Μαρινάκης: «Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην ΕΕ» – Στο 7,9% τον Ιούλιο

Από το 17,9% του 2019 στο 7,9% σήμερα – Στις 323.136 οι περισσότερες προσλήψεις από αποχωρήσεις στο πρώτο επτάμηνο του 2026, σημαντική πτώση σε γυναίκες και νέους

Μαρινάκης: «Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην ΕΕ» – Στο 7,9% τον Ιούλιο

Στο 7,9% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2026, από 17,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να τονίζει ότι η χώρα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση της συνολικής ανεργίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε τα νεότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας αποτελεί μία από τις βασικές ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 7,9% τον Ιούλιο, έναντι 8,9% τον Ιούλιο του 2025 και 8,1% τον Ιούνιο του 2026. Οι άνεργοι υπολογίστηκαν σε 376.508 άτομα, μειωμένοι κατά 45.192 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης: Δυτική Ελλάδα: Τρίτη χειρότερη επίδοση στην ανεργία – 35.600 άνθρωποι χωρίς δουλειά

Στο 5,9% οι άνδρες, στο 10,4% οι γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η πτώση καταγράφεται σε όλες τις βασικές κατηγορίες.

Η ανεργία των ανδρών έχει περιοριστεί στο 5,9%, από 14,5% τον Ιούλιο του 2019, ενώ στις γυναίκες υποχώρησε στο 10,4%, από 22,2%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μεταβολή στους νέους, όπου το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται πλέον στο 16,8%, έναντι 37,6% τον Ιούλιο του 2019.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το πρώτο επτάμηνο του 2026 έκλεισε με θετικό ισοζύγιο 323.136 θέσεων εργασίας, επίδοση που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως την καλύτερη για αντίστοιχο επτάμηνο από το 2001.

Ο Ιούλιος του 2026 χαρακτηρίζεται επίσης ως ο καλύτερος αντίστοιχος μήνας των τελευταίων 18 ετών ως προς τις επιμέρους κατηγορίες ανεργίας.

Η μεγάλη πτώση και η απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα καταγράφει πλέον χαμηλότερη ανεργία από χώρες όπως η Ισπανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γαλλία.

Η μεγάλη αποκλιμάκωση των τελευταίων ετών, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας έχει φτάσει ακόμη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Ιούλιο του 2026 η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν στο 6,1%, ενώ στην Ευρωζώνη στο 6,4%. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό 7,9%, παρά τη σημαντική υποχώρηση, εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 1,8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στους νέους: η ανεργία κάτω των 25 ετών στην ΕΕ ήταν 15,1% τον Ιούλιο, έναντι 16,8% που παρουσίασε η κυβέρνηση για την Ελλάδα.

«Δεν σημαίνει ότι πανηγυρίζουμε»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε τα στοιχεία της απασχόλησης με τη συνολικότερη εικόνα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει τα προβλήματα που εξακολουθούν να πιέζουν τα νοικοκυριά.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων από την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση φόρων θα πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο