«Κέρασμα» μία στις τρεις αποδείξεις: Πώς φέρεται να λειτουργούσε το κύκλωμα με τις πιτσαρίες και τον ΦΠΑ των 25 εκατ. ευρώ
Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση φοροδιαφυγής σε μεγάλη αλυσίδα πίτσας. Ειδικό λογισμικό φέρεται να εξαφάνιζε παραγγελίες από τα φορολογικά στοιχεία, ενώ η διοίκηση φέρεται να προσέφερε ποσοστό 20% στους συνεργαζόμενους επιχειρηματίες
Μια παραγγελία πίτσας μπορούσε να παραδοθεί κανονικά στον πελάτη, να πληρωθεί, αλλά στα ηλεκτρονικά αρχεία της επιχείρησης να εμφανίζεται ως «κέρασμα». Με αυτόν τον τρόπο φέρεται να εξαφανιζόταν μέρος του πραγματικού τζίρου μεγάλης αλυσίδας εστίασης, στην υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ από μη απόδοση ΦΠΑ που ερευνά το ελληνικό FBI.
Τα νεότερα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν τον φερόμενο μηχανισμό της απάτης, στην οποία εξετάζεται η συμμετοχή στελεχών της διοίκησης, λογιστών, προγραμματιστών και συνεργαζόμενων επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σύστημα βασιζόταν σε ένα ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο, από το οποίο περνούσαν οι παραγγελίες πριν προωθηθούν στα επιμέρους καταστήματα. Στη συνέχεια, μέσω ειδικού λογισμικού, ορισμένες συναλλαγές φέρονται να καταχωρίζονταν με τρόπο που επέτρεπε την απόκρυψη εσόδων από τις φορολογικές Αρχές.
Διαβάστε επίσης: «Πειραγμένες» αποδείξεις και ΦΠΑ 25 εκατ. ευρώ: Έφοδος του ελληνικού FBI σε αλυσίδα με 100 πιτσαρίες
Οι αποδείξεις που εμφανίζονταν ως «κέρασμα»
Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο αφορά τον τρόπο καταχώρισης των παραγγελιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου μία στις τρεις αποδείξεις, κυρίως εκείνες που αντιστοιχούσαν σε μεγαλύτερες παραγγελίες, φέρεται να εμφανιζόταν στο ηλεκτρονικό σύστημα ως «κέρασμα».
Στην πράξη, αυτό σήμαινε ότι μια συναλλαγή για την οποία το κατάστημα είχε εισπράξει χρήματα μπορούσε να μην αποτυπώνεται ως κανονική πώληση στα φορολογικά στοιχεία.
Με αυτόν τον τρόπο φέρεται να αποκρύπτονταν έσοδα και να μην αποδίδεται ο αναλογών ΦΠΑ, ο οποίος στην εστίαση ανέρχεται σε 13% για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.
Η διαδικασία φέρεται να γινόταν μέσω ειδικού λογισμικού, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιείται και από καταστήματα που λειτουργούσαν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchise).
Το ποσοστό 20% και οι συνεργαζόμενοι επιχειρηματίες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να εξασφαλιζόταν η συμμετοχή επιχειρηματιών που λειτουργούσαν καταστήματα της αλυσίδας.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η διοίκηση φέρεται να παρουσίαζε στους υποψήφιους συνεργάτες τη δυνατότητα επιστροφής ποσοστού 20% επί της αξίας παραγγελιών που δεν καταγράφονταν κανονικά με απόδειξη.
Τα έσοδα από τις συγκεκριμένες συναλλαγές φέρεται να μοιράζονταν μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στον μηχανισμό.
Οι Αρχές εξετάζουν τον ρόλο των εμπλεκομένων και τη λειτουργία του λογισμικού, προκειμένου να εξακριβώσουν την έκταση της φερόμενης απάτης.
Έρευνα και για τα δηλωμένα ωράρια εργαζομένων
Η υπόθεση ενδέχεται να μην περιορίζεται στη μη απόδοση ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ερευνώνται και πιθανές παρατυπίες στην ασφάλιση εργαζομένων, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι προσωπικό καταστημάτων δηλωνόταν για λιγότερες ώρες από όσες πραγματικά εργαζόταν.
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, η συγκεκριμένη πρακτική θα συνεπαγόταν καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργώντας πρόσθετη οικονομική ζημία στους ασφαλιστικούς φορείς.
Πρόκειται για ξεχωριστή πτυχή της έρευνας, για την οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημη αποτίμηση της ενδεχόμενης ζημίας.
Περίπου 80 εμπλεκόμενοι και εννέα συλλήψεις
Οι φερόμενοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υπολογίζονται σε περίπου 80, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για την έκδοση περίπου 20 ενταλμάτων σύλληψης.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί εννέα συλλήψεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας, υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης, λογιστές, προγραμματιστής και διαχειριστές καταστημάτων.
Παράλληλα, οι έρευνες έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό μεγάλων χρηματικών ποσών. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για κατασχέσεις άνω των 500.000 ευρώ, ενώ νεότερες πληροφορίες ανεβάζουν στο ένα εκατομμύριο ευρώ τα μετρητά που φέρεται να εντοπίστηκαν σε κατοικία στελέχους της εταιρείας.
Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Η υπό διερεύνηση δραστηριότητα φέρεται να ξεκίνησε το 2022, ενώ η αλυσίδα διαθέτει περισσότερα από 100 καταστήματα πανελλαδικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις στο σύνολο του δικτύου.
Η έρευνα συνεχίζεται, με τις Αρχές να εξετάζουν τόσο τα οικονομικά δεδομένα όσο και τα ηλεκτρονικά στοιχεία, ώστε να προσδιοριστούν ο πραγματικός αριθμός των εμπλεκομένων, οι επιμέρους ευθύνες και το συνολικό ύψος της ενδεχόμενης ζημίας για το Δημόσιο.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
