Ο αιώνας των ενεργών ηφαιστείων

Το κύριο άρθρο της “Π” γράφει για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο ΜΙΚΗΣ Θεοδωράκης υπήρξε ο Ελληνας που συμπυκνώνει περισσότερο από κάθε άλλον στη μεταπολεμική περίοδο το νεότερο «ελληνικό φαινόμενο» ως το κατ’ εξοχήν πρόσωπο-σύμβολο της εποχής του.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕ, ως δημιουργός, διανοητής, πολιτικός άνδρας, ακτιβιστής την ελληνικότητα στην εξελικτική μορφή της, ως ιστορική, κοινωνική, πολιτισμική παρακαταθήκη, τόσο στα ύψη της όσο και στις αντιφάσεις της.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ανήσυχος, οργιαστικά παραγωγικός και πολυδιάστατος, δημιούργησε με βάση τα ατομικά και συλλογικά ερεθίσματα που βίωσε, μετέχοντας ο ίδιος αποφασιστικά στη διαμόρφωσή τους. Η ιδέα της πρωταγωνιστικής συμμετοχής ήταν δεμένη με το είναι του μέχρι το τέλος της ζωής του, σε βαθμό που αναζωπύρωνε τη φλόγα η οποία παρέτεινε το τέλος αυτό. Ο ΜΙΚΗΣ Θεοδωράκης έζησε αυτό που τραγούδησε και τραγούδησε αυτό που έζησε και πέτυχε να κάνει το τραγούδι του, τραγούδι της γενιάς του, τραγούδι των φίλων, αλλά και τραγούδι των αντιπάλων. Απεργάστηκε τη σύνθεση στη μουσική και την πολιτική, απεργάστηκε όμως και τη σύγκρουση, με μια γενναιότητα που του επέτρεψε να αποσπάσει την αναγνώριση των αντιπάλων, όπως επίσης και την αναγνώριση της πρόθεσής του, μέσα από την ιδεολογία, το έργο και τον αγώνα να παράγει όφελος για όλους τους Ελληνες, έτσι όπως κάθε φορά τον καθοδηγούσαν οι δημιουργικοί, αλλά πολύ συχνά επαμφοτερίζοντες δαίμονες της ψυχής του.

ΩΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ηφαιστειακή, πέτυχε την υπέρβαση πάνω από τα τείχη των αντιθέσεων, ακόμα και όταν αποτελούσε ο ίδιος τμήμα τους. Εγινε «ο Μίκης» όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως προσήμου. Η έξοδός του συγκινεί κάθε πατριώτη, καθώς είναι αναμφίβολο ότι μέλημά του πρωτίστως ήταν ο λαός, ο άνθρωπος και η πατρίδα, με τον όποιο υποκειμενισμό επέβαλλε η ταραγμένη εποχή του, εποχή των μαχόμενων στρατοπέδων. Μας συγκινεί επίσης η ιδέα ότι ζούμε το τέλος των πληθωρικών Ελλήνων, το τέλος των σημαιοφόρων, των ανθρώπων-συνώνυμων της εποχής τους.

ΑΛΛΑ το τραγούδι δεν τελειώνει ποτέ. Και αυτό καθιστά τους σπουδαίους αθάνατους, και τους θνητούς πλούσιους χάρη στη νότα, τον χορό και τη δύναμη της κοινής μας ιστορίας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ