Μεσολόγγι: «Γεμάτο» το τριήμερο της 7ης ημέρας Υδατοκαλλιέργειας στο Πανεπιστήμιο
Την Πέμπτη 27-11 την Παρασκευή 28-11 και το Σάββατο 29-11-2025 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών στις εγκαταστάσεις του στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της 7ης ημέρας Υδατοκαλλιέργειας και της εορτής του Αγίου Ανδρέα, που έχουν καθιερωθεί και διεξάγονται τα τελευταία χρόνια στο Μεσολόγγι.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 27-11-2025 με την ανοικτή Ημερίδα με θέμα «Η Λιμνοθάλασσα της Ελευθερίας: το Νερό ως πηγή ζωής και θρέψης».
Η έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από τον συντονιστή των εκδηλώσεων Νικόλαο Βλάχο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και συντονιστή της εκδήλωσης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εισηγητές που αποδέχθηκαν την πρόσκληση ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους, την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία καθώς και όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Τμήματος (φοιτητές των Τμημάτων Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και Γεωπονίας, Φυσικά πρόσωπα, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ ΕΤΕΠ της Γεωπονικής Σχολής) να παρακολουθήσουν την ημερίδα.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Θεοδώρου, αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα επεσήμανε τις καινοτόμες δράσεις που έχει αναπτύξει το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων στο υδάτινο στοιχείο καθώς και στη διεθνοποίηση του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ΗΠΑ, και της Αλάσκα στο πλαίσιο του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος με θέμα «Marine policy, Sea Food Business, Management and Marketing.
Πριν την έναρξη της ημερίδας βραβεύθηκαν οι απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών «Βιώσιμη Αλιείας – Υδατοκαλλιέργεια» Ουρανία Τσουμπελή, Ιωάννης Ιωαννίδης και Ιωάννης Μάρκου.
Ακολούθησαν εισηγήσεις υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων:
Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, ΕΛΟΠΥ «Χτίζοντας το μέλλον της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας: από φοιτητές σε πρωταγωνιστές»
Dr Καθάριος Παντελής,ΕΛΚΕΘΕ «Από το Εργαστήριο στη Βιομηχανία – Εμπειρίες από τη Spinn-Off προσπάθεια παραγωγής εμβολίων για τις Υδατοκαλλιέργειες»
Dr Τσάνης Ναπολέων, Διευθύνων Σύμβουλος EUROPRAWN «Τεχνολογία εκτροφής και Ευρωπαϊκή αγορά»
Δρ. Χατζηευσταθίου Μιχάλης εκπρόσωπος της, Γενικής Διευθύντριας Αλιείας, ΥΠΑΑΤ «Καλλιέργεια φυκών στην Ελλάδα: Υπάρχουσα κατάσταση & προοπτικές»
Οι ομιλίες ανέδειξαν τον ρόλο της επιστημονικής γνώσης στη στήριξη του κλάδου και τις ευκαιρίες της επόμενης δεκαετίας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακολούθησαν:
Καθηγητής Γεώργιος Κατσέλης, Πανεπιστήμιο Πατρών
«Smart Fish: Προδιαγραφές, αποτελέσματα και ανάγκες που καλύπτει»
Καθηγητής Δημήτρης Μουτόπουλος, Πανεπιστήμιο Πατρών
«Ανάγκες και κενά των επαγγελματικών προφίλ στην Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια»
Νίκα Ανδριάννα, Aqua Holding E.
«Απασχόληση & εξέλιξη της σύγχρονης γυναίκας στην Ιχθυοκαλλιέργεια»
Δρ. Γεωργούλης Ιωάννης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
«Θερμικό hardening και θερμοανθεκτικότητα: μοριακές βάσεις και οικολογικές προεκτάσεις»
Οι εισηγήσεις ανέδειξαν την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με την πράξη και τη σημασία των νέων εργαλείων παραγωγής σε ένα περιβάλλον με αυξανόμενες οικολογικές απαιτήσεις.
Το απόγευμα της Παρασκευής 28 Νοεμβρίου 2025 στην ημερίδα που διοργανώθηκε με θέμα Αειφόρος Υδατοκαλλιέργεια :καινοτομία με ουσία και όχι με εντυπώσεις οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του προέδρου του τμήματος αναπληρωτή καθηγητή Θεοδώρου Ιωάννη, ενώ ι Καθηγητής και αντιπρόεδρος του τμήματος Βιδάλης Κοσμάς έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του τμήματος. Επίσημη καλεσμένη ήταν η καθηγητρια του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Ελένη Μεντε όπου με τη ομιλία της με θέμα « Διαφοροποίηση και ενσωμάτωσή ειδών χαμηλού τροφικού επιπέδου για μια αειφορική υδατοκαλλιέργεια»
Το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με το φόρο τιμής που απέδωσε το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών αρχικά στις εταιρείες οι οποίες στηρίζουν το τμήμα τόσο στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν ήταν:
Η εταιρεία Avramar SA με εκπρόσωπο της τον κ. Σμπούκη Ανδρέα,
Η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες ΣΑΩ με εκπρόσωπο της τον κ. Κουρκουμέλη Ιωάννη,
Η εταιρεία APS με εκπρόσωπό της τον κ Αναγνόπουλο Νικόλαο
Η εταιρεία Υδατοκαλλιέργειες Αμβρακικού με τον εκπρόσωπο της κ. Σιούτα.
Το τμήμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέδωσε τιμητική διάκριση στους αποφοίτους Ιχθυολόγους που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Τμήματος και της ανάπτυξης της Υδατοκαλλιέργειας και Αλιείας της Χώρας. Σε άκρως συγκινητικό κλίμα βραβεύτηκαν οι παρακάτω:
Η Ιχθυολόγος, Δήμητρα Κουταβάκη
Η Ιχθυολογος Σκλαβενίτη Σπυριδούλα
Η Ιχθυολογος Τσικριτέα Ελευθερία
Ο Ιχθυολογος Ανδρέας Τσερεμέγκλης,
Ο Ιχθυολόγος Χρήστος Χαρίσης,
Ο Ιχθυολόγος Ευστάθιος Λαμπάκης
Την εκδήλωση παρακολούθησαν τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ του Τμήματος, απόφοιτοι Ιχθυολόγοι καθώς και φοιτητές του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών. Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ Παπανικολάου Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας-Πολιτικής Προστασίας-Βιώσιμου Τουρισμού της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, ο Δρ Μιχάλης Χατζηευσταθίου εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Δρ Μιράντα Τσουμάνη, πρόεδρος του ΠΑΣΤΙ και ο Καραλής Κων/νος εκπρόσωπος του ΕΥΔΕ-ΒΕΚ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη διεξαγωγή στρογγυλής τράπεζας-συζήτησης με θέμα «Αειφόρα Υδατοκαλλιέργεια: Καινοτομία με ουσία και όχι με εντυπώσεις».
Τη συζήτηση συντόνισαν η καθηγήτρια Ελένη Μεντέ και ο καθηγητής Δημήτριος Μουτόπουλος. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε δείπνο με εκλεκτά προϊόντα της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας φρέσκα ψάρια καιμύδια συνοδευμένα από ούζο και κρασί. Οι μουσικές πενιές της ορχήστρας του Θωμά Θεοφιλάτου, μαζί με τη ζεστή παρουσία και το μεράκι του Ιχθυολόγου Δημήτρη Σαρή, άναψαν το κέφι και σήκωσαν τον παλμό της βραδιάς, οδηγώντας τουςσυμμετέχοντες στο απόγειο της γιορτινής τους διάθεσης.
Η υλοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την εθελοντική βοήθεια των φοιτητών του τμήματος: Κων/νο Νικόλαο Χατζηλιάδη, Ανάργυρο Ανδρώνη, Ρούμογλου Ανθή, Οικονομοπούλου Ιωάννα, Φούντζουλα Νικόλαο, και τον υποψήφιου διδάκτορα Μητσόπουλου Ιωάννη, καθώς και την χορηγία των: ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Πατρών, PRAXIS AQUACULTURE, AQUA HOLDING, ARGOSARONIKOS FISH FARM, ΒOΙΔΟΜΑΤΗΣ RAIBOW TROUT, ΙΧΘΥΜΕ ΜΕΠΕ, Υδατοκαλλιέργειες ΣΑΩ ΑΒΕΕ, ΕΛΟΠΥ, TECHNOBIOCHEM, AGROBIOLAB, Μυδοκαλλιέργεια Μαλιγκάνη, Ούζο Τρικενέ, Οινοποιεία Λαρισσός, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, τα Ζαχαροπλαστεία ΛΥΡΟΣ & ΜΕΛΙΣΑΚΗ, τα Αρτοποιεία ΦΙΛΙΠΟΠΟΥΛΟΣ & ΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ και ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου και το Τμήμα Μαγειρικής της Σχολής ΔΥΠΑ Μεσολογγίου.
Με μεγάλη συμμετοχή, επιτυχία και υψηλό επίπεδο παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε ο 2ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Υδατοκαλλιέργεια: Νερό και Φαντασία σε Δράση», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι, στο
πλαίσιο της 7ης Ημέρας Υδατοκαλλιέργειας.
Συνολικά 300 μαθητές από 12 σχολικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας και του Διδυμοτείχου συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, παρουσιάζοντας εργασίες που ανέδειξαν τη δημιουργικότητα και την έρευνα των μαθητών γύρω από τον κόσμο της υδατοκαλλιέργειας.
Συμμετείχαν οι σχολικές μονάδες
• 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Διδυμοτείχου
• Γυμνάσιο Αιτωλικού
• Εσπερινό Γυμνάσιο Μεσολογγίου με Λυκειακές Τάξεις
• 1ο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου
• 2ο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου
• 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Αγρινίου
• Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου
• Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου
• Γυμνάσιο Κατοχής
• 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αμαλιάδας
• Επαγγελματικό Λύκειο Καινούριου
• 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου
Την εκδήλωση άνοιξε ο Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Βλάχος, συντονιστής, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους μαθητές, τους συνοδούς καθηγητές και όλα τα σχολεία για τη φετινή συμμετοχή, η οποία όπως τόνισε «ξεπέρασε κάθε προσδοκία».
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο του Τμήματος, Καθηγητή Κοσμά Βιδάλη, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της σύνδεσης
της εκπαίδευσης με το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών. Τον κύκλο των χαιρετισμών ολοκλήρωσε ο εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Μιχάλης Χαντζής, Υπεύθυνος Σχολικών Δράσεων, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απήχηση του διαγωνισμού και τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Τμήματος και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πεδίο της μαθητικής καινοτομίας.
Πριν από την έναρξη του διαγωνισμού, η μαθητική ομάδα Loop Lab του πρότυπου πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με εκπρόσωπους το Βασίλη Παπαβασιλείου, τη Μυρτώ Γουνοπούλου και τη Σοφία Σαφαρίδου όπου με την υποστήριξη της φοιτητικής ομάδας Climaponics (αποτελούμενη από τους υποψήφιους διδάκτορες Ιωάννη Μητσόπουλο, Ευσταθία Πατσέα, και τους προπτυχιακούς φοιτητές Κων/νος Νικόλαος Χατζηλιάδης, Ρούμουγλου Ανθή και Ανάργυρος Ανδρώνης), παρουσίασαν το έργο (Εκπαιδευτικό kit, παιχνίδι stem & προσομοιωτής ενυδρειοπονικού συστήματος, https://looplab.site) που τους χάρισε την 3η θέση σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, δίνοντας το έναυσμα για μια ημέρα αφιερωμένη στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία.
Με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης της προκήρυξης, η Επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από τους Βλασούλα Μπεκιάρη Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας, Δημήτριος Μουτόπουλος Καθηγητής Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, Κοσμάς Βιδάλης Καθηγητής Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και Νικόλαος Σταμάτης Χημικός MSc, PhD Σύμβουλος εκπαίδευσης φυσικών επιστημών Αιν/νίας εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αιτ/νίας ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα:
1ο Βραβείο: 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου
-Παλαμαϊκή σχολή
2ο Βραβείο
ισοβάθμισαν το ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και το Λυκείου Ευηνοχωρίου
(Τμήμα Β2)
3ο Βραβείο: Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου
Ακολούθησε η απονομή των βραβείων στους μαθητές, με θερμό χειροκρότημα από το κοινό.
Στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές Στέφανος Ανδρεάδης, Ματθαίος Ραυτόπουλος και Σπυριδούλα Ανδρεάδη του IB community στην Ελλάδα
παρουσίασαν την επιτυχία τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιωσιμότητας και περιβάλλοντος, όπου ανάμεσα σε 43 χώρες κατέκτησαν το 1ο βραβείο με το έργο «Μαθαίνουμε για την ΥδατοκαλλιέργειαWe teach aquaculture». Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες μαθητές για τη σημασία της υδατοκαλλιέργειας ως βασικού παραγωγικού κλάδου της χώρας και για την ανάγκη οι νέοι να γνωρίζουν την πραγματική διάσταση της σύγχρονης υδατοκαλλιέργειας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μπουφέ και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και διοργανωτών.
Το ραντεβού ανανεώθηκε επίσημα για τον 3ο Μαθητικό Διαγωνισμό Υδατοκαλλιέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 8ης Ημέρας
Υδατοκαλλιέργειας 2026.
ΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 7η ΗΜΕΡΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ «ΙΧΘΥΣ ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου»
Το Σάββατο 29/11/2025 ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 7ης Ημέρας Υδατοκαλλιέργειας, με την εκδήλωση γευσιγνωσίας «ΙΧΘΥΣ ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» να αποτελεί την
επίσημη λήξη τους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό Αμφιθέατρο του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στις εγκαταστάσεις του στο Μεσολόγγι.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου, το Τμήμα Μαγειρικής της ΔΥΠΑ Μεσολογγίου και την Ελληνο-Αιγυπτιακή Κοινότητα στην Ελλάδα, ενισχύοντας τον θεσμό και προβάλλοντας τη διατροφική και πολιτιστική αξία των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας αναδεικνύοντας την σημασία της συνεργασίας μεταξύ εκπαίδευσης, τοπικής αγοράς και πολιτιστικών φορέων.
Τη γαστρονομική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Executive Chef Ayman El Habachy, Διευθυντής Γαστρονομίας και Διαπολιτισμικής Γαστρονομικής Κληρονομιάς της Ελληνοαιγυπτιακής Κοινότητας στην Ελλάδα. Με την τεχνογνωσία και τη δημιουργική του προσέγγιση, παρουσίασε ένα επιμελημένο γαστρονομικό ταξίδι, βασισμένο σε προϊόντα ελληνικής υδατοκαλλιέργειας και της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, αναδεικνύοντας την ποιότητα και τη μοναδικότητα των τοπικών πρώτων υλών.
Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των μαθητών του Τμήματος Μαγειρικής της ΔΥΠΑ Μεσολογγίου, οι οποίοι εργάστηκαν με συνέπεια και επαγγελματισμό, υπό την καθοδήγηση του Chef Ayman El Habachy.
Συμμετείχαν οι μαθητές μαγειρικής του ΔΥΠΑ Μεσολογγίου Γκαϊδάς Γεώργιος, Μπόλικας Χρήστος, Μυρτάι Ρομίνα-Μαρία, Παπανίκου Αναστασία, Πολύζου Ελένη, Σταυριανός Ιωάννης, Στελίου Γεωργία-Βηθλεέμ, Τζαφέρρι Κρίστιαν, Τσαμαδιάς Δημήτριος, Τσαμαδιάς Παναγιώτης, Τσαουσόγλου Μαρία, Τσικνιάς Νικόλαος και Τσώνης Μάρκος.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία υψηλού επιπέδου, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας και τον ρόλο της εκπαίδευσης στη διατήρηση και εξέλιξη της γαστρονομικής παράδοσης.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
