Νετανιάχου: Οργή στο παρασκήνιο για τη συμφωνία Τραμπ με το Ιράν
Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν φέρνει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δύσκολη θέση, σύμφωνα με το Axios. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφεύγει τη δημόσια σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως στο παρασκήνιο η δυσαρέσκεια εμφανίζεται έντονη, καθώς στο Ισραήλ η συμφωνία αντιμετωπίζεται ως σοβαρό στρατηγικό πλήγμα.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν προκαλεί έντονες αναταράξεις στο Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να βρίσκεται σε μία από τις πιο δύσκολες πολιτικές στιγμές του τελευταίου διαστήματος. Σύμφωνα με το Axios, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέλεξε δημόσια τη σιωπή, αποφεύγοντας να έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες η οργή είναι μεγάλη.
Η συμφωνία, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εξ αποστάσεως στις Βερσαλλίες, βάζει τέλος στον πόλεμο με το Ιράν και δημιουργεί νέο διπλωματικό τοπίο στη Μέση Ανατολή. Για την ισραηλινή πλευρά, όμως, το μνημόνιο κατανόησης που προώθησε ο Τραμπ θεωρείται, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται το Axios, «στρατηγική και πολιτική καταστροφή».
Η δύσκολη θέση του Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου είχε επενδύσει πολιτικά στη σκληρή γραμμή απέναντι στην Τεχεράνη, υποσχόμενος στους πολίτες του «ολική νίκη» απέναντι στο Ιράν. Η εξέλιξη, όπως παρουσιάζεται από το Axios, απέχει πολύ από αυτή την εικόνα.
Το ιρανικό καθεστώς άντεξε, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι βγαίνει ακόμη πιο ενισχυμένο από τη συμφωνία. Για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, το πλήγμα γίνεται βαρύτερο από το γεγονός ότι ο τερματισμός του πολέμου προήλθε από τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω μιας συμφωνίας που στο Τελ Αβίβ θεωρούν ότι ευνοεί την Τεχεράνη.
Διαβάστε επίσης: «Σταμάτα να ανατινάζεις κτίρια στο Λίβανο», τηλεφώνημα επίπληξη Τραμπ σε Νετανιάχου
Το περιθώριο αντίδρασης του Νετανιάχου εμφανίζεται περιορισμένο. Μια δημόσια σύγκρουση με τον Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις των δύο ηγετών, σε μια περίοδο που το Ισραήλ εξακολουθεί να στηρίζεται πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά στην Ουάσιγκτον.
Χωρίς συμμάχους απέναντι στη συμφωνία
Σύμφωνα με το Axios, ο Νετανιάχου εμφανίζεται πλέον σχετικά απομονωμένος στη διεθνή σκηνή ως προς την αντίθεσή του στη συμφωνία.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θεωρούνταν από τις πιο σκληρές φωνές στον Κόλπο απέναντι στο Ιράν, έχουν συνταχθεί με το κλίμα περιφερειακής αποκλιμάκωσης. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Ουάσιγκτον, όπου αρκετοί Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν επιφυλάξεις, αλλά αποφεύγουν την ανοικτή επίθεση σε μια πρωτοβουλία που φέρει την προσωπική υπογραφή του Τραμπ.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δύσκολα θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2015, όταν ο Νετανιάχου είχε μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο εναντίον της συμφωνίας του Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν. Αυτή τη φορά ο αντίπαλος δεν είναι ένας Δημοκρατικός πρόεδρος, αλλά ο Τραμπ, με τον οποίο ο Νετανιάχου δεν θέλει να ανοίξει δημόσιο μέτωπο.
Οι αιχμές του Τραμπ για τον «μικρό εταίρο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έχει δείξει τη δική του ενόχληση για κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης. Στη διάρκεια της συνόδου των G7, ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για τη συνεργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά δεν απέφυγε τις αιχμές.
«Ο Μπίμπι είναι καλός άνθρωπος. Μερικές φορές ενθουσιάζεται λίγο. Εμείς είμαστε ο μεγάλος εταίρος και εκείνος ο πολύ μικρός εταίρος», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Axios, λίγες ημέρες νωρίτερα ο Τραμπ είχε εκφραστεί ακόμη πιο αυστηρά σε ιδιωτική συνομιλία, ασκώντας κριτική στον Νετανιάχου για ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Βηρυτό, το οποίο παραλίγο να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις.
Το αγκάθι του Λιβάνου
Το μεγαλύτερο σημείο τριβής αφορά τον Λίβανο. Το μνημόνιο αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει και τις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, ενώ στο πλαίσιο μιας οριστικής συμφωνίας προβλέπεται αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο.
Σύμβουλος του Νετανιάχου ξεκαθάρισε στο Axios ότι το Ισραήλ δεν θεωρεί πως δεσμεύεται από αυτό το σκέλος της συμφωνίας. Η ισραηλινή θέση παραμένει ότι δεν θα υπάρξει αποχώρηση πριν από τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.
Ο ίδιος ο Τραμπ αναγνώρισε δημόσια τη διαφωνία για τον Λίβανο και άσκησε νέα κριτική στις ισραηλινές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γκρεμίζεται μια πολυκατοικία κάθε φορά που αναζητείται κάποιος.
Για τον Νετανιάχου, που οδεύει προς εκλογές σε τέσσερις μήνες, η συμφωνία Τραμπ με το Ιράν έρχεται σε μια πολιτικά κρίσιμη συγκυρία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε στηρίξει μεγάλο μέρος της στρατηγικής του στη συνέχιση της πίεσης προς την Τεχεράνη και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια συμφωνία που αλλάζει τους συσχετισμούς, χωρίς να μπορεί εύκολα να αμφισβητήσει δημόσια τον άνθρωπο που την υπέγραψε.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News