Νίκος Κακλαμανάκης στην «Π»: «Είμαι ακτιβιστής της αλήθειας» – Συνέντευξη για την Πάτρα, τον αθλητισμό και την κατάθλιψη

Ο Νίκος Κακλαμανάκης μιλά στην «Π» για την κατάθλιψη, τον αθλητισμό και στέλνει μηνύματα

Νίκος Κακλαμανάκης στην «Π»: «Είμαι ακτιβιστής της αλήθειας» - Συνέντευξη για την Πάτρα, τον αθλητισμό και την κατάθλιψη

«Χωρίς υπερβολή μιλάμε για ένα από τα καλύτερα γήπεδα του κόσμου και είναι κρίμα που δεν έχει αξιοποιηθεί». Η επισήμανση αφορά το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας και την κάνει ο «γιος του ανέμου», ο χρυσός Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοίας Νίκος Κακλαμανάκης.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει κατακτήσει δύο ολυμπιακά μετάλλια, έχει πετύχει μεγάλες διακρίσεις σε αρκετά παγκόσμια πρωταθλήματα και έχει εμπειρία από 6 ολυμπιάδες.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα και μίλησε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Η «Π», στο περιθώριο της παρουσίας του στην πόλη μας, μίλησε με τον Νίκο Κακλαμανάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο καυτό θέμα της κατάθλιψης με την οποία ήρθε αντιμέτωπος και την οπαδική βία.

– Το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας μπορεί να αποτελέσει στίβο για να γίνουν αγώνες ιστιοπλοΐας υψηλού επιπέδου;
Χωρίς υπερβολή μιλάμε για ένα από τα καλύτερα γήπεδα του κόσμου και είναι κρίμα που δεν έχει αξιοποιηθεί. Εχω έρθει στην Πάτρα και έχω κάνει αρκετά τεστ την περίοδο 2003-04 και έχω εικόνα για την περιοχή και τους ανέμους που έχει. Οταν δεν είχε αέρα στην Αθήνα ερχόμουν δύο μέρες στην πόλη σας, έκανα αγωνιστικά τεστ και γυρνούσα. Διαθέτετε όλων των ειδών των ανεμών και με φόντο τη Γέφυρα, είναι εκπληκτικός θαλάσσιος στίβος. Είδα ότι πέρυσι έγινε ένας ευρωπαϊκός αγώνας Ig Foil, όμως το θέμα δεν είναι μόνο να γίνεται μια διοργάνωση κάθε δέκα χρόνιά, αλλά να υπάρξει φυτώριο παιδιών για να αθληθούν.

– Πόσο εύκολο είναι στη σημερινή εποχή, όπου η ακρίβεια χτυπά «κόκκινο», οι γονείς να πληρώνουν δίδακτρα για να κάνουν και ιστιοπλοΐα;
Εχετε δίκιο, όμως αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι δεν έχει γίνει καμία επένδυση στην ιστιοπλοΐα αναλογικά με άλλα αθλήματα. Εχουν κατασκευαστεί γήπεδα, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, τα οποία έχουν έξοδα συντήρησης. Εδώ που έχεις έτοιμο γήπεδο, όπως ισχύει στην Πάτρα, η μόνη επένδυση που θα πρέπει να γίνει είναι σε σκάφη, προπονητές και υλικοτεχνική υποδομή. Αν η Πολιτεία αναλάβει αυτά, τότε το κόστος εκμάθησης θα είναι ελάχιστο για ένα παιδί και τότε θα δούμε την ιστιοπλοΐα να δέχεται πολλά νέα παιδιά. Ο τόπος είναι ευλογημένος από αέρα και αν η νοοτροπία αλλάξει, τότε θα είναι διαφορετικά προς το καλύτερο.

– Κεφάλαιο οπαδική βία στον αθλητισμό. Τι φταίει κατά την άποψή σας;
Δυστυχώς στην Ελλάδα όλοι μεγαλώνουν τα παιδιά με το ότι ο αθλητισμός είναι ευκαιρία ταπείνωσης, όχι εξύψωσης. Οι αθλητές πρέπει να είναι πρωταγωνιστές. Μικρός ήμουν φανατισμένος με το ποδόσφαιρο, έπαιζα συνέχεια, έκανα ράμματα και ταυτιζόμουν με διάφορους ποδοσφαιριστές. Στον πατέρα μου δεν άρεσε ο φανατισμός, όπως και η βία και έτσι με προέτρεψε προς τη θάλασσα. Αυτά ξεκινούν και από την οικογένεια, όπου θα πρέπει να μάθουμε τα παιδιά να θαυμάζουν τον καλύτερο και όχι να τον μειώνουν, είναι αξιακή προϋπόθεση για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

– Είπατε στην ομιλία μας ότι θα καταθέσετε πρόταση στη ΓΓΑ για τους αθλητές. Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση;
Υπήρχε πρόταση στο παρελθόν από άλλον Ολυμπιονίκη, η οποία δεν εισακούστηκε, όμως θα κάνω προσπάθεια να την επαναφέρω. Η πρόταση περιλαμβάνει την ψυχική υγεία των αθλητών στην Ελλάδα καθόλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Υπάρχουν τόσα παραδείγματα Ολυμπιονικών και παγκοσμίων πρωταθλητών που μετά το τέλος της καριέρας τους έχουν αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία ως χώρα. Θα πρέπει δηλαδή να αυτοκτονήσει κάποιος αθλητής για να ασχοληθούμε;

– Θεωρείτε ότι δεν έχετε αξιοποιηθεί από την Πολιτεία αθλητικά;

Ασφαλώς και δεν έχω αξιοποιηθεί και εγώ και άλλοι συναθλητές μου. Ποτέ δεν είχα κάποια σοβαρή πρόταση, αλλά εγώ έχω ένα πρόβλημα που είναι ότι δεν διαπραγματεύομαι την αξία μου. Οταν είσαι εξωσυστημικός, ακόμη και ικανός να είσαι δεν είσαι χρήσιμος. Το 2009 ο αθλητής Κοκκαλάνης μου ζήτησε βοήθεια ως προπονητής, όμως στην ομοσπονδία δεν με ήθελαν στα πόδια τους επειδή γνώριζα και έχω εμπειρία. Δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν μας δίνει την ευκαιρία να δουλέψουμε, ειδικά αυτούς που λέμε την αλήθεια. Δηλαδή για να βοηθήσω την πατρίδα μου θα πρέπει να μη βλέπω και να μην ακούω καλά; Για αυτό τον λόγο πολλοί αθλητές φεύγουν στο εξωτερικό. Ανώτερη αλήθεια από του ανθρώπου που έζησε και έχει εμπειρίες ώστε να τις μεταφέρει στις επόμενες γενιές δεν υπάρχει. Το λέω και πάλι γκρεμίστε τείχοι περιφρόνησης, κατάχρηση εξουσίας και διαφθοράς. Το σύστημα δεν σηκώνει ανθρώπους που λένε αλήθειες. Είμαι ένας ακτιβιστής της αλήθειας και για αυτό με δική μου πρωτοβουλία πηγαίνω σε σχολεία και ρίχνω σπόρο στα παιδιά.

– Στην ομιλία σας αναφερθήκατε στο ζήτημα της κατάθλιψης, από την οποία περάσατε και εσείς. Τι πρέπει να γίνει;
Δυστυχώς αυτή είναι καυτή πατάτα. Είπαμε και πιο πάνω ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί με το κεφάλαιο της ψυχικής υγείας των αθλητών. Επαθα κατάθλιψη το 1991 και την ξεπέρασα χάρη στην αγάπη μου για την ιστιοπλοΐα, την αγάπη της οικογένειάς μου και τον θυμό που λειτούργησε ευεργετικά. Πρέπει να ασχοληθούμε με τον αθλητή, γιατί δεν είναι αναλώσιμος.

– Πώς έγινε η επαφή και ήρθατε στην Πάτρα για να μιλήσετε στους φοιτητές;
Επικοινώνησε μαζί μου ο καθηγητής Παναγιώτης Πλώτας, ο οποίος μου ζήτησε να έρθω και να μιλήσω στους φοιτητές για θέματα αγωγής υγείας και αθλητισμού. Αυτή την περίοδο είχα χρόνο και ήρθα στην πόλη σας και ευχαριστώ τον κ. Πλώτα που επέμενε. Στόχος μου είναι να μεταλαμπαδεύσω, πόνο, νίκη, ήττα, απόγνωση, ακόμη και κατάθλιψη, ό,τι έμαθα από το ολυμπιακό μου ταξίδι. Ηταν ευκαιρία και θεωρώ καθήκον μου στην κοινωνία να μεταφέρω αυτές τις δυνάμεις, όπου μπορεί κάποιοι να μετατρέψουν το φως στο σκοτάδι και να μην τα παρατούν ποτέ.

– Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μεγάλη απήχηση από τους φοιτητές και στο τέλος πολλοί σας έκαναν ερωτήσεις.
Είναι αλήθεια. Ο κόσμος συμμετείχε και με συγκίνησε, γιατί ξέρετε σε αυτές τις ομιλίες παρακίνησης, οι άνθρωποι σου εμπιστεύονται ορισμένες ευαίσθητες χορδές και αυτό αποτελεί και τιμή, αλλά και ευθύνη ταυτόχρονα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ