Ντροπή και αίσχος

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

 

Ντροπή και αίσχος, αναφώνησε ο πρωθυπουργός, πρέπουν σε όσους του καταλογίζουν ανάμειξη σε λειτουργία παράνομων λογισμικών που υποκλέπτουν συνομιλίες, όπως επίσης ντροπή και αίσχος σε όσους εμπλέκουν την κυβέρνηση γενικότερα σε τέτοιες βρομοδουλειές.

Η καθαρή αυτή θέση γίνεται δεκτή ευμενώς. Πράγματι, είναι προτιμότερη μια κυβέρνηση που δεν εμπλέκεται σε παρακολουθήσεις από μια κυβέρνηση που εμπλέκεται. Υποθέτουμε ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι δεν αρκεί να σηκώνεις τα χέρια ψηλά και να δηλώνεις άσχετος, όπως οι στόπερ στις πτώσεις των αντιπάλων επιθετικών, πρέπει και να φροντίζεις ώστε να διαφωτίζεται επαρκώς μια κατάσταση που καλώς ή κακώς, βάσιμα ή μη, δικαιολογημένα ή καθ’ υπερβολήν, απασχολεί την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη.

 

Κατ’ αντιστοιχία, ουδείς είπε ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται σε φόνους νηπίων ή σε σεξουαλική εκμετάλλευση 12χρονων κοριτσιών, αλλά δεν παύει να αποτελεί θεσμική της υποχρέωση η διασφάλιση έγκυρων και ταχέων διαδικασιών που θα διαλευκάνουν τις υποθέσεις αυτές και θα αποδώσουν δικαιοσύνη.

Μα είναι βέβαιο εν προκειμένω ότι κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν πολιτικούς, συζύγους υπουργών, οικονομικούς παράγοντες, δημοσιογράφους; Δεν έχουμε ιδέα. Αλλά δημοσιεύθηκε μια λίστα με ονόματα και κάποιος διατείνεται ότι έχει ντοκουμέντα. Μπορεί αυτός ο κάποιος να κατασκεύασε το υλικό ή να μετατράπηκε σε καλό αγωγό μιας απάτης ή μιας πλεκτάνης; Δεν έχουμε ιδέα ούτε γι’ αυτό. Αλλά επειδή καθένας μας, ανθρώπινο είναι αυτό, καθόσον έχουν δει πολλά τα μάτια μας από παρακράτη, συνομωσίες, συμμορίες και όλα τα συναφή, κάνει τις εικασίες του, ο χορός των εικασιών δημιουργεί μια σκιά αφερεγγυότητας στο πολιτικό σύστημα.

Συνεπώς, ναι, είναι υποχρεωμένος ο κομιστής των ισχυρισμών να κομίσει και αποδείξεις, αλλά στο μέτρο που αυτό δεν συμβαίνει, οι μετέωρες φήμες γίνονται τροφή της υποκειμενικότητας κάθε παρατηρητή, με μικρή ή μεγάλη επίδραση στην κοινή γνώμη. Το αποτέλεσμα δεν κολακεύει τη δημόσια ζωή και σε τελευταία ανάλυση πλήττει την ίδια την κυβέρνηση. Η τελευταία έχει την ευθύνης της περιφρούρησης όχι μόνο της έννομης τάξης αλλά και της δημόσιας σφαίρας. Η πολιτική ζωή δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τέτοια.

Αλλά και πέρα από αυτά, αν υπάρχει ένα εξωθεσμικό κέντρο που αξιοποιεί μοντέρνες τεχνολογίες για να κατασκοπεύει τον πολιτικό- επιχειρηματικό- δημοσιογραφικό κόσμο και όποιον άλλον το εξυπηρετεί, περιμένει κανείς από την κυβέρνηση να δράσει όπως ακριβώς με τα κυκλώματα των βιαστών και των παιδεραστών, πριν φτάσουμε είτε σε επικίνδυνα αθέμιτες χρήσεις, όπως εκβιασμοί, είτε σε γενίκευση: Να αγοράζει κανείς ένα λογισμικό παρακολούθησης με την άνεση που κατεβάζει κλεμμένη μουσική και ταινίες, συνθήκη από την οποία ίσως και να μην απέχουμε και πολύ.

Μην ξεχνάμε ότι η πρώτη αποκάλυψη προκάλεσε παραιτήσεις. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε με πράξεις ότι τα ζητήματα αυτά την άγγιξαν, είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις λειτουργών που υπηρετούσαν θέσεις υψηλής ευθύνης. Είτε της αρέσει είτε όχι, δεν μπορεί να αποφασίζει η εξουσία πότε ένα ζήτημα πρέπει να παύει να απασχολεί τον Τύπο και την κοινή γνώμη. Ούτε βέβαια μπορεί να επιβάλει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μας απασχολούν τα θέματα. Οσοι το δοκίμασαν αυτό είτε έπεσαν, είτε τους έχει στα μαύρα κατάστιχα η ιστορία.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ