Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας: Ελλιπής στελέχωση, ελλιπής νοσηλεία – 350 κενές οργανικές θέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων τα κενά στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέα» σε επίπεδο νοσηλευτικού, παραϊατρικού, βοηθητικού και άλλου προσωπικού ανέρχονται σε 350

Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας: Ελλιπής στελέχωση, ελλιπής νοσηλεία - 350 κενές οργανικές θέσεις

Στις 350 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού, βοηθητικού και άλλου προσωπικού στον «Αγιο Ανδρέα».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μιχάλης Στελλάτος, υπηρετώντας στο νοσοκομείο καθημερινά από την πρώτη γραμμή της μάχης, όντας ο ίδιος νοσηλευτής, υπογραμμίζει:

Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας: Ελλιπής στελέχωση, ελλιπής νοσηλεία - 350 κενές οργανικές θέσεις

O Μιχάλης Στελλάτος

«Η πανδημία έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού. Η έλλειψη αυτή δεν είναι τωρινή. Πρόκειται για χρόνιο ζήτημα. Η υποστελέχωση πολλές φορές φτάνει τα όρια της επικινδυνότητας εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και το ίδιο το νοσηλευτικό προσωπικό».

Μάλιστα ο κ. Στελλάτος περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί πανελλαδικά σημειώνει: «Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις με μόλις 3,38 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις άλλες χώρες είναι 8,83 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Επίσης ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο δείκτης αναλογίας νοσηλευτών ανά κλίνη ανέρχεται στη χώρας μας στο 0,83 ενώ σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες είναι 2,3. Στη χώρα μας η στελέχωση των νοσοκομείων γίνεται με το προεδρικό διάταγμα του 1986 το οποίο κρίνεται ανεπαρκές και αντιεπιστημονικό με βάση τα καινούργια διεθνή δεδομένα. Για παράδειγμα δεν συνυπολογίζει τη βαρύτητα των τμημάτων».

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η υποστελέχωση έχει άμεσες επιπτώσεις στο προσωπικό που υπηρετεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οπως αναφέρει ο κ. Στελλάτος «τα οφειλόμενα ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχονται σε 7.300 και οι οφειλόμενες άδειες σε 21.000. Αυτά αυξήθηκαν κυρίως στην περίοδο της πανδημίας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επαγγελματικής εξουθένωσης».

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Ενδεικτικά ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» αναφέρει ως παράδειγμα τη ΜΕΘ κορονοϊού του «Αγίου Ανδρέα» όπου λειτουργούν εννέα κλίνες. «Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν 36 νοσηλευτές για τις εννέα αυτές κλίνες. Υπήρχαν όμως μόλις 18 νοσηλευτές εκ των οποίων κάποια άτομα είχαν έρθει ως επικουρικό προσωπικό. Επίσης έχουμε στο νοσοκομείο μας έξι χειρουργικές αίθουσες. Η κάθε αίθουσα για να λειτουργεί θέλει πέντε άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 30 άτομα. Εμείς διαθέτουμε 18-20 άτομα».

Ο κ. Στελλάτος αναφέρει ότι πράγματι τη διετία της πανδημίας υπήρξε ενίσχυση του προσωπικού αλλά με συμβάσεις. «Αν αναλογιστείτε ότι έχουμε ετησίως σε πανελλαδικό επίπεδο 1.500 συνταξιοδοτήσεις νοσηλευτικού προσωπικού αντιλαμβάνεστε τι απώλειες έχουμε. Τρία χρόνια όμως δεν έχει έρθει μόνιμη πρόσληψη. Το επικουρικό προσωπικό θέλει έξι μήνες τουλάχιστον από την ημέρα που θα έρθει να εκπαιδευτεί και στη συνέχεια να του αναθέσεις καθήκοντα νοσηλευτή βάρδιας».

ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ  

Ο κ. Στελλάτος υποστηρίζει ότι «αν οι φορείς της υγείας και η κοινωνία ολόκληρη δεν διεκδικήσει την αναλογία που πρέπει σε νοσηλευτές ανά ασθενή θα έχουμε διαρκώς τα ίδια προβλήματα. Οπως η εκπαιδευτική κοινότητα έχει καταφέρει να κερδίσει συγκεκριμένο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα και εκπαιδευτικό ώστε το μάθημα να γίνεται όπως πρέπει. Ετσι πρέπει εδραιωθεί στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλληλη αναλογία νοσηλευτή ασθενών. Αυτό πρέπει να το ενστερνιστούν οι πάντες και από κοινού να το πετύχουν. Ολοι πρέπει να εργαστούμε από κοινού ώστε να παρέχεται ασφαλής φροντίδα σε όλους τους ασθενείς. Η σωστή νοσηλεία μειώνει τις παρενέργειες, μειώνει τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο κι αυτό είναι όφελος για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για τα κρατικά ταμεία».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ