Κεφαλονιά: Επέστρεψαν τα «φιδάκια της Παναγίας» – Το παράξενο έθιμο που ζωντανεύει πριν τον Δεκαπενταύγουστο BINTEO
Τρία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε Μαρκόπουλο και Αργίνια – Οι καμπάνες, ο παλιός θρύλος και η επιστημονική πλευρά μιας από τις πιο ιδιαίτερες παραδόσεις του Ιονίου

Οι ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο έχουν στην Κεφαλονιά ένα από τα πιο παράξενα και αναγνωρίσιμα «ραντεβού» του ελληνικού καλοκαιριού. Τα περίφημα «φιδάκια της Παναγίας» έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους σε Μαρκόπουλο και Αργίνια, επαναφέροντας μια παράδοση που εδώ και δεκαετίες συνδέεται στενά με τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τρία φιδάκια: ένα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρκόπουλο, στην Παναγία τη Λαγγουβάρδα, και δύο στα Αργίνια. Μάλιστα, μετά την εμφάνισή τους στο δεύτερο χωριό, οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα.
Η αναζήτησή τους αρχίζει παραδοσιακά μετά τις 6 Αυγούστου, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Κάτοικοι των δύο χωριών γνωρίζουν τα σημεία στα οποία συνηθίζουν να εμφανίζονται και τις ημέρες που ακολουθούν στρέφουν εκεί την προσοχή τους, καθώς δεν αποκλείεται μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο να εντοπιστούν περισσότερα.
Ο θρύλος πίσω από τα «φιδάκια της Παναγίας»
Η τοπική παράδοση έχει ντύσει την εμφάνιση των φιδιών με έναν θρύλο που περνά από γενιά σε γενιά.
Σύμφωνα με την αφήγηση, σε εποχή κατά την οποία μοναχές του μοναστηριού της περιοχής κινδύνευαν από επιδρομείς, προσευχήθηκαν στην Παναγία για να σωθούν. Τότε, κατά τον θρύλο, εμφανίστηκαν φίδια γύρω από το μοναστήρι και οι επιδρομείς απομακρύνθηκαν.
Έκτοτε, η εμφάνιση των μικρών φιδιών τις ημέρες πριν από την Κοίμηση της Θεοτόκου θεωρείται από πολλούς κατοίκους καλός οιωνός. Στη λαϊκή παράδοση έχει επίσης περάσει η αντίληψη ότι η απουσία τους μπορεί να προμηνύει δυσάρεστα γεγονότα, με τοπικές αφηγήσεις να συνδέουν τέτοιες χρονιές ακόμη και με μεγάλες καταστροφές. Πρόκειται, ωστόσο, για στοιχεία της λαογραφικής παράδοσης και όχι για τεκμηριωμένη σύνδεση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εμφάνιση των φιδιών δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως από την Εκκλησία ως θαύμα, παρότι στη συνείδηση πολλών πιστών έχει αποκτήσει ισχυρό θρησκευτικό συμβολισμό.
Ποια φίδια είναι στην πραγματικότητα
Πίσω από την παράδοση υπάρχει και η βιολογική πλευρά της ιστορίας.
Τα λεγόμενα «φιδάκια της Παναγίας» ανήκουν στο είδος Telescopus fallax, γνωστό ως αγιόφιδο ή γατόφιδο. Το είδος δεν είναι μοναδικό στην Κεφαλονιά, αλλά συναντάται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, στα Βαλκάνια, στη Μικρά Ασία και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για νυκτόβιο φίδι με ασθενές δηλητήριο, προσαρμοσμένο κυρίως για τη σύλληψη μικρών θηραμάτων. Για τον άνθρωπο θεωρείται πρακτικά ακίνδυνο υπό φυσιολογικές συνθήκες, καθώς τα δόντια που χρησιμοποιούνται για την έκχυση του δηλητηρίου βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος.
Οι ειδικοί συνδέουν την αυξημένη παρουσία του είδους αυτή την εποχή με τις φυσικές συμπεριφορές του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταξύ άλλων την αναζήτηση τροφής και τις βιολογικές του δραστηριότητες. Αυτό εξηγεί τη φυσική παρουσία των φιδιών στην περιοχή, χωρίς βέβαια να αναιρεί τον ιδιαίτερο λαογραφικό και θρησκευτικό συμβολισμό που έχει αποκτήσει το φαινόμενο για τους κατοίκους.
Από το Μαρκόπουλο στα Αργίνια
Το Μαρκόπουλο και τα Αργίνια βρίσκονται κάθε Αύγουστο στο επίκεντρο αυτής της παράδοσης, προσελκύοντας επισκέπτες που θέλουν να δουν από κοντά τα φιδάκια τις ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Φέτος το ιδιαίτερο κεφαλονίτικο έθιμο έχει ήδη αρχίσει. Με τρία φιδάκια να έχουν εμφανιστεί και την αναζήτηση να συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες της μεγάλης γιορτής, Μαρκόπουλο και Αργίνια μπαίνουν ξανά στον δικό τους αυγουστιάτικο ρυθμό – εκεί όπου φύση, πίστη και λαϊκή παράδοση συναντιούνται εδώ και χρόνια.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News