Καρκίνος: Αυξάνονται οι διαγνώσεις επτά μορφών σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών
Νέα διεθνής ανάλυση καταγράφει σημαντική άνοδο σε Αγγλία, ΗΠΑ και Ολλανδία – Οι πιθανοί παράγοντες και ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης

Ανησυχία προκαλούν τα νέα δεδομένα για την εμφάνιση καρκίνου σε νεότερες ηλικίες, καθώς μεγάλη ανάλυση στοιχείων από την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία καταγράφει αυξητικές τάσεις σε αρκετές μορφές καρκίνου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών.
Η μελέτη του World Cancer Research Fund (WCRF) εντόπισε σημαντικές αυξήσεις στους λεγόμενους καρκίνους πρώιμης έναρξης (early-onset cancer). Στην Αγγλία η αύξηση αφορά επτά από τις μορφές καρκίνου που εξετάστηκαν, στις ΗΠΑ πέντε και στην Ολλανδία τέσσερις.
Παρότι ο καρκίνος εξακολουθεί να αφορά κατά κύριο λόγο μεγαλύτερες ηλικίες και η διάμεση ηλικία διάγνωσης παραμένει πάνω από τα 60 έτη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μεταβολή των τάσεων στις νεότερες γενιές χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα δεδομένα της Αγγλίας. Στους άνδρες κάτω των 50 ετών, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αυξήθηκε από 1 περιστατικό ανά 100.000 ανθρώπους το 2001 σε 3,6 περιστατικά ανά 100.000 το 2023.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στον καρκίνο του εντέρου. Τα περιστατικά στις ηλικίες κάτω των 50 ετών αυξήθηκαν από 3,9 ανά 100.000 το 2001 σε 8,4 ανά 100.000 το 2023.
Κατά την ίδια περίοδο, περίπου διπλασιάστηκε η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου και του νεφρού, φτάνοντας αντίστοιχα τα 3,9 και 3 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους.
Ανοδική τάση καταγράφηκε επίσης στον καρκίνο του μαστού, από 42 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες κάτω των 50 ετών σε 47,5 το 2023, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στους καρκίνους πρώιμης έναρξης του παγκρέατος και του ήπατος.
Παρόμοιες μεταβολές καταγράφονται και εκτός Αγγλίας. Στις ΗΠΑ, τα διαθέσιμα στοιχεία από το 2000 δείχνουν ότι η συχνότητα καρκίνου του νεφρού στους κάτω των 50 ετών υπερδιπλασιάστηκε, από 2,5 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους το 2000 σε 5,3 το 2023.
Αύξηση άνω του 50% καταγράφηκε επίσης στους καρκίνους του εντέρου, του ενδομητρίου και του παγκρέατος, ενώ ο καρκίνος του μαστού αυξήθηκε περίπου κατά 20%.
Στην Ολλανδία, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντική άνοδο στους καρκίνους πρώιμης έναρξης του εντέρου, του νεφρού, του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας.
Αντίθετα, ο καρκίνος του πνεύμονα παρουσιάζει πτωτική τάση στους κάτω των 50 ετών και στις τρεις χώρες. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη μακροχρόνια μείωση του καπνίσματος.
Οι παράγοντες που εξετάζουν οι ερευνητές
Το WCRF επισημαίνει ότι η αύξηση των περιστατικών πιθανότατα δεν έχει μία μόνο εξήγηση. Στους παράγοντες που εξετάζονται περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η διατροφή χαμηλής ποιότητας και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται παράλληλα περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες και άλλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Σύμφωνα με το WCRF, περίπου τέσσερα στα δέκα περιστατικά καρκίνου συνδέονται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη συσχέτιση δεν αρκεί για να εξηγήσει από μόνη της την αύξηση των καρκίνων πρώιμης έναρξης.
Ένας ακόμη παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάζει τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι η μεγαλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού για τα συμπτώματα και η βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης. Με άλλα λόγια, η αύξηση των διαγνώσεων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι όλοι οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου έχουν ήδη εντοπιστεί.
«Ωρολογιακή βόμβα» για τους νεότερους
Ο Μαρκ Λόουλερ, καθηγητής Ψηφιακής Υγείας και πρόεδρος στον τομέα της Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του Καρκίνου στο Queen’s University Belfast, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ωρολογιακή βόμβα», επισημαίνοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ώστε να μην συνεχιστεί η ανοδική πορεία των περιστατικών.
Από την πλευρά της, η Τζιώτα Μίτρου, εκτελεστική διευθύντρια Έρευνας και Πολιτικής του WCRF, χαρακτήρισε επίσης την τάση ανησυχητική. Όπως επισημαίνεται, ο καρκίνος παραμένει πολύ συχνότερος στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, όμως οι αλλαγές που καταγράφονται στις νεότερες γενιές αποτελούν πλέον σημαντικό πεδίο για την έρευνα και την πρόληψη.
Τα νέα δεδομένα αναμένεται να ενισχύσουν την επιστημονική έρευνα γύρω από τους καρκίνους πρώιμης έναρξης, με στόχο να αποσαφηνιστεί γιατί ορισμένες μορφές της νόσου εμφανίζονται συχνότερα σε ηλικίες κάτω των 50 ετών και ποιες παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News