Να μαχόμαστε καθημερινά

Του Παναγιώτης Καρασπήλιου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής – πρόεδρος ΔΑΚΕ/ΠΕ και του Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία ήταν μια ευκαιρία, όχι για να θυμηθούμε τα άτομα με αναπηρίες, αλλά για να αναστοχαστούμε τι πράξαμε ως κοινωνία και ως κράτος, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία και ευρύτερα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς περιορισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς εμπόδια.

Σίγουρα, τα πράγµατα δεν είναι όπως 30 και περισσότερα χρόνια πριν. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ως προς τη βελτίωση των υποδομών, ως προς την παροχή ίσων ευκαιριών στα άτομα με κάποιας μορφής αναπηρία, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής, ως προς την άρση των προκαταλήψεων, των ρατσιστικών στερεοτύπων και των κοινωνικών αποκλεισμών και ως προς την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αναπηρία.

Τα άτοµα µε αναπηρία, ωστόσο δυστυχώς, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπα με την κοινωνική και κρατική «αναπηρία», που αυτές είναι το πρόβλημα.

Στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, βιώνω μαζί με τους συναδέλφους και τους μαθητές μας τις ελλείψεις, τα κενά και τα μεγάλα άλυτα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και έχουν ως αντίκτυπο την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδία με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες. Ως εκπαιδευτικοί είναι αυτονόητο ότι στεκόμαστε δίπλα στο πλευρό των μαθητών μας, αγωνιζόμαστε μαζί τους και διεκδικούμε γι’ αυτούς την επίλυση των προβλημάτων, ώστε να μην υφίστανται ανισότητες ως προς τις ευκαιρίες που τους παρέχονται στη γνώση και στη μόρφωση, αλλά και στην ομαλή ένταξή τους στην εκπαίδευση.

Το κράτος οφείλει να στηρίζει έμπρακτα ακόμα περισσότερο τον χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης, της βελτίωσης των υποδομών στα σχολεία και της παροχής σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού που θα επιτρέπει την ευρεία χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και να υπάρξει πλήρης στελέχωση, καθώς και πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουµε να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε καθημερινά τον αγώνα μας δίπλα στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, δίπλα στους μαθητές με αναπηρία. Είναι χρέος όλων μας, οι κοινωνίες μας να γίνουν πιο συμπεριληπτικές, κοινωνίες με ισότητα και δικαιοσύνη, που να αγκαλιάζουν όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις, γιατί πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί!

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments