Κατώτατος μισθός: Τα νέα κριτήρια και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, πώς θα υπολογίζεται

Με τη σταδιακή εφαρμογή της οδηγίας, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα θα γίνει πιο διαφανής και δίκαιη, διασφαλίζοντας την οικονομική ευημερία των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Κατώτατος μισθός

Τέσσερα κριτήρια θα ρυθμίζουν τον κατώτατο μισθό, όπως προβλέπεται πως θα αναπροσαρμοστεί με την επικείμενη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Η οδηγία στοχεύει στην εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού που θα επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το κόστος ζωής και οι οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από τέσσερις δείκτες:

  • Η αγοραστική δύναμη των μισθών, με βάση το κόστος διαβίωσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.
  • Το γενικό επίπεδο μισθών στην οικονομία, διασφαλίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός δεν αποκλίνει σημαντικά από τους υπόλοιπους μισθούς.
  • Ο ρυθμός αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε η αναπροσαρμογή να συμβαδίζει με τις τάσεις στην αγορά εργασίας.
  • Η παραγωγικότητα της οικονομίας, ώστε ο κατώτατος μισθός να είναι βιώσιμος για τις επιχειρήσεις.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα γίνεται με έναν μαθηματικό συντελεστή, ο οποίος θα συνυπολογίζει το ετήσιο ποσοστό αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή για τα φτωχότερα νοικοκυριά και την αγοραστική δύναμη του γενικού δείκτη μισθών. Αν ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση, η αναπροσαρμογή δεν θα πραγματοποιείται. Επιπλέον, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η διαδικασία μπορεί να ανασταλεί.

Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας θα παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα λαμβάνει εκθέσεις από τα κράτη μέλη με πληροφορίες για την κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, το επίπεδο του κατώτατου μισθού και τις διαφοροποιήσεις του.

Η οδηγία επίσης ενθαρρύνει την προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως στόχο την κάλυψη του 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να καταρτίζει σχέδιο δράσης για την ενίσχυση αυτών των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα επικαιροποιείται και θα κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη σταδιακή εφαρμογή της οδηγίας, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα θα γίνει πιο διαφανής και δίκαιη, διασφαλίζοντας την οικονομική ευημερία των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Παραμένουν οι καλοκαιρινές διαθέσεις με τοπικές βροχές, η πρόγνωση για την Πάτρα

Στην Ανδραβίδα σήμερα ο Νίκος Δένδιας για την Ramstein Flag 2024

Απεργία και μοτοπορεία σήμερα στην Πάτρα από τους ντελιβεράδες

Έπος, η Ελλάδαρα 2-1 την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ενημέρωσε διαδικτυακά πως θα αυτοκτονήσει, το τηλεφώνημα και η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ

Πάτρα: Ανατροπή στην είδηση περί μαχαιρώματος ανηλίκων, τι συνέβη