Nord Stream: Κλείνει τη στρόφιγγα Φυσικού Αερίου για συντήρηση ο Πούτιν – Φόβοι ότι δε θα την ξανά ανοίξει

Στον Nordstream, τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία ξεκινά σήμερα η ετήσια συντήρηση. Η ροή θα σταματήσει για 10 ημέρες και το ερώτημα είναι αν θα ξαναρχίσει.

 

Nord Stream: Κλείνει τη στρόφιγγα Φυσικού Αερίου για συντήρηση ο Πούτιν - Φόβοι ότι δε θα την ξανά ανοίξει

Ο αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Θα υποβληθεί σε συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία μείωσε τις ροές στο 40% της συνολικής δυναμικότητας του αγωγού, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή εξοπλισμού που συντηρείται από τη γερμανική Siemens Energy ENR1n.DE, στον Καναδά.

Ο Καναδάς δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα επιστρέψει μια επισκευασμένη τουρμπίνα στον Nord Stream αλλά δήλωσε επίσης ότι θα επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.

Θα ανοίξει ξανά η ροή φυσικού αερίου στον Nordstream;
Η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να παρατείνει την προγραμματισμένη συντήρηση για να περιορίσει περαιτέρω τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδια για τη συμπλήρωση των αποθηκών για το χειμώνα και αυξάνοντας την κρίση φυσικού αερίου που έχει επιφέρει τη λήψη έκτακτων μέτρων από τις κυβερνήσεις και οδυνηρά υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναστείλει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 πέραν της προγραμματισμένης περιόδου συντήρησης.

«Με βάση το μοτίβο που έχουμε δει να ακολουθούν, δεν θα ήταν πολύ περίεργο αν βρισκόταν μια μικρή, τεχνική λεπτομέρεια για την οποία θα μπορούσαν να πουν ”δεν μπορούμε να ανοίξουμε πάλι τη ροή”», δήλωσε σε εκδήλωση στα τέλη Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση, λέγοντας ότι η διακοπή για συντήρηση ήταν ένα κανονικό, προγραμματισμένο γεγονός και ότι κανείς δεν «επινοεί» καμία επισκευή.

Μειώνονται οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι αγωγοί από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, αλλά οι ροές έχουν μειωθεί σταδιακά, ιδίως αφότου η Ουκρανία σταμάτησε μια οδό διέλευσης φυσικού αερίου τον Μάιο, κατηγορώντας για παρεμβάσεις, τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής.

Η Ρωσία διέκοψε εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτησή της για πληρωμή σε ρούβλια.

«Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ένα πράγμα: ο Πούτιν δεν έχει ταμπού. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream», δήλωσε ο Timm Kehler, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas.

Πρόβλημα με την τουρμπίνα στον Nord Stream 1
Η Γερμανία χαιρέτισε το Σαββατοκύριακο την απόφαση του Καναδά να εκδώσει μια “χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια” που επιτρέπει την επιστροφή εξοπλισμού για τον αγωγό Nord Stream 1.

Αλλά τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι ήταν “βαθιά απογοητευμένα” και κάλεσαν τον Καναδά να ανακαλέσει μια απόφαση που, όπως είπαν, ισοδυναμεί με προσαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα “στις ιδιοτροπίες της Ρωσίας”.

Η Siemens Energy δήλωσε ότι εργαζόταν για περαιτέρω επίσημες εγκρίσεις και υλικοτεχνική υποδομή για να τοποθετήσει τον εξοπλισμό το συντομότερο δυνατό.

Ο Zongqiang Luo, αναλυτής φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy, δήλωσε ότι δεν είναι “αδύνατο” η Gazprom να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε καθυστέρηση ως δικαιολογία για να παρατείνει την περίοδο συντήρησης.

Τα προηγούμενα χρόνια, η ετήσια περίοδος συντήρησης του Nord Stream 1 διήρκεσε περίπου 10-12 ημέρες και ολοκληρώθηκε εγκαίρως.

Δεν είναι ασυνήθιστο να εντοπίζονται πρόσθετες βλάβες κατά τη διάρκεια της συνήθους συντήρησης σε αγωγούς ή υποδομές φυσικού αερίου και οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να παρατείνουν τις διακοπές λειτουργίας, εάν είναι απαραίτητο.

Αν και η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου θεωρείται απίθανη, η Gazprom δεν έχει αναδρομολογήσει τις ροές μέσω άλλων αγωγών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια παρατεταμένη μειωμένη ροή, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Οικονομικό πλήγμα δισεκατομμυρίων
Η Γερμανία έχει προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου τριών επιπέδων, το οποίο είναι ένα βήμα πριν η κυβέρνηση βγάλει δελτίο για την κατανάλωση καυσίμων.

Έχει επίσης προειδοποιήσει για ύφεση εάν σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου. Το πλήγμα για την οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει σε 193 δισεκατομμύρια ευρώ (195 δισεκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως έδειξαν τον περασμένο μήνα στοιχεία της βιομηχανικής ένωσης vbw του κρατιδίου της Βαυαρίας.

«Ο απότομος τερματισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό της Γερμανίας… περίπου 5,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα επηρεάζονταν από τις συνέπειες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της vwb Μπέρτραμ Μπρόσαρντ.

Οι επιπτώσεις θα ήταν ακόμη ευρύτερες. Μια πλήρης διακοπή θα διατηρούσε τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν ήδη πλήξει τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι χονδρικές τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, που αποτελούν το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 400% από τον περασμένο Ιούλιο.

«Εάν στον Nord Stream διακοπεί εντελώς η ροή ή εάν η Γερμανία διακόψει την εισαγωγή ρωσικού αερίου τότε οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Rob Jetten.

Σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη, δήλωσε ότι το ολλανδικό κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen θα μπορούσε ακόμη να κληθεί να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών, αλλά η αύξηση της παραγωγής θα κινδύνευε να προκαλέσει σεισμούς.

Εν τω μεταξύ, μια διακοπή της τροφοδοσίας μέσω του Nord Stream 1 θα έβλαπτε τόσο τη Ρωσία όσο και τη Δυτική Ευρώπη, επειδή θα έχανε έσοδα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι τον Ιούνιο ανέμενε να λάβει 393 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιπλέον έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύγκριση με το ποσό που αναμενόταν στον προγραμματισμό του προϋπολογισμού της.

Για τον Ιούλιο, αναμένει 259 δισεκατομμύρια ρούβλια πάνω από τον προϋπολογισμό του.

Η παρατεταμένη συντήρηση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περισσότερες διακοπές της ρωσικής παραγωγής φυσικού αερίου, σε σχέση με τη μείωση της παραγωγής της Gazprom κατά 9% από έτος σε έτος που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής, ανέφερε η Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η φτώχεια απειλεί 1 στους 6 Γερμανούς – Φόβος για το φετινό χειμώνα
Κομισιόν: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα
«Ναι» από την Κομισιόν σε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας
Η Γερμανία θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ