Μικροβιακή Αντοχή: Πάνω από 10 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως έως τo 2050

Η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι λόγω της μικροβιακής αντοχής θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα

Μικροβιακή Αντοχή: Πάνω από 10 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως έως τo 2050

Η εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι λόγω της μικροβιακής αντοχής θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα – αριθμός μεγαλύτερος από τους θανάτους που προκαλούν καρκίνος και διαβήτης μαζί – , αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Μικροβιακή Αντοχή και την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ενημέρωση για την Μικροβιακή Αντοχή, με τίτλο «Μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση των Αντιβιοτικών;».

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΕΟΔΥ τόνισε ότι «σαν χώρα δεν έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών και ότι θα πρέπει να σκεφτούμε θέματα κουλτούρας και να λύσουμε τις δυναμικές στις σχέσεις μεταξύ πολιτών και γιατρών αλλά και των σχέσεων μεταξύ των γιατρών. Η εκπαίδευση από μόνη της δεν έχει καταφέρει να μειώσει της χρήση. Επίσης οι επιστήμονες φαίνεται να φοβούνται μήπως ο ασθενής πάθει κάτι αν δεν πάρει αντιβιοτικό. Θα πρέπει» ανέφερε ο κ. Ζαούτης «να λάβουμε υπόψη μας τους κοινωνικούς παράγοντες και τους παράγοντες κουλτούρας συνταγογράφησης».

Επίσης στο χαιρετισμό της η κυρία Laura Gigolot, Health First Europe, AMR Patient Group, τόνισε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στην Ευρώπη. Επανέλαβε επίσης ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 35.000 άτομα και επίσης προκαλείται ένα κόστος της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία σήμερα μίλησε ο κ. Ιωάννης Κοψιδάς, Επικεφαλής Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων, ερευνητής Παιδιατρική Λοιμωξιολογία, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλή θέση σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, τόσο στην χρήση αντιβιοτικών συνολικά (2η θέση) όσο και στα νοσοκομεία (7η θέση)». Όμως τόνισε ότι πλέον τα πράγματα να βελτιώνονται. Σύμφωνα δε με έρευνα που έγινε το 2018 και επαναλήφθηκε το 2021, φάνηκε ότι η νομοθέτηση της υποχρεωτικής συνταγής για να προμηθευτεί ένας πολίτης αντιβιοτικό, λειτουργεί.

Συγκεκριμένα ενώ το 2018 σε ένα πασίγνωστο αντιβιοτικό, σχεδόν το σύνολο των φαρμακοποιών το χορηγούσαν χωρίς συνταγή και ένα στα δύο επίσης ένα άλλο αντίστοιχο φάρμακο, το 2021, η χορήγηση χωρίς συνταγή εκμηδενίστηκε.

Ανέφερε ακόμη ότι ο στόχος που έχει τοποθετηθεί για την Ευρώπη, είναι να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών στο 60% της σημερινής. Το δε βασικό όπλο για να μη μειωθεί η χρήση των αντιβιοτικών και αυτό μέσο της πρόληψης των λοιμώξεων που θα οδηγήσει στη μη χορήγηση αντιβιοτικών που με τη σειρά τους οδηγούν στην μη πίεση για φυσική επιλογή των μικροβίων ώστε να να γίνουν ανθεκτικά.

Σύμφωνα με τον νοσηλευτή Λοιμώξεων Χρήστο Τριανταφύλλου, Εκπρόσωπο του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια θάνατοι σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή και μάλιστα το 1,3 εκατομμύριο από τους αυτούς αποδίδεται αποκλειστικά στη μικροβιακή αντοχή. Ο δε ΠΟΥ έχει συμπεριλάβει αυτή τη σύγχρονη πανδημία μεταξύ των 10 μεγαλύτερων απειλών για τα συστήματα δημόσια υγείας.

Στην Ελλάδα οι δράσεις και ενέργειες του ΠΟΥ σε συνεργασία με φορείς της χώρας και το Υπουργείο Υγείας, για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών αφορούν στη συγγραφή της σύνοψης ερευνητικών δεδομένων σχετικά με την πρόληψη της μικροβιακής αντοχής, που επί της ουσίας επικαιροποιεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη μικροβιακή αντοχή. Οι τρεις προτεινόμενες συστάσεις είναι: η δημιουργία ενός ηλεκτρονικά συνδεδεμένου συστήματος επιτήρησης στα νοσοκομεία, η εφαρμογή προγραμμάτων επιμελητείας μικροβιακών και πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και η εφαρμογή σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους επαγγελματίες υγείας.

Επίσης μια ακόμη δράση είναι τo «TAP» που αφορά στην Αναπροσαρμογή προγραμμάτων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής

Τέλος για το ρόλο των ασθενών στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μίλησε η κυρία Φωτεινή Μαραγκού Υπεύθυνη Προγραμμάτων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, τονίζοντας ότι δυστυχώς στην Ελλάδα σημειώνονται υψηλά ποσοστά μη εγγραμματοσύνης υγείας κάτι που σε μεγάλο βαθμό ενισχύει και τις αιτίες για την υψηλή χρήση αντιβιοτικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 1 στους 3 ενήλικες πολίτες της χώρας έχει χαμηλή εγγραμματοσύνη υγεία, επίσης 2 στους 3 πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας δεν κατανοούν πληροφορίες για την υγείας και επίσης οι πολίτες με χαμηλή εγγραμματοσύνη κοστίζουν 4 φορές περισσότερο στο σύστημα υγείας. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι μέσα στην πανδημία πολλοί πολίτες λάμβαναν αντιβιοτικό ως προληπτική αγωγή για τη λοίμωξη covid-19.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή