Καρναβάλι 2023: Ξημέρωμα μετά την καταιγίδα

Του Κώστα Ε. Δραγώτη,  Μέλος ΔΣ  ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι  Πάτρας

Χαράματα  ξυπνά η πόλη με την γνώριμη φωνή του Ντελάλη. Αναγγελία έναρξης Καρναβαλικής  γιορτής. Μιας γιορτής που η πανδημία  μας στέρησε τα  τελευταία χρόνια.  Καρναβάλι που  περιμένουμε  ναζήσουμε περίοδο χαράς, δημιουργίας, αναζήτησης , αμφισβήτησης. Δημιουργίες  δύο ετών, ιδέες που δεν εξωτερικεύτηκαν θα βγουν στους δρόμους της Πάτρας  να διασκεδάσουν , να πειράξουν και να εκτονώσουν την  βαλβίδα της πολύπλευρης καταπίεσης. Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού με τον φόβο των συνεπειών της λοίμωξηςαντικρίζουμε με  αισιοδοξία την  αποκατάστασητηςκαρναβαλικής κανονικότητας σε  περιβάλλον ιδιαίτερα προβληματικό.

Το διάστημα που ακολουθεί ως το  κάψιμο του Βασιλεία στο λιμάνιμας  ας  επανεκκινήσουμε ότι η πανδημία τόσο βίαια ανέκοψε. Να ξεφαντώσουμε  παρέα σε δρόμους, ταβέρνες, πλατείες, χορούς. Να ανταμώσουν πάλι ο Καραγκιόζης με τους στρατηγούς, ο κλόουν με την τσιγγάνα, η νοσοκόμα με τον σαλτιμπάγκο. Να γίνουν τρελή παρέα , να σατιρίσουν , να αυτοσαρκαστούν  και να χορέψουν στο γαϊτανάκι της   Καρναβαλικήςπολυσυλλεκτικής πανδαισίας.

Οι εκδηλώσεις Έναρξης και Τσικνοπέμπτης, οι παρελάσεις , οι δράσεις των μικρών, τα Μπουρμπούλια, ο Κρυμμένος θησαυρός, οι Καρναβαλουπόλεις,οι εκδηλώσεις στις γειτονιές  και τέλος η  τελετή αποχαιρετισμού    συσπειρώνουν  χιλιάδες καρναβαλιστές κάθε ηλικίας, επιβεβαιώνονταςτον χαρακτήρα  της μαζικότερης Λαϊκής γιορτής.  Γιορτής χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς, κριτήρια συμμετοχής και προκαταλήψεις. Γιορτή μακριά από επεισόδια, βία, εξαρτήσεις και υπερβολές, γιατί αυτά είναι έξω από το Αποκριάτικο πνεύμα.  Η πανδημία , η οικονομική κρίση, ο πόλεμος ,η διαφθορά , η ανεπαρκής αντιμετώπιση της φτώχιας  με προκλητικές  φαμφάρες θα τροφοδοτήσουν  την θεματολογία. Οι Καρναβαλιστές θα αντιτάξουν μηνύματα   Αισιοδοξίας με την μαζική συμμετοχήκαι την ιδιαιτερότητα του Καρναβαλιού μας να  παντρεύει   της  Λαϊκή παράδοσημε Διονυσιακές, Ευρωπαϊκές και Λατινοαμερικάνικές επιρροές. Μόνο στην πόλη μας ο Καραγκιόζης χορεύει Σάμπα και ο Αρλεκίνος Τσάμικο.

Αυτές τις μέρες οι μικροί καρναβαλιστές ζουν  τα όνειρα  τουςμέσα από δράσεις παραμυθένιων κόσμων και οι μεγαλύτεροι ανεκπλήρωτες επιθυμίεςπεριορισμένης όμως διάρκειας. Γιατί έτσι είναι φτιαγμένος σήμερα ο κόσμος την χαρά και την ευτυχία να απολαμβάνει σε κλειστά ελεγχόμενα χρονικά όρια…… και μετά επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα .

Την  πόλη ξυπνά  το διαπεραστικό μήνυμα του Ντελάλη και σε λίγες ώρες  θα υψωθεί το Καρναβαλικό λάβαρο στο Δημαρχείο , με τους Μπάστακες  φρουρούς στην είσοδο του. Η  Πάτρα θα  είναι κέντρο δημιουργικής διασκέδασης, πολύχρωμων ευρηματικών συνθέσεων, αισθημάτων και ανατροπών.

Πρωταγωνιστές  οι  κάτοικοι της  πόλης και χιλιάδες  φίλοι απ όλη την χώρα, δημιουργοί και “ καταναλωτές” της καρναβαλικής  ‘’Αναγέννησης’’.
Ας  ζήσουμε ευχάριστα  αυτή την μικρή  περίοδο χαράς και ξεφαντώματος.

Προσοχή ιδιαίτερα στα ’’ πειραγμένα’’ ποτά που επιτήδειοι κατακλύζουν  την αγορά βάζοντας σε κίνδυνο κυρίως  νέους που ανυποψίαστοι έλκονται  από το χαμηλό κόστος .

Το Καρναβάλι  του 2023 ας γίνει επανεκκίνηση της κορυφαίας γιορτής χαράς, ξεφαντώματος, δημιουργίας και διασκέδασης που η Πάτρα  με μοναδικό τρόπο κατέκτησε στο διάβα  δύο αιώνων και το κατοχύρωσε αδιαμφισβήτητα σαν Καρναβάλι τηςΕλλάδας με Διεθνή αναγνώριση.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ  ΚΑΛΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ  ΜΕ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments