Long flu: Αυτά είναι τα επίμονα συμπτώματα που αφήνει πίσω της η γρίπη

«Είναι σαφές ότι η Long flu είναι χειρότερη από την οξεία γρίπη».

long flu

Ποιος είπε ότι η γρίπη είναι μία λοίμωξη που κάνει τον κύκλο της και περνάει; Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως, όπως η COVID, έτσι κι αυτή μπορεί να αφήσει για μήνες τους ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα. Η διαφορά είναι ότι αυτά δεν αφορούν πολλά όργανα του σώματος.

Τη σχετική διαπίστωση έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, οι οποίοι εξέτασαν τις εκβάσεις χιλιάδων ασθενών που είχαν νοσηλευθεί λόγω COVID-19 ή λόγω γρίπης. Όπως διαπίστωσαν, τα επίμονα συμπτώματα που προκαλεί η γρίπη (η Long flu, όπως την ονόμασαν) εντοπίζονται στους πνεύμονες. Τα αντίστοιχα της COVID (σύνδρομο Long COVID) εκδηλώνονται διάσπαρτα στο σώμα.

Και οι δύο ασθένειες, εξ άλλου, φέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και αναπηρίας τους μήνες μετά την οξεία φάση, παρά τις πρώτες 30 μέρες.

«Είναι σαφές ότι η Long flu είναι χειρότερη από την οξεία γρίπη και η Long COVID χειρότερη από την λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ziyad Al-Aly, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.

«Πριν από πέντε χρόνια, ούτε που θα σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να εξετάσω τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της γρίπης», συνέχισε. «Ένα από τα μεγάλα μαθήματα της πανδημίας, όμως, είναι ότι ένας ιός μπορεί να αφήσει για μήνες ή και χρόνια εκατομμύρια ανθρώπους με επίμονα συμπτώματα. Αναρωτηθήκαμε αν συμβαίνει το ίδιο και με άλλους, όπως αυτοί που προκαλούν γρίπη».

Η νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες εξέτασαν την πορεία της υγείας:

81.280 ασθενών στις ΗΠΑ που είχαν νοσηλευθεί με βαριά COVID

10.985 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί με βαριά γρίπη

Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί τουλάχιστον 18 μήνες, καταγράφοντας:

Τους θανάτους

Τις νέες εισαγωγές στο νοσοκομείο

94 διαφορετικά επίμονα συμπτώματα και προβλήματα υγείας

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases. Όπως διαπίστωσαν, ο κορονοϊός είναι απείρως πιο επικίνδυνος από τη γρίπη. Προκαλεί εμμένοντα συμπτώματα σε πολύ περισσότερα όργανα και φυσικά πολύ περισσότερους θανάτους.

Ειδικότερα, προκαλούσε 64 από τα 94 επίμονα προβλήματα που εξετάσθηκαν, ενώ η γρίπη προκαλούσε τα 6 από τα 94. Επιπλέον, οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί λόγω κορονοϊού είχαν κατά 51% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, έναντι όσων είχαν νοσηλευθεί λόγω γρίπης.

Προκαλούν σοβαρές χρόνιες παθήσεις

Σύμφωνα με το newsit, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η γρίπη είναι ήπια λοίμωξη. Και αυτή φέρει σημαντικό κίνδυνο επίμονων μακροχρόνιων προβλημάτων. Απλώς αυτά (π.χ. δύσπνοια, βήχας) εντοπίζονται στους πνεύμονες, ενώ ο κορονοϊός αφήνει «κατάλοιπα» σε όλο το σώμα.

«Η διαφορά αυτή μας δείχνει ότι η γρίπη είναι όντως μία λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως ξέρουμε εδώ και 100 χρόνια. Η COVID είναι μία πιο επιθετική και γενικευμένη νόσος», εξήγησε ο Dr. Al-Aly. Η γρίπη προκαλεί επίσης αρκετούς θανάτους, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Πολύς κόσμος νομίζει ότι άπαξ και πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχει ξεμπερδέψει με τη γρίπη ή την COVID. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των περιπτώσεων, όχι για όλους τους ασθενείς. Το να αντιμετωπίζουμε τις δύο νόσους ως οξείες, σημαίνει ότι πραγματικά κοιτάζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο καθηγητής.

«Μερικοί ασθενείς καταλήγουν με μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα και να πάψουμε να υποτιμάμε τις ιογενείς λοιμώξεις. Μπορεί να αποτελέσουν αιτία σοβαρών, χρόνιων παθήσεων», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές και απάτες – Ανάμεσα στους συλληφθέντες το αρχηγικό μέλος – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την αποκάλυψη του pelop.gr ΝΕΟΤΕΡΑ

Συλλήψεις για ένοπλες ληστείες στην Ηλεία

Πύργος: Νεαρή γυναίκα αυτοκτόνησε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού χτυπά ήδη η κακοκαιρία – Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Πάτρα: Κτηνωδία με αλεπού στο Πουρναρόκαστρο – Ερευνες της ΕΛΑΣ