Λαβρόφ: Η Δύση εξετάζει ακόμη και φυσική επίθεση κατά της Ρωσίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε Ευρώπη και ΗΠΑ για επιθετική πολιτική, ενώ συνέδεσε τη στήριξη προς την Ουκρανία με την αντιπαράθεση Μόσχας και Δύσης

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ρωσίας, ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους στη σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό περιοδικό «Children’s Edition», υποστήριξε ότι η Ευρώπη κινείται με τρόπο που, όπως είπε, θυμίζει την περίοδο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας συγκρίσεις με την Ευρώπη υπό το Τρίτο Ράιχ.
«Με τον ίδιο τρόπο, τώρα, υπό τα ίδια λάβαρα του ναζισμού και του ρεβανσισμού, δημιουργούν μια πανευρωπαϊκή ομάδα για να επιτεθεί στη Ρωσία, όχι μόνο χρησιμοποιώντας υβριδικές μεθόδους, αλλά και εξετάζοντας φυσική επίθεση. Και επικεφαλής αυτής της ομάδας δεν είναι ο Αδόλφος Χίτλερ, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τα ναζιστικά του συνθήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.
🚨🇷🇺 West destroys its own core principles with unlawful sanctions: Russian FM Lavrov
“The West recognises no limits in applying this aggressive policy,” said Lavrov.
The West preached free trade, open markets, rule of law, and private property for decades. Now it… pic.twitter.com/KWSILI1LND
— Sputnik India (@Sputnik_India) May 22, 2026
Οι αιχμές Λαβρόφ για ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανήλθε στο ίδιο πλαίσιο και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας και Στήριξης των Συμπατριωτών στο εξωτερικό του Γενικού Συμβουλίου της Ενωμένης Ρωσίας.
Στις τοποθετήσεις του, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν, όπως είπε, να κινούνται στη «γραμμή κυριαρχίας» και στην προώθηση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία εξακολουθεί να συζητά την ιδέα της «αποαποικιοποίησης» της Ρωσίας, διατυπώνοντας νέα κριτική για τη στάση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα.
«Η Δύση θέλει να επιβάλει τη δική της τάξη»
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ακόμη τις δυτικές χώρες ότι επιχειρούν να επιβάλουν τη δική τους τάξη σε διαφορετικές περιοχές, αναφέροντας μεταξύ άλλων την Κεντρική Ασία, τον Νότιο Καύκασο και την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις «ναζιστικές πολιτικές του καθεστώτος του Κιέβου», το οποίο, όπως υποστήριξε, καταπιέζει τους ρωσόφωνους κατοίκους της περιοχής.
Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε επίσης ότι, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής επίλυσης, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων κατοίκων θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως.
Οι κυρώσεις και η κριτική στη Δύση
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι καταστρέφει τις ίδιες τις βασικές αρχές που υποστήριζε επί δεκαετίες, αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Sputnik India, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Δύση δεν αναγνωρίζει κανένα όριο στην εφαρμογή αυτής της επιθετικής πολιτικής».
Όπως υποστήριξε, οι δυτικές χώρες προέβαλλαν για χρόνια αρχές όπως το ελεύθερο εμπόριο, οι ανοικτές αγορές, το κράτος δικαίου και η ιδιωτική περιουσία, ενώ τώρα, κατά τη ρωσική πλευρά, τις υπονομεύουν μέσω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ρωσία: Δηλώνει «ενεργή στήριξη» στην Κούβα απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ
- Ρωσία – Ουκρανία: Μπαράζ φονικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές εν μέσω διπλωματικού παρασκηνίου
- Φον ντερ Λάιεν: Ρωσία και Λευκορωσία έχουν άμεση ευθύνη για τα drones στη Βαλτική
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News