Μνημόνιο συνεργασίας υπ. Εργασίας-ΚΕΔΕ για την προώθηση και την υπεράσπιση της ισότητας των φύλων

Αντικείμενο του μνημονίου είναι η διεξαγωγή ενημερωτικών και επιμορφωτικών ημερίδων για την ισότητα των φύλων, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και έμφυλης βίας και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μνημόνιο συνεργασίας υπ. Εργασίας-ΚΕΔΕ για την προώθηση και την υπεράσπιση της ισότητας των φύλων

Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση και την υπεράσπιση της ισότητας των φύλων υπέγραψαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το μνημόνιο έχουν υπογράψει ακόμη η προεδρεύουσα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) Αθανασία Ξεπαπαδάκου και η πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) Παρασκευή Δραμαλιώτη. Παρούσες κατά την υπογραφή του μνημονίου ήταν η Έλενα Ράπτη, βουλευτής και συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας ΚΕΔΕ Ρένα Καραλαριώτου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το αντικείμενο του μνημονίου αφορά τη διεξαγωγή ημερίδων ενημέρωσης και επιμόρφωσης μελών των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), των δημοτικών συμβουλίων και στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, προκειμένου να συμβάλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων. Στόχος των ενημερωτικών ημερίδων είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και έμφυλης βίας, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Το μνημόνιο αποτελεί ένα σημαντικό ανάχωμα μπροστά στις προθέσεις ή τις πράξεις έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ένα πλέγμα προστασίας απέναντι σε κάθε διάκριση», δήλωσε, μετά την υπογραφή του μνημονίου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συμπλήρωσε ότι η υλοποίηση πολιτικών για την ανάδειξη και πρόοδο της ουσιαστικής ισότητας δεν μπορεί να περιμένει. «Εμείς προωθούμε ένα πλέγμα οριζόντιων δράσεων, ενώ για πρώτη φορά ενσωματώνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2025) στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από όλα τα υπουργεία και προβλέπεται διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής τους σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» σημείωσε η κυρία Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, ένας από τους τέσσερις άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων επικεντρώνεται σε μέτρα για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την επιμόρφωση και την κατάρτιση των στελεχών των αρμόδιων αρχών, αλλά και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων μερών και των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την υπογραφή του μνημονίου, υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό ότι η ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δρομολογούμε κοινές δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων, αλλά και της αντιμετώπισης φαινομένων έμφυλης και οικογενειακής βίας, που δυστυχώς σήμερα είναι σε έξαρση. Οι δήμοι, ως κοντινότερος στον πολίτη θεσμός, οφείλουμε να προστατεύσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες και να συμβάλουμε στην ελαχιστοποίηση, αν όχι στην εξάλειψη, φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλης βίας. Με την υπογραφή του μνημονίου πάμε πιο συντονισμένα και το επόμενο διάστημα θα καθορίσουμε συγκεκριμένη ατζέντα των δράσεών μας ανά Περιφέρεια».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ