Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική Ρίου: Αντί κατάρρευσης, έμεινε «ζωντανή» – Γιόρτασε τα 50 χειρουργικά περιστατικά πρώτης γραμμής – ΦΩΤΟ

Η «Π» αποκαλύπτει ότι γιόρτασε το χρυσό Ιωβηλαίο, για τα 50 χειρουργικά περιστατικά πρώτης γραμμής. Νίκος Χαροκόπος, Περικλής Νταβλούρος, Γιάννης Καρβέλης και Δημήτρης Μπάκος μιλούν για την Κλινική – καμάρι του ΠΓΝΠ.

Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική Ρίου: Αντί κατάρρευσης, έμεινε «ζωντανή» - Γιόρτασε τα 50 χειρουργικά περιστατικά πρώτης γραμμής - ΦΩΤΟ

Οι περισσότεροι την είχαν χαμένη από χέρι την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική. Προέβλεπαν ότι αργά ή γρήγορα θα κατέρρεε… Ελάχιστοι πίστευαν πραγματικά πως θα ορθοποδούσε, θα έμενε ζωντανή και θα γινόταν ένα ισχυρό όπλο για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά την είδηση ότι στην Καρδοθωρακοχειρουργική Κλινική γιόρτασαν πριν λίγες μέρες το χρυσό Ιωβηλαίο!!! Εκλεισαν 50 χειρουργικά περισταστικά πρώτης γραμμής! Και η Κλινική ζει και βασιλεύει!

Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική Ρίου: Αντί κατάρρευσης, έμεινε «ζωντανή» - Γιόρτασε τα 50 χειρουργικά περιστατικά πρώτης γραμμής - ΦΩΤΟ

Ο Νίκος Χαροκόπος και ο Περικλής Νταβλούρος, σε ιατρικό επίπεδο, και ο Γιάννης Καρβέλης και ο Δημήτρης Μπάκος σε διοικητικό, πιστώνονται, σε μεγάλο βαθμό, την επιβίωση και καθιέρωση της ΚΘΧ Κλινικής του ΠΝΓΠ.

Μετά από 16 μήνες λειτουργίας της Κλινικής, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού-, χειρουργήθηκαν με επιτυχία 50 καρδιοχειρουργικοί ασθενείς. Το 75% των περιστατικών απετέλεσαν τακτικά περιστατικά και το 25% έκτακτα, που στην πλειονότητά τους ήταν ασθενείς της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

Η ΚΘΧ Κλινική διευθύνεται από τον Αν. Καθηγητή Νικόλαο Χαροκόπο. Οι γιατροί που πλαισιώνουν την Κλινική (μόνιμοι και επικουρικοί) είναι 6 Καρδιοθωρακοχειρουργοί, 1 Καρδιοαναισθησιολόγος και 1 Καρδιολόγος. Οι Νοσηλευτές (μόνιμοι και επικουρικοί) που στελεχώνουν την ΚΧ ΜΕΘ είναι η προϊσταμένη ΜΕΘ και 6 νοσηλευτές. Οι νοσηλευτές (μόνιμοι και επικουρικοί) που στελεχώνουν το ΚΘΧ τμήμα είναι η προϊσταμένη τμήματος και 9 νοσηλευτές.

Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική Ρίου: Αντί κατάρρευσης, έμεινε «ζωντανή» - Γιόρτασε τα 50 χειρουργικά περιστατικά πρώτης γραμμής - ΦΩΤΟ

Η «Π», με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χειρουργείων στην Κλινική, μίλησε με 4 στυλοβάτες του εγχειρήματος.

Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική Ρίου: Αντί κατάρρευσης, έμεινε «ζωντανή» - Γιόρτασε τα 50 χειρουργικά περιστατικά πρώτης γραμμής - ΦΩΤΟ

Γιάννης Καρβέλης (Διοικητής της 6ης ΥΠΕ): Η 6η ΥΠΕ, από την αρχή αισθάνθηκε το βάρος της ευθύνης, ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία για την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Υγείας. Να επισημανθεί η καθοριστική βούληση του τότε υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Υπήρξαν δυσκολίες που ξεπεράστηκαν τόσο για την προμήθεια του απαιτούμενου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και τη στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Με τον διευθυντή της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής Νίκο Χαροκόπο, ήμασταν σε συνεργασία από την πρώτη ημέρα της εκλογής  του, ως αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέχρι τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η πρώτη καρδιοχειρουργική επέμβαση. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την κοινή μας πορεία μέχρι και σήμερα, που αισίως φτάσαμε τα 50 χειρουργικά περιστατικά. Συμπαραστάτες μας η διοίκηση του νοσοκομείου, ο Περικλής Νταβλούρος, η καρδιολόγος Εφη Ρούσκα, ο αναισθησιολογικός Τομέας καθώς και άλλοι επιστήμονες και νοσηλευτές.

Δημήτρης Μπάκος (Διοικητής του ΠΓΝΠ): Η επαναλειτουργία της ΚΘΧ κλινικής στο ΠΓΝΠ με τα στάνταρς μιας υψηλού επιπέδου κλινικής τριτοβάθμιου πανεπιστημιακού νοσοκομείου, αποτέλεσε πραγματικά μια πρόκληση για τη διοίκηση. Πρόκληση, διότι ουσιαστικά επρόκειτο για σχεδιασμό και υλοποίηση από το μηδέν, σε όλους τους τομείς (χωροταξία, υλικοτεχνική υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό). Με την ουσιαστική στήριξη του υπουργείου υγείας, της 6ης ΥΠΕ και της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για την οργάνωση και λειτουργία της ΚΘΧ κλινικής. Ξεπεράσαμε αγκυλώσεις του παρελθόντος, γραφειοκρατικές διαδικασίες, ελλείψεις, αλλά και το φόρτο μιας ολόκληρης πανδημίας φτάνοντας στο σημερινό επίτευγμα. Πενήντα χειρουργεία με άριστο αποτέλεσμα.

Περικλής Νταβλούρος (Διευθυντής της Καρδιολογικού Τμήματος της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Πατρών): Η νέα Kαρδιοθωρακοχειρουργική κλινική λειτουργεί πλέον σε κανονικούς ρυθμούς. Πολλοί δεν το πίστεψαν, αρκετοί ενδεχομένως και να μην το ήθελαν, λίγοι ίσως και να το πολέμησαν, όμως όλες οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Η ΚΘΧ έχει πλέον στο ενεργητικό της 50 χειρουργεία, με περιεγχειρητικές επιπλοκές πολύ χαμηλότερες των διεθνών στάνταρς.

Οφείλω να ομολογήσω, ότι η λειτουργία της κλινικής θα αποτελούσε ακόμα ένα σχέδιο επί χάρτου εάν δεν υπήρχε η απεριόριστη βοήθεια και στήριξη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη, της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, του διοικητή του ΠΓΝΠ κ. Μπάκου, του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του ΠΓΝΠ κ. Λιάτσικου και όλων των ιατρών του χειρουργικού τομέα του ΠΓΝΠ, καθώς και της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Πολύ περισσότερο δε, εάν δεν υπήρχε η εμμονική επιμονή του τότε υπουργού υγείας κ. Κικίλια, η οποία ενίοτε οδήγησε ακόμα και σε υπερβολές προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα. Το τελευταίο έγινε άμεσα κατανοητό και από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ο οποίος συντόνισε το εγχείρημα. Θα αποτελούσε μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθεί η γενναία χρηματοδότηση από την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας.

Το «δίδυμο» Φαρμάκης – Μπονάνος, απέδειξαν στην περίπτωση της ΚΘΧ κλινικής την ευαισθησία τους στον τομέα της δημόσιας υγείας. Τέλος χωρίς την ουσιαστική στήριξη του αναισθησιολογικού τμήματος υπό τη διεύθυνση του κ. Βογιατζή, το εγχείρημα δεν θα ξεκινούσε καν. Είμαι πραγματικά ευτυχής, γιατί ο διευθυντής καθηγητής κ. Χαροκόπος μαζί με τους συνεργάτες του θεμελίωσαν την ΚΘΧ κλινική και παρέχεται στους καρδιολογικούς ασθενείς της περιοχής μας το επίπεδο φροντίδας που δικαιούνται, αλλά και μεγάλη ασφάλεια στην συνεργαζόμενη Καρδιολογική κλινική στην οποία πραγματοποιούνται πλέον όλες οι επεμβάσεις της σύγχρονης καρδιολογίας.

Νίκος Χαροκόπος (Διευθυντής της ΚΘΧ Κλινικής του ΠΓΝΠ): Το φάσμα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο ΠΓΝΠ περιλαμβάνει εγχειρήσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπαϊπάς), εγχειρήσεις καρδιακών βαλβίδων, εγχειρήσεις καρδιακών όγκων, καθώς και επεμβάσεις παθήσεων της ανιούσας αορτής (ανευρύσματα/ διαχωρισμός). Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο Euroscore (σκόρ αξιολόγησης του περιεγχειρητικού κινδύνου) αυτών των ασθενών ήταν 6,68% (κυμάνθηκε από 0,88%-έως 56,32%), δηλαδή επρόκειτο για ασθενείς μετρίου έως υψηλού κινδύνου, οι οποίοι πήγαν καλά. Χαίρομαι που, με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά, μπόρεσα να υπερκεράσω τις δυσκολίες που ενέχει το ξεκίνημα μιας Νέας ΚΘΧ κλινικής και να τηρήσω τις υποσχέσεις που έδωσα την ημέρα της εκλογής μου.

Στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν οι θεσμικοί παράγοντες (υπουργός, διοικητής 6ης ΥΠΕ, διοικητής ΠΓΝΠ, διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, χειρουργικός τομέας), αλλά θα μου επιτρέψετε να κάνω ειδική αναφορά στην αμέριστη υποστήριξη, συμπαράσταση και συνεργασία της Καρδιολογικής Κλινικής υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Περικλή Νταβλούρου, ο οποίος προσωπικά ενέσκυψε στη θεμελίωση της ΚΘΧ κλινικής. Στόχος και των δύο Κλινικών (Καρδιολογικής και Καρδιοθωρακοχειρουργικής) στη σύγχρονη εποχή είναι να δημιουργηθεί -όπως σε όλα τα προηγμένα κράτη- η ομάδα καρδιάς (Heart Team), για μια ολιστική και σφαιρική αντιμετώπιση όλων των καρδιολογικών/καρδιοχειρουργικών προβλημάτων».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Άγγελος Ρώτας
Άγγελος Ρώτας
1 μήνα πριν

Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα εάν η ιατρική ομάδα “υπενθύμιζε” δημόσια το δικαίωμα του κάθε αφαλισμένου, να έχει τις χειρουργικές της υπηρεσίες χωρίς καμία επιπλέον οικονομική συναλλαγή. Για να ακούσω….!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ