ΚΤΕΟ: Θα υπάρξει ετήσιος έλεγχος για παλαιότερα οχήματα;

Το μέτρο που εξετάζεται είναι η υποχρέωση ετήσιου ελέγχου για μια κατηγορία οχημάτων.

ΚΤΕΟ: Θα υπάρξει ετήσιος έλεγχος για παλαιότερα οχήματα;

Ένα καινούριο μέτρο ίσως εφαρμοστεί μελλοντικά για τον έλεγχο των παλαιότερων οχημάτων, εκείνων που έχουν κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια.

Τρόπους για να επιτύχει αυξημένη εποπτεία στο στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα, ειδικότερα για τα μεγαλύτερης ηλικίας ΙΧ, αναζητά το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Έτσι πέρα από τη διασύνδεση των ΚΤΕΟ με το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου, που με τη σειρά του συνδέεται με την ΑΑΔΕ, εξετάζεται ένα ακόμα μέτρο.

Κάθε χρόνο!

Το μέτρο αυτό θα είναι η υποχρέωση ετήσιου ελέγχου για μια κατηγορία οχημάτων.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζει το ΥΜΕ, τα οχήματα αυτά θα είναι όσα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά για περισσότερα από 10 ή 15 χρόνια.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι νέο, καθώς στην πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ ισχύει εδώ και πολλά χρόνια για τα οχήματα που έχουν συμπληρώσει 8 έτη κυκλοφορίας, ενώ σε κάποιες χώρες αυτό ισχύει ακόμα και για τα οχήματα 5ετίας.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα, υποχρεωμένοι να περάσουν από ΚΤΕΟ είναι οι κάτοχοι οχημάτων, αφού αυτά κλείσουν 4 χρόνια κυκλοφορίας στους δρόμους της χώρας. Μετά τον πρώτο έλεγχο, υπάρχει επανέλεγχος κάθε διετία.

Ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος έχει την υποχρέωση να το περάσει από τεχνικό έλεγχο από τρεις εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, έως και μία εβδομάδα μετά από αυτήν.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμου ελέγχου, εκτός από το κόστος του ελέγχου επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο, το οποίο εξαρτάται από το χρόνο καθυστέρησης του ελέγχου. Όπως φαίνεται όμως, το πρόστιμο είναι κάτι που δεν φοβίζει τους Έλληνες οδηγούς.

Τα πρόστιμα

Αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τις καθυστερήσεις στο ΚΤΕΟ:

• Για καθυστέρηση έως 30 ημέρες: Επιβατικά ΙΧ 16 € – Δίκυκλα 10 €

• Για καθυστέρηση έως 6 μήνες: Επιβατικά ΙΧ 33 € – Δίκυκλα 20 €

• Για καθυστέρηση άνω των 6 μηνών: Επιβατικά ΙΧ 65 € – Δίκυκλα 41 €

Αυτό που θέλει να πετύχει το υπουργείο είναι να γίνει πιο σίγουρος ο έλεγχος των οχημάτων, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που αφήνουν τα αυτοκίνητά τους χωρίς έλεγχο είτε επειδή το αμελούν, είτε επειδή αυτά είναι ακατάλληλα για κυκλοφορία στους δρόμους.

Αν οι συζητήσεις στο ΥΜΕ προχωρήσουν και αποφασιστεί ο ετήσιος έλεγχος των παλαιότερων ΙΧ, αναμένεται να επηρεάσουν πάνω από δύο εκατ. αυτοκίνητα στη χώρα.

 

Πηγή: in.gr

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ