Μαλδίβες: Τα 3 σενάρια για τους 5 δύτες που δεν επέστρεψαν ποτέ
Η κατάδυση σε υποθαλάσσιο σπήλαιο της ατόλης Βααβού εξελίχθηκε σε τραγωδία, με τις αρχές και τους ειδικούς να αναζητούν τι πήγε μοιραία λάθος.

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η τραγωδία στις Μαλδίβες, όπου πέντε Ιταλοί δύτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κατάδυσης στην ατόλη Βααβού.
Η ομάδα βούτηξε την Πέμπτη σε βάθος περίπου 50 μέτρων, με στόχο να προσεγγίσει μια υποθαλάσσια σπηλιά μήκους περίπου 260 μέτρων. Κανείς τους, όμως, δεν επέστρεψε στην επιφάνεια.
Νεκροί είναι η 51χρονη Μόνικα Μοντεφαλκόνε, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας, η 23χρονη κόρη της Τζόρτζια Σομακάλ, ο 30χρονος Φεντερίκο Γκουαλτιέρι, η 31χρονη Μουριέλ Οντενίνο και ο δύτης-εκπαιδευτής Τζιανλούκα Μπενεντέτι.
Όλοι τους ήταν έμπειροι στις καταδύσεις, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατανόηση της αλληλουχίας που οδήγησε στην τραγωδία.
Five Italians have died following an accident while scuba diving in the Maldives, Italy’s foreign ministry said Thursday, with security forces on the Indian Ocean archipelago recovering one body.https://t.co/JtlZsjQgJg
— The Peninsula Qatar (@PeninsulaQatar) May 14, 2026
Πώς σήμανε συναγερμός
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα μέλη της αποστολής που βρίσκονταν στο σκάφος Duke of York αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν σταμάτησαν να εμφανίζονται μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια του νερού.
Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης σήμανε συναγερμός στις αρχές, με τις επιχειρήσεις εντοπισμού και ανάσυρσης να ξεκινούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Μέχρι στιγμής έχει ανασυρθεί μόνο μία από τις πέντε σορούς. Η επιχείρηση θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν σημαντικά την πρόσβαση στο σημείο.
Τα τρία σενάρια για την τραγωδία στις Μαλδίβες
Ιταλικά μέσα, ανάμεσά τους η Il Messaggero και η Repubblica, επικαλούνται ειδικούς που εξετάζουν τρία βασικά σενάρια για το δυστύχημα.
Το πρώτο αφορά το μείγμα αερίων που χρησιμοποιήθηκε στην κατάδυση. Σύμφωνα με τη Repubblica, το σκάφος Duke of York παρείχε στους δύτες nitrox, ένα μείγμα αζώτου και οξυγόνου που χρησιμοποιείται σε απαιτητικές καταδύσεις.
Σε βάθος περίπου 50 μέτρων, ωστόσο, μια λανθασμένη δοσολογία μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Η αυξημένη πίεση μπορεί να καταστήσει το οξυγόνο τοξικό για τον οργανισμό, επηρεάζοντας τους μύες και την καρδιά.
Σε τέτοια βάθη, για να μειωθεί ο κίνδυνος, απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις διαφορετική ισορροπία στο μείγμα, με χαμηλότερο ποσοστό οξυγόνου και αυξημένη παρουσία ηλίου. Αν αυτή η αναλογία δεν τηρήθηκε, οι δύτες θα μπορούσαν να επηρεαστούν σχεδόν ταυτόχρονα, κάτι που θα εξηγούσε γιατί κανείς δεν κατάφερε να αναδυθεί.
Το σπήλαιο, η ορατότητα και ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού
Το δεύτερο σενάριο επικεντρώνεται στο ίδιο το υποβρύχιο σπήλαιο που επιχείρησε να προσεγγίσει η ομάδα.
Το σπήλαιο Alimathaa περιγράφεται ως κοραλλιογενές φαράγγι μήκους περίπου 260 μέτρων, σε βάθος που φτάνει έως και τα 60 μέτρα. Πρόκειται για ένα περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, στενά περάσματα και διακλαδώσεις, στοιχεία που αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας ακόμη και για έμπειρους δύτες.
Οι συνθήκες φέρεται να ήταν ακόμη πιο δύσκολες λόγω της «κίτρινης» προειδοποίησης για τον καιρό, που είχε εκδοθεί το βράδυ της Τετάρτης. Οι ριπές ανέμου, η φουρτουνιασμένη θάλασσα και η περιορισμένη ορατότητα θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικοί παράγοντες.
Σε τέτοιες συνθήκες, ακόμη και ένας έμπειρος δύτης μπορεί να χάσει τον προσανατολισμό του. Ο πανικός μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες κινήσεις, ταχύτερη κατανάλωση αέρα και λιγότερο χρόνο για ασφαλή επιστροφή στην έξοδο.
Το γεγονός ότι χάθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και τα πέντε μέλη της ομάδας δείχνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρουν τα ιταλικά μέσα, ότι συνέβη κάτι γρήγορο και κοινό για όλους.
Το ενδεχόμενο εγκλωβισμού
Το τρίτο σενάριο, αν και θεωρείται λιγότερο πιθανό, αφορά την πιθανότητα κάποιος από τους δύτες να εγκλωβίστηκε σε σημείο της υποθαλάσσιας σπηλιάς.
Σε αυτή την περίπτωση, οι υπόλοιποι ενδέχεται να προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί πολύτιμος χρόνος, αέρας και ενέργεια.
Τα ισχυρά ρεύματα του Ινδικού Ωκεανού, πιθανώς ακόμη πιο απρόβλεπτα λόγω της κακοκαιρίας, θα μπορούσαν να έχουν κάνει ακόμη δυσκολότερη οποιαδήποτε προσπάθεια επιστροφής στην επιφάνεια.
Η ακριβής θέση των σορών μέσα στο σπήλαιο θεωρείται κρίσιμη για την έρευνα, καθώς μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατο των πέντε Ιταλών.
Ποια ήταν η Μόνικα Μοντεφαλκόνε
Η Μόνικα Μοντεφαλκόνε ήταν καθηγήτρια Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας και είχε σημαντική επιστημονική παρουσία στον τομέα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Μόνικα Μοντεφαλκόνε
Ήταν γνωστή για την αγάπη της για τη θάλασσα, αλλά και για το ερευνητικό της έργο γύρω από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Η δουλειά της επικεντρωνόταν ιδιαίτερα στη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην υποβρύχια χαρτογραφία, ενώ είχε πραγματοποιήσει και τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Η κόρη της, Τζόρτζια Σομακάλ
Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και η κόρη της, Τζόρτζια Σομακάλ, η οποία θα γινόταν 23 ετών την 1η Ιουνίου.
Η κόρη της καθηγήτριας Μοντεφαλκόνε, Τζόρτζια
Σπούδαζε βιοϊατρική μηχανική και μοιραζόταν με τη μητέρα της την ίδια αγάπη για τη θάλασσα και τις καταδύσεις. Συχνά τη συνόδευε σε αποστολές, έχοντας και η ίδια αναπτύξει στενή σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η Μουριέλ Οντενίνο και ο Φεντερίκο Γκουαλτιέρι
Η Μουριέλ Οντενίνο
Η 31χρονη Μουριέλ Οντενίνο είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο και εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας.
Είχε συνεργαστεί με τη Μόνικα Μοντεφαλκόνε, ενώ η μεγάλη της αγάπη ήταν οι καταδύσεις.
Ο 30χρονος Φεντερίκο Γκουαλτιέρι είχε εκπονήσει διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας υπό την επίβλεψη της Μοντεφαλκόνε, με αντικείμενο την ποικιλομορφία και το περιβάλλον στις ατόλες των Μαλδίβων.
Ο Φεντερίκο Γκουαλτιέρι
Ήταν μέλος επιστημονικής αποστολής με επικεφαλής την 51χρονη καθηγήτρια, η οποία είχε ξεκινήσει περίπου δύο εβδομάδες πριν από την τραγωδία. Είχε αποκτήσει πιστοποίηση στις καταδύσεις το 2015.
Ο δύτης-εκπαιδευτής Τζιανλούκα Μπενεντέτι
Το πέμπτο θύμα ήταν ο Τζιανλούκα Μπενεντέτι από την Πάντοβα, δύτης-εκπαιδευτής που είχε ζήσει για χρόνια στις Μαλδίβες.
Ο Τζιανλούκα Μπενεντέτι
Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με τις καταδύσεις, είχε εργαστεί στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα. Στη συνέχεια αποφάσισε να μετατρέψει το πάθος του για τη θάλασσα σε πλήρη επαγγελματική δραστηριότητα.
Η πρώτη του επαφή με τις Μαλδίβες έγινε το 2017. Έμεινε εκεί για επτά χρόνια, με ένα σύντομο διάλειμμα στην Ινδονησία.
Το προφίλ της εταιρείας του τον περιέγραφε ως έναν άνθρωπο ενεργητικό, ιδιαίτερα αθλητικό, με αγάπη για το διάβασμα, τον κλασικό κινηματογράφο και το σκάκι, πάντα έτοιμο να συνοδεύσει επισκέπτες στην ανακάλυψη των θαυμάτων που προσφέρουν οι Μαλδίβες.
Η έρευνα συνεχίζεται, με τις αρχές και τους ειδικούς να προσπαθούν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα: τι συνέβη σε μια ομάδα έμπειρων δυτών και πώς μια επιστημονική αποστολή σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς βυθούς του κόσμου κατέληξε σε τραγωδία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τραγωδία στις Μαλδίβες: Πέντε Ιταλοί τουρίστες νεκροί κατά τη διάρκεια κατάδυσης σε σπήλαιο
- Ελβετία: Διευθυντής καρδιολογικής κλινικής ευθύνεται για θανάτους 70 ασθενών, τους έβαζε ελαττωματικό εμφύτευμα της εταιρείας του
- ΠΟΥ: Η πανδημία γύρισε πίσω σχεδόν μία δεκαετία την πρόοδο στο προσδόκιμο ζωής
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News