Μελάνια Τραμπ: Εξασφάλισε εκεχειρία σε πόλη της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο – Πότε αρχίζει
Η συμφωνία προβλέπει προσωρινή παύση των επιθέσεων στο ρωσοκρατούμενο Ολέσκι από τις 29 Οκτωβρίου, ώστε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν άμαχοι

Σε συμφωνία για τοπική εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Μελάνια Τραμπ, κατέληξαν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026.
Η κατάπαυση του πυρός αφορά την πόλη Ολέσκι, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Φεβρουάριο του 2022. Προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στις 29 Οκτωβρίου, με στόχο να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και η ασφαλής απομάκρυνση αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ και εκπρόσωπός της είχαν απευθείας επαφές με τη ρωσική και την ουκρανική ηγεσία, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι, το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες εφαρμογής της εκεχειρίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πούτιν: «Οριστική συμφωνία, όχι προσωρινή εκεχειρία» – Πότε θα συναντηθούν Ρωσία και Ουκρανία
Ασφαλές πέρασμα για τους αμάχους
Το σχέδιο προβλέπει προσωρινή διακοπή κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας μέσα στην πόλη και δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου εκκένωσης.
Πολιτικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών αναμένεται να επισκεφθούν τους κατοίκους στα σπίτια τους, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες τους σε τρόφιμα, φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν θα λάβουν βοήθεια για τη μεταφορά τους, με προορισμό την Ουκρανία ή τη Ρωσία, ανάλογα με την επιλογή τους.
Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφάλισε τη συμμετοχή ανεξάρτητου αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, το οποίο θα παρακολουθήσει και θα καταγράψει την επιχείρηση επί του πεδίου.
Η ίδια ανέφερε ότι στις προετοιμασίες περιλαμβάνεται και η αποναρκοθέτηση, καθώς οι δρόμοι γύρω από την πόλη αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τη μετακίνηση των αμάχων.
Από 24.000 κατοίκους, έχουν απομείνει περίπου 2.000
Το Ολέσκι βρίσκεται απέναντι από τη Χερσώνα, στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Πριν από τη ρωσική εισβολή αριθμούσε περίπου 24.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος, στην πόλη παραμένουν σήμερα 1.700 έως 2.000 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, καθώς και περίπου 50 παιδιά.
Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων, των ελλείψεων σε βασικά αγαθά και των σοβαρών προβλημάτων στις υποδομές. Το Ολέσκι είχε υποστεί εκτεταμένες πλημμύρες και μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, τον Ιούνιο του 2023.
Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ περιέγραψε την κατάσταση ως εξαιρετικά κρίσιμη, υπογραμμίζοντας ότι οι εναπομείναντες κάτοικοι χρειάζονται επειγόντως καθαρό νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ιατρική φροντίδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πούτιν: «Οριστική συμφωνία, όχι προσωρινή εκεχειρία» – Πότε θα συναντηθούν Ρωσία και Ουκρανία
Πώς ξεκίνησε η παρέμβαση της Μελάνια Τραμπ
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Μελάνια ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Ολέσκι στη διάρκεια ιδιωτικής συζήτησης, στο περιθώριο εκδήλωσής της στη Νέα Υόρκη κατά την 81η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αξιοποιήθηκε το κανάλι επικοινωνίας που είχε ήδη δημιουργηθεί με τη Μόσχα και το Κίεβο για την επανένωση παιδιών με τις οικογένειές τους.
Κατά την αμερικανική ανακοίνωση, μέσω έξι προηγούμενων επιχειρήσεων είχαν επανενωθεί 34 παιδιά με τις οικογένειές τους.
Η νέα συμφωνία έχει αποκλειστικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα και περιορίζεται στο Ολέσκι, ενώ οι ευρύτερες διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζονται.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News