Μαρία Κοσσυφίδου: «Μια μικρή γιορτή η βάφτιση κάθε νεογέννητου ποιήματος»

Μαρία Κοσσυφίδου: «Μια μικρή γιορτή η βάφτιση κάθε νεογέννητου ποιήματος»

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Μηχανουργείο» η ποιητική ανθολογία της Μαρίας Κοσσυφίδου «Σε ετοιμότητα διαδρομής – Διονύσης Καρατζάς. Ποιήματα σε α’ πρόσωπο (1971-2022)» (εκδ. Μετρονόμος). Σε κλίμα παρεΐστικο, και ατμόσφαιρα μυσταγωγική -ανάσα δεν ακουγόταν-, η εκδήλωση, που ξεχείλιζε από ποίηση και μελωδίες πιάνου, συγκίνησε βαθιά τους πολυάριθμους παριστάμενους αλλά και τους οικοδεσπότες της.

Η εκπαιδευτικός, ποιήτρια, φωτογράφος, που κατάγεται από τη Δράμα, αλλά έχει «ριζώσει» στην Πάτρα, μιλάει στην «Π» για τη «γέννηση» της ανθολογίας της, για όσα μοιράζεται δημιουργικά με τον Δ. Καρατζά, για τη Γυναίκα.

Επιλέξατε και συγκεντρώσατε 32 ποιήματα του Διονύση Καρατζά στην ποιητική ανθολογία «Σε ετοιμότητα διαδρομής». Πώς προέκυψε αυτή σας η απόφαση;

Φέτος ο Διονύσης κλείνει πενήντα χρόνια στην ποίηση. Να λοιπόν, ένας καλός λόγος για να γιορτάσουμε τα ποιητικά του γενέθλια! Είναι όμως και κάτι άλλο. Ενιωθα πως του το χρωστούσα, αφού η καθημερινή μας σχεδόν επαφή δεν στέρησε τη μαγεία της επικοινωνίας μας. Είναι σπουδαίο να θαυμάζεις και να εκτιμάς αμείωτα για τόσα χρόνια τον ίδιο άνθρωπο. Εζησα από κοντά τη γέννηση των τελευταίων του ποιητικών συλλογών. Κάθε νεογέννητο ποίημά του το γιορτάζαμε και το ονομάζαμε. Ναι, είμαι η νονά τους, χωρίς όμως να τους έχω χαρίσει ποτέ ένα δώρο. Καιρός ήταν λοιπόν να το κάνω.

Από τα 50 χρόνια παρουσίας του στην ποίηση, συνοδοιπορείτε τα 20. Πώς θα χαρακτηρίζατε την επικοινωνία σας στο πέρασμα των χρόνων; Τι εξακολουθεί να σας εκπλήσσει σε αυτόν;

Οπως γράφω και στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, «Οταν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, τις δημιουργεί ο ίδιος. Καταφέρνει να περιμένει πάντα μια χαρά». Αυτό με εκπλήσσει! Εχει έναν μοναδικό τρόπο να ακούει, να βλέπει, να νιώθει και να χαίρεται. Σαν έφηβος και σαν ερωτευμένος. Ακόμα και η λύπη του, καταλήγει πάντα σε ελπίδα.

Στη διάρκεια της σύμπλευσής σας πώς αλληλεπιδράτε στο δημιουργικό κομμάτι; Ποιος ο ρόλος σας σε κάθε του νέο ποιητικό έργο;

Με τον Διονύση μοιραζόμαστε τη γέννηση και την ανατροφή αυτών που δημιουργούμε. Οταν φωτογραφίζω ή γράφω κάτι, είναι ο πρώτος που θα το δει ή θα το διαβάσει. Το ίδιο κι αυτός. Οποτε γράφει ένα καινούργιο ποίημα ή έχει μια ιδέα, ζητάει πάντα τη γνώμη μου και ακούει την κριτική μου. Πολύ συχνά, μου ζητάει να βρούμε τίτλους. Λάμπει όταν ακούει κάτι που του αρέσει. Είναι μια μικρή γιορτή η κάθε βάφτιση.

Υπάρχει κάποιο ποίημα που έχει για κάποιο λόγο ιδιαίτερη σημασία για εσάς και συμπεριλάβατε στην ανθολογία

Ναι! Το ποίημα «Νόστος». Είναι, θεωρώ, μια απόφαση ζωής αυτό το ποίημα. Το έχω συνδέσει μέσα μου με μια φωτογραφία που τράβηξα στη μητέρα μου. Βασανισμένη πολύ από τη ζωή της, όσο γερνάει επιστρέφει στην παιδική της ηλικία. Κρατούσε τρυφερά στη φωτογραφία ένα μικρό κλωσσόπουλο και χάιδευε το μάγουλό της.

Εκδώσατε το 2019 τη «Φασκιά», ποιητική σύνθεση για τη Γυναίκα, η οποία, μάλιστα, έγινε θεατρική παράσταση στο «Μηχανουργείο» τέλη του ίδιου έτους, όμως η πανδημία είχε άλλα σχέδια. Εκτοτε συνέβησαν αδιανόητα περιστατικά στην ελληνική κοινωνία, από κακοποιήσεις έως γυναικοκτονίες, που καταδεικνύουν ότι η φασκιά γερά κρατεί, παίρνοντας διάφορες μορφές. Η άποψή σας;

Στη «Φασκιά» η γυναίκα λέει σε κάποιο σημείο: «Θα κόψω δρόμο απ’ το παρόν για να προλάβω εμένα. Δεν έχω χρόνο για ενοχές». Στις ενοχές αυτές πατάνε όλες οι φασκιές που της φορούν. Ενοχές ακόμα, ίσως, και στη σκέψη πως δεν υπηρετεί σωστά τους ρόλους της μέσα στην κοινωνία. Σωπαίνει για να υπάρχει.

Τι μήνυμα θα στέλνατε, λοιπόν, ως εκπαιδευτικός στα παιδιά που θα γίνουν μελλοντικοί σύζυγοι και γονείς, μήπως και αλλάξουν οι στρεβλές νοοτροπίες;

Να αγαπάνε χωρίς να ζητάνε αντάλλαγμα και να αγαπιούνται χωρίς να θυσιάζουν την ελευθερία τους. Χρειάζεται όμως και οι γονείς να περνάνε ισχυρά μηνύματα στα παιδιά τους για την αξιοπρέπεια, την αγάπη και τον σεβασμό στη ζωή των άλλων.

Ο δικός σας ορισμός της Γυναίκας;

Γυναίκα είναι ο άνθρωπος που ακροβατεί σε κενό παρελθόν και καινό μέλλον, με τα πόδια κολλημένα στο παρόν. Ενας εαυτός για όσους έχουν τραυματίσει τον δικό τους.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ