Μάχη για να σωθεί το πευκοδάσος της Βουρβουρού στη Χαλκιδική: Ενισχύονται οι δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο, εκκενώθηκε κάμπινγκ ΒΙΝΤΕΟ
Μήνυμα 112 στους κατοίκους για απομάκρυνση – Κλειστή η επαρχιακή οδός Ν. Μουδανιών – Σάρτης

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν από το μεσημέρι της Τετάρτης (2/7) οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, όπου δασική πυρκαγιά καίει παρθένο πευκοδάσος, απειλώντας κατοικίες και κατασκηνωτικούς χώρους.
Το πύρινο μέτωπο, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, εκτείνεται κοντά στην περιοχή Λιβάρι, και λόγω των βόρειων ανέμων κατευθύνεται προς τον οικισμό. Για τον λόγο αυτό, εκδόθηκε επείγουσα ειδοποίηση από το 112, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν προς τη Νικήτη και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
«Αν βρίσκεστε στην περιοχή, απομακρυνθείτε προς Νικήτη», ήταν το μήνυμα από το 112 που εστάλη στα κινητά των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
Εκκένωση κάμπινγκ – Διακοπή κυκλοφορίας
Η φωτιά ξέσπασε κοντά στο κάμπινγκ “Ρέα”, το οποίο εκκενώθηκε άμεσα για λόγους ασφαλείας, απομακρύνοντας περίπου 200 κατασκηνωτές. Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Ν. Μουδανιών – Σάρτης, από το ύψος του Όρμου Παναγίας έως τη Βουρβουρού.
Τεράστια κινητοποίηση – Ενισχυμένες δυνάμεις
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν σημαντικά το απόγευμα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν:
- 160 πυροσβέστες
- 7 ομάδες πεζοπόρων
- 49 πυροσβεστικά οχήματα
- 14 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα σε εναέριες ρίψεις
- Ομάδα ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών)
- Εθελοντές πυροσβέστες
- Συνδρομή από ΟΤΑ με υδροφόρες και μηχανήματα έργου
«Το στοίχημα είναι να περιοριστεί το μέτωπο όσο υπάρχει φως και μπορούν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα», σημειώνουν στελέχη της Πυροσβεστικής.
Αυτοκαθοδηγούμενη συμπεριφορά φωτιάς
Σύμφωνα με την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΜΕΤΕΟ), η φωτιά παρουσιάζει ακραία συμπεριφορά, πιθανώς αυτοκαθοδηγούμενη (δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα), ενώ παρατηρούνται και κηλιδώσεις – νέες εστίες φωτιάς σε απόσταση από το κυρίως μέτωπο.
«Η πολύ πυκνή βλάστηση, η χαμηλή υγρασία (<10%) και οι ασθενείς άνεμοι ευνοούν την ανάπτυξη πυροεπαγωγικής συμπεριφοράς», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ωστόσο, αναμένεται βελτίωση των συνθηκών μετά τις 22:00, με ανάκαμψη της υγρασίας στη βλάστηση.
Πολλαπλά μέτωπα σε εξέλιξη
Την ίδια ώρα, πυρκαγιές μαίνονται σε Ιεράπετρα και Κύθηρα, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι η Πέμπτη 3 Ιουλίου θα είναι ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.
Δείτε ακόμα: Κίνδυνος πυρκαγιάς: Σε «κίτρινο» συναγερμό ξανά η Δυτική Ελλάδα, πολύ υψηλός σε Αττική και άλλες τέσσερις περιφέρειες
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News