Καλάβρυτα: Όλη η απόφαση που βάζει «πάγο» στους πυλώνες του ΑΔΜΕ – τουλάχιστον μέχρι το 2022

Καλάβρυτα: Όλη η απόφαση που βάζει «πάγο» στους πυλώνες του ΑΔΜΕ - τουλάχιστον μέχρι το 2022
Υπέρ των μοναχών των Αγίων Θεοδώρων, για τη μη εγκατάσταση δύο πυλώνων του ΑΔΜΗΕ, εκεί που η μελέτη και η αδειοδότηση προέβλεπε, απεφάνθη τελικά το δικαστήριο των Καλαβρύτων, που δέχθηκε πλήρως τα επιχειρήματα της νομικής τους υπεράσπισης , απορρίπτοντας την πρόσθετη παρέμβαση του φορέα και κάνοντας δεκτή την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Ιερά Μονή.

Η οριστική ωστόσο απαγόρευση – μετά την προσωρινή – θα πρέπει να περάσει μέσα από την κατάθεση αγωγής εκ μέρους των Μοναχών, κάτι που θα γίνει μέσα στο προσεχές δίμηνο, ενέργεια που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν θα υπάρξει η συνέχιση του έργου των 110 εκατ. ευρώ «ΚΥΤ Πάτρας – ΚΥΤ Μεγαλόπολης» μέσα στο 2021.

Οπως έκρινε το δικαστήριο οι πυλώνες στήριξης της εναέριας γραμμής μεταφοράς ενέργειας, στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού «δεν μπορεί να γίνει κατά τρόπο που να προκαλεί αισθητική βλάβη στο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον», στις θέσεις «Σέρφουλα» (500 μ. ΒΔ από το κτίριο) και «Αγιος Κωνσταντίνος» (370 μ. Δ από το Παλαιομονάστηρο).

Αν και από τον ΑΔΜΗΕ δεν υπήρξε κάποια αντίδραση επί της χθεσινής απόφασης, σε περίπτωση που προχωρήσει το έργο θα υπάρξει σε βάρος του χρηματική ποινή 2.000 ευρώ την ημέρα.
Στο σκεπτικό της απόφασης περιλαμβάνονται:

> Η προστασία και διατήρηση στο διηνεκές αναλλοίωτων πολιτιστικών στοιχείων και του χώρου που είναι αναγκαίος για την ανάδειξή τους σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα, έχει δε αφενός προληπτικό και αφετέρου κατασταλτικό χαρακτήρα, άρσης της προσβολής του μνημείου, αφού με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, λόγω της σύνδεσης της Μονής με τη νεότερη Ιστορία και της προσφοράς της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

> Οτι παρότι η ίδια πρότεινε εναλλακτικό σχέδιο, τεχνικά εφικτό και συμφέρον, με παραχώρηση του εδάφους της για την εγκατάσταση των νέων πυλώνων, ο ΑΔΜΗΕ κώφευσε.

>Οτι βλάπτεται και αλλοιώνεται η μορφή και ο χαρακτήρας του χώρου της Μονής, ως μεταβυζαντινού ιστορικού διατηρητέου μνημείου – προστατευόμενου φορέα πολιτιστικής κληρονομιάς – μνημείου σημαντικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και ιερού τόπου θρησκευτικής λατρείας, συλλογικού ασκητισμού και ησυχαστικού χαρακτήρα.

> Τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των μοναχών, που εγκαταβιούν στο μοναστήρι, των επισκεπτών, αλλά και των ποιμνίων, αφού η βόσκησή τους θα πραγματοποιείται στην περιοχή τοποθέτησης των πυλώνων, λόγω των επιστημονικά αποδεδειγμένων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα εκπέμπουν οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης.

> Παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία της Μονής και η αναφερόμενη στην αίτηση δραστηριότητα των μοναχών και των επισκεπτών – φιλοξενούμενων στον χώρο της, καθώς και το κοινωνικό έργο που επιτελεί ή σχεδιάζει, ενώ οι διάνοιξη δρόμου θα εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλειά της, θα τη μετατρέψει σε ανεξέλεγκτο βοσκότοπο και θα γίνει πηγή συνεχών τριβών με τους γείτονες.

> Παρεμποδίζεται η ομαλή υδροδότησή της, αφού τα έργα θα διέρχονται πάνω από την πηγή ύδρευσης, παραβιάζοντας και τη νομοθεσία περί προστασίας των υδάτινων πόρων.
> Δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι πυρκαγιάς από τη λειτουργία των πυλώνων.

> Δημιουργείται ηχητική όχληση από το φαινόμενο corona effect, το οποίο θα είναι έντονο, λόγω της μεταφοράς ρεύματος υπερυψηλής τάσης, της μικρής απόστασης και των δυσμενών καιρικών φαινομένων της περιοχής, που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο.

> Παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τους, αφού δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση με την καταβολή αποζημιώσεων, ως προς τους πυλώνες, ενώ προβλέπεται μόνο δικαίωμα εισόδου και όχι κατασκευής δρόμων.

«Το δικαστήριο μας δικαίωσε, για λόγους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικής αξίας του μοναστηριού. Θα υποβάλουμε αγωγή κατά του ΑΔΜΗΕ για να πετύχουμε πάγια απόφαση. Ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να επιλέξει την εναλλακτική δίοδο των πυλώνων του, που δεν προσβάλλουν ούτε το περιβάλλον ούτε τη Μονή, αφού θα περνάει πίσω από αυτή. Ούτε χωριά υπάρχουν, ούτε στάβλοι, ούτε πειράζεται κανείς» δήλωσε στην «Π» ο δικηγόρος των μοναχών Νίκος Ζαφειρόπουλος.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ