Καταγγελία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ για παρακολουθήσεις – Η απάντηση της εταιρείας

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη Συμμαχία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ καταγγέλλει, ότι είναι αντιδημοκρατική μια τέτοια πρακτική από την κυβέρνηση, σε ότι αφορά τις παρακολουθήσεις  τηλεφωνικών συσκευών, σταθερών Η/Υ, laptops, εταιρικών email κ.α. που πρόκειται με σύμβαση να ακολουθήσουν.

Καταγγελία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ για παρακολουθήσεις - Η απάντηση της εταιρείας

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, έλαβαν ενημέρωση οτι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία, που θα διερευνήσει ηλεκτρονική παραβίαση και διαρροή εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών, για τις ανάγκες της οποίας, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, θα τεθούν υπό παρακολούθηση τηλεφωνικές συσκευές, σταθεροί Η/Υ, laptops, εταιρικά email, κλπ.

Σε μία περίοδο που στην υπόθεση των παρακολουθήσεων στη χώρα μας γράφονται συνεχώς νέα κεφάλαια και αυτό έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα της επικαιρότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο, οι εργαζόμενοι της εταιρείας υδροδότησης της Αθήνας καταγγέλλουν «νόμιμες επισυνδέσεις πλέον και στην ΕΥΔΑΠ».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη Συμμαχία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ καταγγέλλει ότι «πιστή στην αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έρχεται να εφαρμόσει παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συσκευών, σταθερών Η/Υ, laptops, εταιρικών email κ.α. παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα με στόχο να χειραγωγήσει και τρομοκρατήσει στελέχη και εργαζόμενους που αντιδρούν στις πολιτικές οικονομικής αφαίμαξης και διάλυσης της εταιρείας».

Τι απαντά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ

Από την πλευρά της η διοίκηση της εταιρείας, στην οποία απευθύνθηκε το «ethnos.gr» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης «παραπλανητική» προσθέτοντας ότι πράγματι «διαπιστώθηκε ύπαρξη διαρροών εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών», κάτι, το οποίο η ΕΥΔΑΠ ως εισηγμένη εταιρεία δε θα μπορούσε να αγνοήσει.

«Με έκπληξη διαβάσαμε παραπλανητική ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης της ΕΥΔΑΠ και σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΔΑΠ έχει προσλάβει εταιρεία για την παρακολούθηση των εργαζόμενων. Η αλήθεια είναι ότι διαπιστώθηκε ύπαρξη διαρροών εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών.

Καθότι η ΕΥΔΑΠ είναι εισηγμένη Εταιρεία, και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει τέτοια θέματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στο επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες αρχές, ελήφθη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για έρευνα αγοράς και πρόσκληση εξειδικευμένων εταιρειών ώστε να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης», επισημαίνεται στην απάντηση της εταιρείας.

Οι διαρροές εταιρικών πληροφοριών αφορούν στο μέρισμα προς τους μετόχους

Η σχετική απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στην «Διαύγεια», το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη του τη σχετική εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την εξουσιοδότησή του «για την έρευνα αγοράς και πρόσκληση εξειδικευμένων εταιρειών για τη διερεύνηση της ηλεκτρονικης παραβίασης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, καθώς και την ανάκτηση/συλλογή και ανάλυση σχετικών ψηφιακών δεδομένων».

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, δε γίνεται επίκληση πιθανής παραβίασης, αλλά λαμβάνει ως δεδομένο το γεγονός ότι έλαβε χώρα κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους εργαζομένους οι διαρροές εταιρικών πληροφοριών αφορούν στο μέρισμα προς τους μετόχους και πιο συγκεκριμένα το ύψος του, στο οποίο είχε αναφερθεί και το «ethnos.gr» ύστερα και από τις σχετικές καταγγελίες που είχε απευθύνει από το βήμα της Βουλής και ο αρμόδιος τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Με επίσημη δικαιολογία την διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορούν το ύψους μερίσματος στην Ελληνική Βουλή (παρότι το ύψος του μερίσματος ήταν γνωστό από τις οικονομικές καταστάσεις μήνες πριν) έρχεται να νομιμοποιήσει με απόφαση της Διοίκησης την πρόσληψη εταιρειών παρακολούθησής των εργαζομένων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι κάνουν λόγο για προσπάθεια της διοίκησης να παρουσιάσει τις πρακτικές αυτές ως καθόλα νόμιμες, «όμως εμείς θα τις χαρακτηρίζαμε σαν καθόλα επίκαιρες, πρακτικές που ακολουθούν κατά γράμμα τις κυβερνητικές πρακτικές στο σύνολο της πολιτικής ζωής, και όπου η παρακολούθηση και η παραβίαση της ιδιωτικότητας παρουσιάζεται σαν μία φυσιολογική και νόμιμη καθημερινότητα».

Όπως υπενθυμίζουν οι εργαζόμενοι, οι πληροφορίες που «δήθεν διέρρευσαν» χρησιμοποιήθηκαν κατά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για την αντίκρουση του νομοσχεδίου που διατήρησε την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο «και καταστρατήγησε την απόφαση του ΣτΕ».

Προσθέτουν επίσης ότι οι πληροφορίες αυτές είχαν τεθεί μέσα από τη δημόσια συζήτηση των κομμάτων στη γνώση της κοινωνίας και στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης «σχετικά με την ύπαρξη κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης».

«Η μεθόδευση της διοίκησης ΕΥΔΑΠ στοχεύει να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Πόλσον για την επιστροφή κεφαλαίου από τα διαθέσιμα της εταιρείας στους μετόχους και την ΕΕΣΥΠ ποσού πάνω από 1,5 € ανά μετοχή ήτοι περίπου 160 εκατομμύρια €, αφήνοντας την εταιρεία με άδεια ταμεία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η παράταξη συμπληρώνει πως οι εργαζόμενοι:

Δε θα αποδεχτούν να εγκατασταθεί στην ΕΥΔΑΠ καμία εταιρεία παρακολούθησης.
Δε θα ανεχθούν «νόμιμες» επισυνδέσεις και περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων.
Δε θα ανεχθούν τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση των εργαζομένων.

«Η διοίκηση αντί να αναζητεί σύγχρονους «Μαυρίκηδες» για να πετύχει τα σκοτεινά σχέδια της, ας σκύψει στα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει αφήνοντας τις υπηρεσίες χωρίς βάρδιες λόγω της έλλειψης προσωπικού που έχει αντιμετωπίσει επιπόλαια και αναποτελεσματικά όλα τα χρόνια που διοικεί την ΕΥΔΑΠ. Ας εγκαταλείψει την πρόθεση της αφαίμαξης των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ προς όφελος του Υπερταμείου και ας εργαστεί επιτέλους για συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ, των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι για τα υπέρογκα μπόνους της και για τη διευθέτηση των προεκλογικών εκκρεμοτήτων της κυβέρνησης».

Εκπρόσωπος εργαζομένων: Δεν μπορεί να παρακολουθούνται οι συσκευές μας

Όπως εξηγεί στο «ethnos.gr», ο Γιώργος Αλεξανδράκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, «όλα αυτά γίνονται για μια πληροφορία γνωστή εδώ και μήνες από τις οικονομικές καταστάσεις, την οποία η ίδια η διοίκηση είχε επικοινωνήσει και σε συνεντεύξεις της σε ΜΜΕ.

Εφόσον η εταιρεία θεωρεί ότι έχει υποστεί ζημία, θα μπορούσε να ακολουθήσει τη νομική οδό. Δεν μπορεί όμως να παρακολουθούνται οι συσκευές των εργαζομένων ακόμα και αν πρόκειται για εταιρικές συσκευές, καθώς σε αυτές είναι αποθηκευμένα και προσωπικά τους δεδομένα. Εμείς δε θα συναινέσουμε σε καμία τέτοια πρακτική, δε θα παραδώσουμε τίποτα και θα πολεμήσουμε αυτήν την απόφαση».

Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για την προσεχή Τρίτη έχει συγκαλέσει για το θέμα και ο Σύλλογος Μηχανικών ΕΥΔΑΠ, όπως σημειώνει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρός του, Γιώργος Δήμτσας: «Εχουμε ήδη ξεκινήσει να ενημερώνουμε κόμματα και την Πολιτεία. Πρόκειται για μια απόλυτα καταδικαστέα απόφαση, την οποία δεν αποδεχόμαστε.

Είναι παράνομη, έξω από κάθε λογική και δεν έχει υπάρξει ποτέ αντίστοιχο προηγούμενο. Γνωρίζουμε όλοι άλλωστε ότι για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων για να ερευνηθούν ακόμα και οι εταιρικές συσκευές, θα πρέπει να έχουν συναινέσει οι χρήστες τους εργαζόμενοι καθώς σε αυτές μπορεί να υπάρχουν προσωπικά αρχεία».

Τι ισχύει με τη διανομή μερίσματος

Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΥΔΑΠ, όπως επισημαίνεται στις σχετικές εταιρικές ανακοινώσεις, ενέκρινε ήδη τη διανομή μερίσματος κερδών χρήσης 2021 ποσού ύψους 29.820.000,00 €, δηλαδή μέρισμα 0,28 € ανά μετοχή. Σε διευκρινιστική ανακοίνωση της 1ης Σεπτεμβρίου αναφέρεται μάλιστα ότι η ΕΥΔΑΠ «επεξεργάζεται την διανομή και το ύψος ενός επιπλέον μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το μέγεθος των επενδύσεων που η Εταιρεία προσβλέπει για τα επόμενα 10 έτη, την αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμα αναφορικά με την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου από την υπό σύσταση ρυθμιστική αρχή, καθώς και άλλες τεχνικοοικονομικές και νομικές παραμέτρους, με υπευθυνότητα και συνέπεια για τους μετόχους, τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους.

Η ολοκλήρωση της ανάλυσης των δεδομένων στα οποία θα βασιστεί η απόφαση προσδιορίζεται χρονικά στο διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2022. Σε περίπτωση θετικής πρότασης διανομής του ως άνω πρόσθετου μερίσματος, θα συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων για τη λήψη της σχετικής απόφασης».

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με τη διανομή μερίσματος, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς είχε επισημάνει ότι την ύπαρξη «ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών» για όσους από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δρομολογούν τη διανομή έκτακτου μερίσματος, πριν τελεσιδικήσει η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή της εταιρείας από το Υπερταμείο στο δημόσιο.

Όπως είχε αναφέρει, οποιαδήποτε κίνηση για διανομή μερίσματος, ύψους από 150 ως 260 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους εκτιμητές, θα αποτελέσει το «μεγάλο πλιάτσικο» στην εταιρεία.

Ο Νίκος Παππάς, κλείνοντας σημείωνε: «Όσοι επιλέξουν να πάνε σε αυτόν τον δρόμο, όσοι ενθυλακώσουν χρήματα από αυτή τη διαδικασία, θα χάσουν και τα λεφτά και τον ύπνο τους».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ειδικό Δικαστήριο: Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε η δίκη – «Δεν γνωρίζω τίποτα» από τον μάρτυρα
Δημογραφικό: «Μαύρο» ρεκόρ υπογεννητικότητας φέρνει η οικονομική κρίση
Ενεργειακή κρίση: Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου να κλείνουν τα μαγαζιά νωρίτερα 
Revenge porn στη Λέρο: «Το κάναμε για πλάκα» - Οργή από τον ισχυρισμό του 22χρονου στρατιωτικού