Ο άνθρωπος του «Σασμού»: Ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης μιλά στην «Π» για τους ήρωές του με τους οποίους συγκατοικεί

Ο συγγραφέας του «Σασμού» Σπύρος Πετρουλάκης έρχεται στην Πάτρα και μιλάει στην «Π»

Ο άνθρωπος του «Σασμού»: Ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης μιλά στην «Π» για τους ήρωές του με τους οποίους συγκατοικεί

Ο συγγραφέας της μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίας «Σασμός» θα βρίσκεται σήμερα στην Πάτρα! Ο καταξιωμένος συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης θα παρουσιάσει το νέο κοινωνικό μυθιστόρημά του «Κατά Ιωάννη», στις 19:30 στην «BIBLIOTHECA – DUE PIANI» (Αγίου Νικολάου 47). Μαζί του θα είναι ο ηθοποιός Δημήτρης Γεωργαλάς και η δημοσιογράφος Γιώτα Κοντογεωργοπούλου.
Ο επιτυχημένος λογοτέχνης μίλησε στην «Π».

Για ακόμα μια φορά το βιβλίο σας κάνει ένα μοναχικό ταξίδι στα φιδωτά μονοπάτια του χρόνου. Τι σημαίνει για εσάς ο χρόνος;

Για μένα αυτό το παιχνίδι με το χρόνο, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, πάντα με γοήτευε. Από παιδί που διάβαζα λογοτεχνία, με προκαλούσε να ακολουθήσω τα μονοπάτια που πέρασε ο κάθε συγγραφέας. Κάπως έτσι λοιπόν θέλω να λειτουργήσω και εγώ, απέναντι στους ανθρώπους που διαβάζουν τα δικά μου βιβλία!

Διαπιστώνω ότι θέλετε να εξαγνίζετε τους ήρωές σας. Τι ρόλο παίζει η συγχώρεση για εσάς;

Πάντα η συγχώρεση παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωτηρία της ψυχής του κάθε ανθρώπου. Αν δεν έχεις τη δύναμη να συγχωρέσεις, δεν θα πρέπει ποτέ να ζητήσεις να σε συγχωρέσουν οι άλλοι. Οπότε για μένα αυτό το αλισβερίσι της συγχώρεσης θα πρέπει να το έχει ο κάθε άνθρωπος.

Ποια είναι η σχέση σας με τους ήρωες των βιβλίων σας; Θέλετε να τους δικαιολογείτε;

Τους κακούς ήρωες τους δικαιολογώ, για ποιο λόγο είναι κακοί. Τους καλούς σπάνια τους προστατεύω. Στους κακούς δίνω το περιθώριο να ζήσουν τη ζωή τους και να περάσουν από όσα εμπόδια χρειάζεται να περάσουν, ώστε να έρθει η τελική κάθαρση και η λύτρωση του καθενός. Ακολουθώ τα βήματα και τη πορεία της ζωής μας. Δηλαδή, όπως είναι στην πραγματική ζωή μας, αυτή τη ζωή ακολουθώ και στα δικά μου βιβλία.

Μετά το τέλος ενός βιβλίου, κουβαλάτε ακόμα μέσα σας τους ήρωές σας;

Θα σας το πω κάπως μεταφυσικά. Οι ήρωες, όλοι αυτοί που έχω περιγράψει μέσα από τα βιβλία μου, είναι μέσα στο σπίτι μου! Οταν ανοίγω την πόρτα μου, με καλωσορίζουν! Είναι εκεί μέσα στο σπίτι. Σε κάθε γωνιά υπάρχει και ο χώρος του κάθε ήρωα μου! Η μεγαλύτερη γωνιά βέβαια για κάθε ήρωα, είναι μέσα στην καρδιά μου!.

«ΔΕΝ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΣΜΟΥ»

Ο κόσμος που σας πλησιάζει τι σας λέει, τι σας προτρέπει;

Μου έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση τα θετικά σχόλια που λαμβάνω και η αγάπη που δέχομαι. Ο κόσμος με παροτρύνει να γράψω τη συνέχεια του «Σασμού», αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το κάνω. Τουλάχιστον δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου.

Λίγος κόσμος διαβάζει βιβλία στην Ελλάδα. Βλέπετε την τηλεοπτική μεταφορά ως ένα όχημα ώστε να φθάσει το βιβλίο σε περισσότερο κόσμο;

Αυτό είναι που και εγώ ήθελα από την αρχή. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε την τηλεόραση σαν Δούρειο Ιππο ώστε να ανοίξει τις πόρτες της κοινωνίας και να μπει το βιβλίο στις οικογένειες και στα σπίτια. Εγώ λέω ότι έστω και έναν τηλεθεατή να κερδίσεις ως αναγνώστη, είναι πολύ μεγάλο όφελος για την ελληνική λογοτεχνία.
Σε έναν άνθρωπο που δεν διαβάζει, είναι σημαντικό δέλεαρ να προσεγγίσει το βιβλίο μέσω μιας τηλεοπτικής σειράς, άρα και μεγάλο κέρδος για όλους τους συγγραφείς, όχι για μένα! Οπως ακριβώς η ποίηση, περνάει μέσα από τα τραγούδια και τους μεγάλους συνθέτες.

Δεν δείχνετε όμως να ενδιαφέρεστε πολύ για την τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων σας, παρά τη μεγάλη επιτυχία του «Σασμού». Το επισημαίνω, γιατί ο βασικός ήρωας του νέου σας βιβλίου είναι χωρίς ένα χέρι, κάτι που θα δυσκόλευε την ενσάρκωσή του από κάποιον ηθοποιό, άρα και τη μεταφορά του στη μικρή οθόνη…

Πολύ σωστή παρατήρηση! Εγώ αγωνιώ καθημερινά και δουλεύω με μοναδικό γνώμονα τους αναγνώστες! Τους ανθρώπους που θα πάνε στο βιβλιοπωλείο να αγοράσουν το βιβλίο μου, κάποιοι με το υστέρημά τους. Οπότε εγώ δεν πρέπει να παρασυρθώ από οποιαδήποτε τηλεοπτική σειρήνα, αλλά να παραμείνω πιστός στο έργο που πρεσβεύω και αγαπώ. Και αυτό δεν είναι άλλο από την συγγραφή».

«ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ»

Με τη σαρωτική επέλαση του διαδικτύου, θεωρείτε ότι κινδυνεύει το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο από το ψηφιακό βιβλίο;

Ποτέ δεν θα μπορέσει μια οθόνη να αντικαταστήσει ένα βιβλίο! Θεωρώ ότι δεν έχει θέση το ebook και ειδικά στην Ελλάδα. Κάτι ανάλογο βλέπουμε και σε παγκόσμια κλίμακα, όπου οι αντίστοιχες πωλήσεις είναι πολύ μικρές.

Νομίζω ότι έχουμε υπερπληθώρα συγγραφέων στην Ελλάδα, σε σχέση με το αναγνωστικό κοινό και τον πληθυσμό της χώρας μας. Μήπως είναι κάπως ανεξέλεγκτη η κατάσταση;

Δεν υπάρχει εχέγγυο και προϋπόθεση για να γίνει κάποιος συγγραφέας! Οποιος θέλει να γράψει, μπορεί να το τολμήσει και να γράψει! Εγώ το λέω σε όλους αυτό. Ακόμα και αν κάποιος είναι μεγάλος σε ηλικία και θέλει να βγάλει κάτι από την ψυχή του, τον προτρέπω να γράψει! Δεν σημαίνει ότι θα έχει και επιτυχία. Γιατί είναι άλλο πράγμα το εμπορικό μέρος, που απαιτεί άλλες προϋποθέσεις, και άλλο είναι να βγάλεις την ψυχή σου προς τα έξω.

Σας απασχολεί μέσα από τα βιβλία σας η ατελής ανθρώπινη φύση. Γιατί;

Γιατί είναι η ίδια η κοινωνία μας ατελής, μισή, λειψή. Δεν είναι όλα τέλεια και αυτονόητα πια. Το ότι εγώ μπορώ να ανέβω ένα σκαλοπάτι, δεν είναι αυτονόητο για κάποιον συνάνθρωπό μας που είναι σε ένα αμαξίδιο.

Τι αποτελεί ασφαλές κριτήριο επιτυχίας για ένα πόνημά σας; Πού τοποθετείτε τον πήχη σας;

Δεν υπάρχει πήχης για μένα. Είναι πάνω από τον ουρανό! Δεν στοχεύω όμως εκεί, δεν στοχεύω την πρωτιά. Κάποια φορά μπορεί να περάσω και από κάτω, δεν ξέρω. Ομως, για να παραδώσω ένα βιβλίο, θα πρέπει να αρέσει σε μένα. Να ικανοποιήσει και το πιο δύσκολο κομμάτι της ψυχής μου. Με παιδεύει πάρα πολύ. Θέλω να ξεπερνάω κάθε φορά ένα χιλιοστό τον εαυτό μου. Αν το καταφέρω αυτό μία φορά στα τόσα βιβλία μου, είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα για μένα!

«ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ»

Το παιδικό βιβλίο σας «Αθάνατο νερό» διαδραματίζεται στην Πάτρα. Γιατί αυτή η επιλογή;

Ναι, είναι μια ομάδα παιδιών που λύνει γρίφους, βασιζόμενα στην ιστορία της Πάτρας. Αγαπώ πολύ την πόλη σας! Μου αρέσει η Πάτρα γιατί είναι δίπλα στη θάλασσα, όπως και η πατρίδα μου. Είναι μια πολύ ζωντανή και εξωστρεφής πόλη. Και φυσικά αγαπώ τους Πατρινούς, που είναι τόσο ζεστοί άνθρωποι. Εγώ ερχόμουν στην πόλη σας από παιδί ως αθλητής του Καράτε, ως προπονητής αργότερα της Εθνικής Ομάδας, ακόμα και ως μουσικός και ως συγγραφέας βέβαια. Επισκέπτομαι την Πάτρα πολύ συχνά και με κάθε αφορμή.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσίαση στην Πάτρα του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη «Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων – δώρο ζωής»
Χρήστος Στρέπκος: «Ένας Σαίξπηρ πυκνός, χωρίς φτιασιδώματα» - Τι θα δούμε στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» - ΦΩΤΟ
Πάτρα: Με ξεχωριστή επιτυχία το Φεστιβάλ «Στο σχολείο των σκιών» - ΦΩΤΟ
Κατερίνα Γκατζόγια: «Οι περισσότεροι από εμάς δεν «ζούμε» τη ζωή, αυτό που φανταζόμαστε»