Michelin 2022: Ποια εστιατόρια της Αθήνας κέρδισαν αστέρι – Ποιο το χάνει

Οι επιλογές του οδηγού Michelin για τα εστιατόρια της Αθήνας

Μαγδεβούργο

Ο οδηγός Michelin παρουσίασε τις φετινές του επιλογές για την Αθήνα και σε αυτόν συναντάμε παλιά και νέα εστιατόρια, που ήδη έχουν μπει για τα καλά στον γαστρονομικό χάρτη, με αστέρια Michelin.

«Ως το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού, η Αθήνα βιώνει μία πλήρη γαστρονομική αναγέννηση, χάρη σε ταλαντούχους chefs που έρχονται στην πρωτεύουσα για να ξεκινήσουν τα εστιατόριά τους», δήλωσε στο TestID ο Gwendal Poullennec, Διεθνής Διευθυντής των Οδηγών MICHELIN.

«Ταυτόχρονα, αυτοί οι σεφ συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη σημασία της βιωσιμότητας στο φαγητό και αναδεικνύουν τη σημασία των τοπικών προϊόντων, που κάποιες φορές προέρχονται από το δικό τους κήπο και είναι δικής τους παραγωγής», πρόσθεσε.

Δύο αστέρια Michelin κατέκτησε το εστιατόριο Delta, το οποίο βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μαγδεβούργο

Δημιουργία των chefs του εστιατορίου Delta

Παράλληλα, δύο νέα εστιατόρια απέκτησαν ένα αστέρι Michelin. Πρόκειται για το Soil στο Παγκράτι του Τάσου Μαντή και του Αλέξανδρου Μουρίδη και το The Zillers με έμπνευση δια χειρός Παύλου Κυριακή στην ταράτσα του The Zillers Boutique Hotel.

Ο οδηγός Michelin σημειώνει χαρακτηριστικά για το Soil. «Εδώ ο σεφ Τάσος Μαντής δημιουργεί σύγχρονη εποχική κουζίνα με κλασικές τεχνικές, με σταθερή βάση την ελληνική μαγειρική και μια σκανδιναβική πινελιά. Το μενού επιβεβαιώνει την ιδέα του εστιατορίου «από αγρόκτημα σε τραπέζι», με ιδιαίτερη έμφαση στα λαχανικά, τα βότανα και τα βρώσιμα λουλούδια από τον κήπο της κουζίνας του σεφ στο Αλεποχώρι».

Μαγδεβούργο

Ο σεφ Τάσος Μαντής

Στο The Zillers, από την άλλη, «ο σεφ Παύλος Κυριάκης προσφέρει δύο σύγχρονα μενού γευσιγνωσίας στα οποία προβάλλει τη «δημιουργική του φιλοσοφία που ερμηνεύει ξανά ποιοτικά υλικά και παραδόσεις με σύγχρονο τρόπο».

Μαγδεβούργο

Πιάτο του The Zillers

Το αστέρι τους διατήρησαν Botrini’s, CTC, Hytra, Pelagos και Βαρούλκο Seaside, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική τους γαστρονομική πορεία, ενώ η Σπονδή έχασε το δεύτερο αστέρι που κατείχε επί χρόνια.

Την τιμητική διάκριση Bib Gourmand έλαβαν Cerdo Negro 1985, Nolan και Οικείο. Το Bib Gourmand χρησιμοποιείται από τη Michelin από το 1997 ως ένδειξη αναγνώρισης της καλής ποιότητας-τιμής των εστιατορίων.

Τέσσερα εστιατόρια κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους στις επιλογές του οδηγού Michelin. Πρόκειται για τα:

  • Hervé’s
  • Λινού Σούμπασης και Σια
  • Merceri
  • VERi TABLE
Οι τέσσερις νέες προτάσεις συμπληρώνουν τα έως τώρα προτεινόμενα απ’ την πλευρά του οδηγού Athenee, GB Roof Garden, Άνετον, Okio, Aleria, Cookoovaya, Alficon, Vezene, Sense, Le Pavillon και Annie Fine Cooking.