Νοσοκομεία Αχαΐας: Μελανά σημεία παντού – Οι γιατροί τους «αποκαλύπτουν»

Η πραγματικότητα που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αχαΐας απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται

Νοσοκομεία Αχαΐας: Μελανά σημεία παντού - Οι γιατροί τους «αποκαλύπτουν»

Με τη λέξη «συντρίμμια» περιγράφει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), την κατάσταση που επικρατεί στις νοσηλευτικές μονάδες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δύο χρόνια μετά την πανδημία.

Η ΕΙΝΑ προχώρησε στην καταγραφή της κατάστασης, ανά νοσοκομείο, και έστειλε σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση, που θα έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών με την ηγεσία του υπουργείου.
Ειδικότερα, αναδεικνύονται τα παρακάτω ζητήματα ανά νοσοκομείο:

> ΣΤΟ ΠΓΝΠ στο τελευταίο κύμα, οι κλινικές covid ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο εις βάρος της νοσηλείας των υπόλοιπων ασθενών. Αρκετές κλινικές παραμένουν ακόμη και σήμερα «άστεγες» λόγω επίταξης για τις ανάγκες του Covid. Τα μόνιμα κενά στις οργανικές θέσεις έχουν παγιωθεί, καλυπτόμενα από δεκάδες επικουρικούς, που παραμένουν σε διαρκή ομηρία. Η εφημερία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής δεν είναι καθημερινή, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να διακομίζονται ασθενείς βαρέως πάσχοντες από τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας στην Αθήνα και αλλού. Το νοσοκομείο παραμένει χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων ζωτικών για τη λειτουργία του λόγω διάλυσης του ΔΣ και μη διορισμού διοικητή εδώ και πολλούς μήνες, εξαιτίας των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στο κυβερνών κόμμα.

Νοσοκομεία Αχαΐας: Μελανά σημεία παντού - Οι γιατροί τους «αποκαλύπτουν»

«Αγιος Ανδρέας»

>ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ», που μέσα στην πανδημία σήκωσε δυσανάλογα μεγαλύτερο φορτίο σε σχέση με το προσωπικό και τις υποδομές του, η υποστελέχωση που επιδεινώθηκε λόγω των ομαδικών παραιτήσεων και των αναστολών εργασίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια επαναφοράς στην πρότερη λειτουργία (σημ: Τη διετία 2020-21 μειώθηκαν κατά 21% οι χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα 2760 ασθενείς, είτε να ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, είτε να αφήνονται στην τύχη τους). Στην Παθολογική, οι νέες μαζικές παραιτήσεις ειδικευόμενων δημιουργούν εκρηκτικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις επιμελητών στον Πύργο. Η λειτουργία της ΜΕΘ συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού.

Νοσοκομεία Αχαΐας: Μελανά σημεία παντού - Οι γιατροί τους «αποκαλύπτουν»

Καραμανδάνειο

> ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ το μοναδικό παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιεί ετησίως 1.800 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε είδους, εξυπηρετώντας παιδιά από 30 νομούς, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ, το πρόγραμμα εφημέρευσης και τακτικής λειτουργίας του χειρουργικού τομέα είναι στον αέρα. Εχει απομείνει μόνο μια μόνιμη αναισθησιολόγος, η διευθύντρια, η οποία συνταξιοδοτείται σε λίγες εβδομάδες και το Τμήμα βασίζεται μόνο σε δύο μετακινημένους από αλλού συναδέλφους, που πλέον κάνουν 15 εφημερίες το μήνα. Πότε σκοπεύετε να προκηρύξετε τις από εξαμήνου κενές μόνιμες θέσεις;

Νοσοκομεία Αχαΐας: Μελανά σημεία παντού - Οι γιατροί τους «αποκαλύπτουν»

Νοσοκομείο Αιγίου

> ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ η υποστελέχωση (μόνο το 40% των μόνιμων οργανικών θέσεων καλυμμένες) οδήγησε τον Ιανουάριο σε προσωρινή αναστολή της τακτικής λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής και σε συνεχιζόμενες έως σήμερα μετακινήσεις γενικών γιατρών από τρία Κέντρα Υγείας και παθολόγων από τα Νοσοκομεία της Πάτρας. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά, ότι τo ΓΝ Αιγίου εφημερεύει σε καθημερινή 24ωρη βάση, καλύπτοντας υγειονομικά περιοχή 70.000 κατοίκων, με 27.000 ασθενείς να εξετάζονται ανά έτος στο ΤΕΠ, 13.000 στα τακτικά ιατρεία, 4.000 νοσηλείες και 2.000 επεμβάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας. Πότε επιτέλους θα προκηρυχθούν οι κενές θέσεις και θα ολοκληρωθούν οι παλιότερες κρίσεις; Γιατί δεν δημιουργείτε αυτόνομο ΤΕΠ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

> ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ένα χρόνο μετά, εξακολουθεί να μην υφίσταται παθολογική κλινική, με τις εφημερίες τρόμου (ενδεικτικά ένας εφημερεύων παθολόγος υπεύθυνος για πάνω από 100 ασθενείς) να καλύπτονται με παράνομες μετακινήσεις συναδέλφων από ΠΓΝΠ, Αγιο Ανδρέα και ΓΝ Τρίπολης. 160.000 κάτοικοι εξακολουθούν να… απολαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες δεύτερης κατηγορίας.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αναφερόμενη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η ΕΙΝΑ υπογραμμίζει ότι είναι «πλήρως απαξιωμένη, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως δεξαμενή αναγκαστικών μετακινήσεων για την κάλυψη κενών στα Νοσοκομεία. Παραμένει χωρίς οργανόγραμμα από το 2014 και ούτε ο πρόσφατος (περί ΠΦΥ) νόμος δεν της αναγνώρισε οργανικότητα. Από 1η Ιουνίου, θα κληθεί με το ίδιο μειωμένο προσωπικό να καλύψει τους χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Εκλογές στο Σωματείο Εγρατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας
Ομιλητής στο 11ο Forum Ενέργειας ο Δήμαρχος Αιγιαλείας
Το Αίγιο τραγούδησε για την Φυσικοθεραπεία - Ηχηρό μήνυμα της πόλης προς πάσα κατεύθυνση - ΦΩΤΟ
Η Γέφυρα ΑΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: «Αποδοχή– Σεβασμός– Φροντίδα» - ΦΩΤΟ