ΝΑΤΟ: Αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 26% για το 2023

Ο πολιτικός προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ το 2023 θα αυξηθεί κατά σχεδόν 28%, στα 370,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός ορίστηκε πως θα αυξηθεί κατά σχεδόν 26% για να φθάσει τα 1,96 δισεκ. ευρώ.

ΝΑΤΟ: Αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 26% για το 2023

Υπό το φως της νέας κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Ευρώπη και μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη του NATO συμφώνησαν να αυξήσουν θεαματικά τις κοινές δαπάνες τους. Ο γγ του Οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ εξήρε την απόφαση, καθώς αυτή «αντανακλά το υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας» των κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Ο πολιτικός προϋπολογισμός του NATO το 2023 θα αυξηθεί κατά σχεδόν 28%, στα 370,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός ορίστηκε πως θα αυξηθεί κατά σχεδόν 26% για να φθάσει τα 1,96 δισεκ. ευρώ. Αυτό ανακοινώθηκε την Τετάρτη (14.12.2022) από την Ευρωατλαντική Συμμαχία.

«Μόνο η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, συνεργαζόμενες σε ένα ισχυρό NATO, μπορούν να κρατήσουν το ένα δισεκατομμύριο πολίτες μας ασφαλείς στον πιο επικίνδυνο κόσμο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Οι δαπάνες μέχρι σήμερα
Σήμερα, το άθροισμα των προϋπολογισμών του NATO, του πολιτικού και του στρατιωτικού, φθάνει τα 1,8 δισεκ. ευρώ. Σε σύγκριση με τις εθνικές στρατιωτικές δαπάνες των κρατών μελών, πρόκειται για μικρό ποσό. Μόνον οι ΗΠΑ δαπάνησαν 769 δισεκ. ευρώ το τρέχον έτος, ενώ η Γερμανία άλλα περίπου 55,6 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφα του NATO.

Με βάση την τρέχουσα φόρμουλα για τη συνεισφορά κάθε κράτους μέλους, αυτές είναι οι δύο χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των κοινών δαπανών: μαζί κάλυψαν περί το 16,3%, διέθεσαν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ η καθεμιά το 2021.

Η φόρμουλα αυτή αναθεωρήθηκε, όπως αξίωνε ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επέκρινε τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας του, ειδικά τη Γερμανία, επιχειρηματολογώντας πως δεν συνεισέφεραν αρκετά στις κοινές αμυντικές δαπάνες. Αποτέλεσμα της αναθεώρησης αυτής ήταν το ποσοστό του Βερολίνου να ανέβει και αυτό της Ουάσιγκτον να μειωθεί σημαντικά.

Σχεδιάζονται ήδη περαιτέρω αυξήσεις των προϋπολογισμών του NATO ως το 2030, όπως όρισε η καταρχήν απόφαση των ηγετών των κρατών μελών στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης το καλοκαίρι.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ