Μεσολόγγι-Πανεπιστήμιο: 4.000 φοιτητές το ’12, 42 φοιτητές το ’21

Η ελάχιστη βάση αφάνισε τα περιφερειακά Τμήματα και το Μεσολόγγι φωνάζει. Και όχι μόνο το Μεσολόγγι.

Μεσολόγγι-Πανεπιστήμιο: 4.000 φοιτητές το '12, 42 φοιτητές το '21

H επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας βρήκε διχασμένο το πολιτικό σύστημα και τις τοπικές κοινωνίες.

Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) άφησε τμήμα με πολλές κενές θέσεις κι αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για την τύχη αυτών των Τμημάτων.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι ο ξεσηκωμός που επικρατεί για τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στο Μεσολόγγι.

O δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος τονίζει ότι η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εξαφανίζει σχεδόν όλα τα περιφερειακά τμήματα.
Μάλιστα συγκάλεσε το Σάββατο σε σύσκεψη τους φορείς της πόλης (Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο, Δικηγορικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και Επιτροπή Πολιτών για το Πανεπιστήμιο) στη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την πορεία των ακαδημαϊκών τμημάτων.

Οπως ανέφερε ο δήμαρχος του Μεσολογγίου πόλης «κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, στην πόλη θα έρθουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο 42 φοιτητές και στα δύο εναπομείναντα τμήματα σε σύνολο 494 προσφερόμενων θέσεων». Ο ίδιος ανέφερε ότι η πόλη το 2012 είχε 4.000 φοιτητές.
Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας καθώς υπάρχουν τμήματα με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 τμήματα έχουν λιγότερους από 20 εισακτέους, αποφοίτους Γενικού Λυκείου.

 

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σημειώνεται το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Ξάνθης στο οποίο εισήχθησαν μόλις δύο νέοι φοιτητές από τα ΕΠΑΛ στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν εισήχθη ούτε ένας υποψήφιος Γενικού Λυκείου. Χωρίς νέους φοιτητές έμεινε και η σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που εδρεύει στη Δράμα.
Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η μοναδική σχολή που δεν κάλυψε τις θέσεις της (81 θέσεις, 26 επιτυχόντες) είναι η σχολή Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που εδρεύει στα Ψαχνά Ευβοίας. Πάντως, με την προσθήκη των αποφοίτων Γενικών Λυκείων που εξετάστηκαν με το 10%, ξεπερνά τους 30, ενώ και με τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ φτάνει συνολικά τους 48. Τέσσερις, αντιστοίχως, είναι οι σχολές στο ΑΠΘ: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (105 θέσεις, 17 εισακτέοι), Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (80 θέσεις, 21 εισακτέοι), Θεολογίας – Μουσουλμανικών Σπουδών (97 θέσεις, 13 εισακτέοι) και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (94 θέσεις, 20 εισακτέοι).

 

Η ΑΝΟΔΟΣ
Γενικά, σε όλα τα πεδία καταγράφηκε άνοδος των βάσεων εισαγωγής πλην του 1ου όπου παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις. Ωστόσο, και σε αυτό το πεδίο καταγράφηκε άνοδος των βάσεων στις χαμηλότερες σχολές λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Μεγάλη ήταν η άνοδος στο 2ο πεδίο τόσο στις υψηλότερες όσο και στις χαμηλότερες σχολές, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος και στο 3ο επιστημονικό πεδίο και ειδικότερα στις περιζήτητες σχολές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιατρική Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής ανέβηκε στα 18.826 από τα 18.250 μόρια. Διακριτή ήταν η άνοδος και στο 4ο πεδίο όπου οι οικονομικές σχολές συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων.

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ