Νικολακοπούλου, Ανδρεάτος και ένα «Καπηλειό της Αντίστασης» για την Απελευθέρωση της Πάτρας

Τριήμερο εκδηλώσεων 2-4 Οκτωβρίου σε Αχάια Κλάους, Υψηλά Αλώνια και Λαδόπουλο, με μουσική, θεατρικό αναλόγιο, ιστορική αφήγηση και ρεμπέτικα της Κατοχής

Νικολακοπούλου, Ανδρεάτος και ένα «Καπηλειό της Αντίστασης» για την Απελευθέρωση της Πάτρας

Τρεις ημέρες, τρεις διαφορετικοί χώροι και ένας κοινός άξονας: η μνήμη της Απελευθέρωσης της Πάτρας. Το πρόγραμμα που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο για τις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου επιχειρεί φέτος να ξεφύγει από τη λογική μιας τυπικής επετειακής τελετής και να αφηγηθεί τα γεγονότα μέσα από μουσική, θεατρικό λόγο, εικόνα και χώρους που αποκτούν ενεργό ρόλο στην αφήγηση.

Η Αχάια Κλάους, το ιστορικό καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων και το Λαδόπουλο αποτελούν τους βασικούς σταθμούς του τριημέρου, ενώ στο πρόγραμμα συναντώνται η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Εβελίνα Αγγέλου, η Μαρία Ιωαννίδου, ο Βασίλης Κόκαλης, μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου και το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων. Το συνολικό κόστος των παραγωγών ανέρχεται σε 32.860 ευρώ με ΦΠΑ.

Νικολακοπούλου, Ανδρεάτος και ένα «Καπηλειό της Αντίστασης» για την Απελευθέρωση της Πάτρας

Λίνα Νικολακοπούλου

«Για την γλυκιά την λευτεριά» στην Αχάια Κλάους

Το τριήμερο ανοίγει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 20.30 στην Αχάια Κλάους με την παράσταση «Για την γλυκιά την λευτεριά».

Το πρόγραμμα βασίζεται σε λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια της Κατοχής και του Εμφυλίου, με ερμηνευτές τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, την Εβελίνα Αγγέλου και τη Μαρία Ιωαννίδου.

Την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Λίνα Νικολακοπούλου, η οποία συμμετέχει και στην αφήγηση μαζί με τον ηθοποιό Βασίλη Κόκαλη. Στη σκηνή θα βρίσκονται οκτώ μουσικοί, με μουσική διεύθυνση του Χρήστου Θεοδώρου.

Η συγκεκριμένη παραγωγή έχει κόστος 18.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές των συντελεστών, η σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια, η διαμονή και μεταφορά τους, καθώς και η ηχητική και φωτιστική κάλυψη και οι βιντεοπροβολές.

Νικολακοπούλου, Ανδρεάτος και ένα «Καπηλειό της Αντίστασης» για την Απελευθέρωση της Πάτρας

Γεράσιμος Ανδρεάτος

Το καταφύγιο γίνεται σκηνή μνήμης

Το βράδυ του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου, στις 19.30, το πρόγραμμα μεταφέρεται στο ιστορικό καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων.

Εκεί, τρεις έως τέσσερις αφηγητές θα παρουσιάσουν με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στιγμές του αγώνα έως και την Απελευθέρωση, αντλώντας υλικό από ιστορικές πηγές. Η αφήγηση θα συνοδεύεται από μουσική και εικόνα, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Βασίλης Κόκαλης.

Νικολακοπούλου, Ανδρεάτος και ένα «Καπηλειό της Αντίστασης» για την Απελευθέρωση της Πάτρας

Σύμφωνα με την απόφαση, στόχος δεν είναι μια συμβατική επετειακή εκδήλωση με τυπικές ομιλίες, αλλά μια σύνθεση αφήγησης, μουσικής και εικόνας, ώστε τα γεγονότα να παρουσιαστούν με διαφορετικό τρόπο μέσα στον ίδιο τον χώρο. Για τη συγκεκριμένη δράση δεν προβλέπεται κόστος παραγωγής.

Η Κυριακή στα Υψηλά Αλώνια

Το πρωινό της Κυριακής 4 Οκτωβρίου αρχίζει στις 10.00 με δοξολογία στη Μητρόπολη Πατρών και συνεχίζεται στις 11.00 με κατάθεση στεφάνων στα Υψηλά Αλώνια, στον τόπο εκτέλεσης Ελλήνων αγωνιστών της Αντίστασης.

Αμέσως μετά, το κοινό θα κατευθυνθεί προς το καταφύγιο.

Πριν από την κάθοδο, η Γυναικεία Χορωδία Cantelena θα ερμηνεύσει τα τραγούδια «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» και «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», ενώ στην είσοδο του καταφυγίου θα βρίσκεται κουαρτέτο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Νικολακοπούλου, Ανδρεάτος και ένα «Καπηλειό της Αντίστασης» για την Απελευθέρωση της Πάτρας

Γυναικεία Χορωδία Cantelena

Το δρώμενο του Σαββάτου θα επαναληφθεί και την Κυριακή, ενώ στο τέλος ο τσελίστας του Δημοτικού Ωδείου Νικολάι Κομισσάροβ θα συμπράξει με τους ηθοποιούς σε πρόγραμμα περίπου μισής ώρας για σόλο τσέλο.

Στον χώρο λειτουργεί παράλληλα μόνιμη έκθεση έργων εικαστικών του Εργαστηρίου Πάτρας, με επιμέλεια της Πολυξένης Γιαννούλη.

Το βράδυ η μνήμη περνά στο «Καπηλειό της Αντίστασης»

Το πιο ιδιαίτερο σκηνοθετικά μέρος του προγράμματος έρχεται το βράδυ της Κυριακής.

Στις 20.30 στο Λαδόπουλο, μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού, θα στηθεί το «Καπηλειό της Αντίστασης», με ρεμπέτικα της Κατοχής και αφιέρωμα στον αγωνιστή συνθέτη Δημήτρη Γκόγκο, τον Μπαγιαντέρα.

Συμμετέχουν το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων και η ορχήστρα του.

Η δράση θα στηθεί σαν λαϊκό καπηλειό εποχής: μικρό πάλκο για τους μουσικούς, τραπέζια για το κοινό και ο πάγκος του κάπελα, όπου προβλέπεται να προσφέρονται φαγητά που παραπέμπουν στα χρόνια της Κατοχής, όπως μπομπότα, βραστά ρεβίθια, ελιές και λίγο κρασί.

Οι θεατές δεν θα παρακολουθούν απλώς από απέναντι. Η λογική της παραγωγής είναι να καθίσουν στα τραπέζια ως «θαμώνες», ενώ γύρω τους θα εξελίσσονται η μουσική και ο χορός. Το ρεπερτόριο θα κινηθεί στο ρεμπέτικο της περιόδου και στα τραγούδια του Μπαγιαντέρα.

Η παραγωγή αυτή έχει κόστος 8.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Μαζί με την παράσταση της Αχάια Κλάους, οι δύο παραγωγές φτάνουν τα 26.500 ευρώ προ ΦΠΑ και τα 32.860 ευρώ συνολικά.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, ενώ στην απόφαση σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο