Μετά το κίνημα της πετσέτας έρχεται και …της σαλάτας – Αχαιοί καταναλωτές εν δράσει!
Έντονος προβληματισμός για τις αυξήσεις τιμών που πωλείται η σαλάτα σε κοντινές παραλίες στην Πάτρα, τη Δυτική Αχαΐα αλλά και την Αιγιάλεια.
Η οδηγία από τον Αρειο Πάγο στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές ενεργοποιεί πολίτες και από την Αχαΐα. Ηδη πληθαίνουν οι καταγγελίες, όχι απλώς για καταπατήσεις αιγιαλού, αλλά και «εμπόδια» που βάζουν κάποιοι καταστηματάρχες, ώστε πολίτες να μην έχουν πρόσβαση σε παραλίες αν δεν πληρώσουν… ξαπλώστρα!
Και μπορεί τα μέλη της «ελίτ» της πατραϊκής κοινωνίας να μην νοιάζονται, όμως κάποιοι το «κυνηγούν»! Ηδη από σήμερα, μετά την προχθεσινή επιστολή της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, εισαγγελικές αρχές της πόλης θα έχουν… ανοιχτές τις πόρτες για καταγγελίες.
Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται σε κοντινές παραλίες στην Πάτρα, τη Δυτική Αχαΐα αλλά και την Αιγιάλεια. Εξαίρεση, όπως επισημαίνουν και αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, η Πλαζ, η οποία αποτελεί τη φθηνή λύση των λουομένων της Πάτρας ώστε να απολαμβάνουν το μπάνιο τους… δωρεάν!
Την ίδια ώρα, μία οικογένεια για να μπορέσει να απολαύσει το μπάνιο της σε κάποια παραλία και να τσιμπήσει κάτι σε παρακείμενο κατάστημα εστίασης, πρέπει να ξοδέψει πολλά! Στις ταβέρνες του Νομού, ακόμη και η παραδοσιακή σαλάτα έχει φθάσει στα ύψη και η τιμή της θεωρείται απλησίαστη! Και αν στα νησιά πωλείται μέχρι και 15 ευρώ (με φέτα), ακόμα και σε παραλίες του Νομού ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 10 ευρώ. Κάνοντας μία ανάλυση του κόστους με βάση τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της, έχουμε τα εξής (ανά μερίδα):
Ντομάτα: 0,185 ευρώ, αγγούρι: 0,28 ευρώ, κρεμμύδι: 0,03 ευρώ, ελαιόλαδο: 0,14 ευρώ, ελιές: 0,07 ευρώ, τυρί φέτα: 1,15 ευρώ, πιπεριές: 0,30 ευρώ. Σύνολο: 2,16 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η χωριάτικη σαλάτα τα τελευταία χρόνια πωλείται σε ταβέρνες (ανά έτος): 2021: 3-6 ευρώ, 2022: 4-7 ευρώ, 2023: 8-12 ευρώ.
Οσο για τα άλλα εδέσματα, αυτά και αν είναι απλησίαστα. Ειδικότερα τα θαλασσινά. Το ριζότο θαλασσινών που μέχρι πέρυσι πωλούνταν σε παραδοσιακές ψαροταβέρνες 9 ευρώ το πιάτο, έφθασε τα… 12 και ενίοτε και τα… 18 ευρώ. Η μερίδα καλαμαράκια (χωρίς πατάτες) εκτινάχτηκε στα 10 έως και 16 ευρώ. Οσο για το ψάρι; Αυτό και αν είναι απλησίαστο, με την τσιπούρα να φθάνει τα 15 ευρώ και την αθερίνα μέχρι και 13!
Πατρινοί που επέστρεψαν από τα νησιά του Ιονίου, ακόμη και από τη «φθηνή» Ιθάκη κατήγγειλαν πως μία οικογένεια 4 ατόμων ήθελε τουλάχιστον 70 ευρώ για ένα δείπνο! Αν δηλαδή έτρωγαν και μεσημέρι (και δεν επέλεγαν φθηνά σάντουιτς ή σνακ) θα ήθελαν για διακοπές μίας εβδομάδας 1.000 ευρώ… μόνο για το φαγητό!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News