Ο ερευνητής Μ. Μπλέτσας μιλά στην «Π» για τις προόδους της τεχνολογίας, τα ρομπότ, τον Πούτιν και την πυρηνική σύντηξη

Ο Μιχάλης Μπλέτσας, μίλησε στην εφημερίδα «ΠτΔ» λίγο πριν έρθει στην Πάτρα για ένα συνέδριο της επιστήμης και νέων τεχνολογιών

Ο ερευνητής Μ. Μπλέτσας μιλά στην «Π» για τις προόδους της τεχνολογίας, τα ρομπότ, τον Πούτιν και την πυρηνική σύντηξη

Από τους επιφανέστερους ερευνητές, ο Μιχάλης Μπλέτσας, έγινε διάσημος για τη συνεισφορά του στην κατασκευή του «υπολογιστή των εκατό δολαρίων», για δημιουργία που κατέστησε προσιτή την ψηφιακή τεχνολογία σε νέους και αποκλεισμένα άτομα. Λιτός στις εκφράσεις, βαθύς στη σκέψη, μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Δευτέρας» λίγο πριν έρθει στην Πάτρα για ένα συνέδριο μεγάλων προσωπικοτήτων της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών.

Είχαμε ετοιμάσει αρκετές ερωτήσεις. Στην πορεία πετάξαμε κάποιες και τις αντικαταστήσαμε διαπιστώνοντας πόσο φτωχή και μίζερη είναι η καθιερωμένη δημοσιογραφική καταστροφολογία που βλέπει κινδύνους στα πάντα αλλά όχι τη θετική προοπτική της προόδου.

Μας θεράπευσε η αφοπλιστική φιλοσοφία του συνομιλητή μας, του Μιχάλη Μπλέτσα, με τον οποίο μιλήσαμε υπερατλαντικά την Πέμπτη. Μας πρόδωσε η σύγχρονη τεχνολογία του σκάιπ, μας δικαίωσε το παραδοσιακό ενσύρματο τηλέφωνο. Μιχάλης Μπλέτσας, ΜΙΤ, ένας άλλος κόσμος.

 

– Τι κλίμα επικρατεί αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα;

Είναι από τα πρωτεύοντα θέματα στην ατζέντα των ειδήσεων. Αλλά οι ΗΠΑ είναι αρκετά μακριά. Εχουν οι ίδιες τα δικά τους θέματα. Δεν ασχολείται ο κόσμος με την ένταση που ασχολείται στην Ευρώπη. Δικαιολογημένα νομίζω. Από την άλλη, η ηγεσία εδώ προφανώς και ασχολείται πάρα πολύ.

– Και πολύ θυμωμένη…

Ο Μπάιντεν ήταν πάντα δύσκολος στον λεκτικό έλεγχο. Βγαίνει εκτός σεναρίου στις δημόσιες εμφανίσεις, πάντα θα κάνει μια λεκτική γκάφα. Εκφράζει πράγματα με τα οποία συμφωνεί πολύς κόσμος, αλλά δεν πρέπει να λέγονται (γελάει).

– Η ιστορία του πολιτισμού είναι ανταγωνισμός ανάμεσα στην τεχνολογία που ευεργετεί και την τεχνολογία που φέρνει τον όλεθρο. Βλέπουμε ότι πλέον οι κλίμακες των δυνατοτήτων έχουν θεριέψει. Στο τέλος θα κερδίσουν οι καλοί, όπως αφελώς λέμε;

Ετσι όπως το βάζετε, χωρίζετε την τεχνολογία σε καλή και κακή. Υπάρχει ένας τέτοιος διαχωρισμός, πράγματι υπάρχουν τεχνολογίες που δεν θα έπρεπε, όμως οι τεχνολογίες είναι εργαλεία. Το αποτέλεσμά τους εξαρτάται από το πλαίσιο της εφαρμογής τους. Σαν μηχανικός, δεν είναι αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος.  Εμείς οι μηχανικοί (γελάει) είμαστε μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων. Εχουμε μάθει να λύνουμε προβλήματα και να προχωράμε παραπέρα.

Η δυσκολία που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί. Δεν μπορείς να πηγαίνεις από το ένα πρόβλημα στο άλλο, πρέπει να βλέπεις πιο μακριά και να έχεις ένα σχέδιο.

– Εννοείτε την ταχύτητα των ανακαλύψεων, των εξελίξεων;

Ολα. Οχι μόνο την τεχνολογία, αλλά και την πολιτική. Τα πάντα επιταχύνονται. Ζούμε σε έναν κόσμο που όλοι είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους. Μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της τεχνολογίας είναι ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Αυτό ισχύει παντού. Στην πολιτική, το εμπόριο, τις διεθνείς σχέσεις. Εχουμε δηλαδή μια επιτάχυνση στην ιστορία.

– Ζούμε σε έναν τεράστιο πειρασμό, με τι θα γεμίσουμε τον χρόνο μας αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας; Ενδεχομένως και με δραστηριότητες επιζήμιες για τον πολιτισμό και εμάς τους ίδιους.

Ξανά: Το «επιζήμιος» πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο της δραστηριότητας. Πολύς κόσμος, ας πούμε, αναλώνεται στην ενασχόληση με ψευδείς ειδήσεις. Βλέπουμε παιδιά που αντί να διαβάζουν βιβλία, παρακολουθούν βίντεο στο τικ τοκ, ενήλικες που αντλούν όλη τους την πληροφόρηση από το φέισμπουκ. Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν τον πιο εύκολο δρόμο, δεν βάζουν το μυαλό τους να σκεφτεί, οι ορμόνες και τα βασικά ένστικτα είναι πιο έμπιστοι καθοδηγητές από τη λογική και τη σκέψη. Ναι, έχουμε τέτοιες παρενέργειες αυτή τη στιγμή, αλλά ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται πριν χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο. Εχει κάποιο σκοπό. Αυτό μόνο χρήσιμες επιπτώσεις μπορεί να έχει. Βλέπω για παράδειγμα τι έχω καταφέρει εγώ, έχοντας διαθέσιμες όλες αυτές τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Προσπαθώ να μη σπαταλώ τον χρόνο μου, ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε. Από μια ηλικία και πέρα, δεύτερο πιο σημαντικό αγαθό μετά την υγεία σου είναι ο χρόνος. Για μένα τουλάχιστον…

– Τι έχετε καταφέρει, λοιπόν; Ποια επιτεύγματά σας θεωρείτε πιο σημαντικά;

(Σκέφτεται και αντιδρά αμήχανα) Μου κάνετε μια δύσκολη ερώτηση.

– Αυθόρμητο ήταν.

Είναι δύσκολο να πω τι θεωρώ εγώ σημαντικό. Ισως ότι κατάφερα να υλοποιήσω επαγγελματικά κάποια παιδικά μου όνειρα. Οταν ήμουν μικρός και μαστόρευα, ένα από τα πράγματα που ήθελα να φτιάξω, ήταν μια συσκευή προσωπικής επικοινωνίας. Τότε το πιο εξωτικό πράγμα που μπορούσαμε να σκεφτούμε ήταν τα γουόκι τόκι. Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα φτάσω να συνεισφέρω στον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής πολύ προσιτής σε πολύ περισσότερο κόσμο, σε πολύ περισσότερα παιδιά: Το λάπτοπ των 100 δολαρίων, που έγινε αρκετά γνωστό, και έσπρωξε τη βιομηχανία των υπολογιστών σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, χρήσιμη, νομίζω. Οπως επίσης και την εκπαίδευση.

Ο ερευνητής Μ. Μπλέτσας μιλά στην «Π» για τις προόδους της τεχνολογίας, τα ρομπότ, τον Πούτιν και την πυρηνική σύντηξη

– Σας διακρίνει θετική διάθεση, αλλά θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω τη δαιμονολογία που είναι γνώρισμα του επαγγέλματός μου. Στις μέρες μας, ο απλός πολίτης έχει μια τεράστια ευχέρεια πρόσβασης σε τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να κάνουν ζημιές μικρής ή μεγάλης έκτασης. Ανησυχείτε ότι μπορεί να μας προκύψουν διάφοροι Πούτιν ή Μπιν Λάντεν της διπλανής πόρτας; Αν δεν έχει ήδη γίνει αυτό.

Αναμφισβήτητα καθένας μας έχει στη διάθεσή του εργαλεία πολύ πιο ισχυρά  από αυτά που υπήρχαν τον προηγούμενο αιώνα. Μια από τις παρενέργειες των δυνατοτήτων του διαδικτύου και της συνδεσιμότητας σ’ αυτό -σ’ αυτό θα περιοριστώ γιατί με αυτό ασχολούμαι- είναι η δυσκολία να συμφωνήσουμε ποια είναι τα δεδομένα. Μπλέκουμε την είδηση, τη γνώμη, το γεγονός, τη φαντασία. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στο ποια είναι η αλήθεια.

Είδαμε την κρίση που περάσαμε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα και τώρα δεν έχουμε συμφωνήσει πόσα λεφτά χρωστούσαμε το 2009, ποιος τα ξόδεψε και πότε δημιουργήθηκε το χρέος αυτό.  Η ζωή μας έχει γίνει πιο περίπλοκη. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ως προς τα δεδομένα και εφόσον έχουμε ηγέτες που μπορούν να διαδώσουν ψέματα με μεγάλη άνεση, είναι εύκολο κάποιοι μη φιλελεύθεροι ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Ορμπαν, ο Τραμπ, να ανέβουν στην εξουσία χρησιμοποιώντας εργαλεία που τους παρέχει η φιλελεύθερη δημοκρατία.

Επομένως θα έχουμε τέτοια φαινόμενα από εδώ και εμπρός σε μεγάλο βαθμό. Αφού δεν μπορεί να συμφωνήσει μια κοινωνία στα δεδομένα που αποτελούν τη βάση των προβλημάτων της, θα υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι που θα βρίσκουν εύκολες λύσεις και θα εφευρίσκουν φαντασιώσεις.

– Είστε μηχανικός. Πλέον οι μηχανικοί κατέχουν τα θεμέλια όλων των επιστημών. Οι υπολογιστές που σχεδιάζετε δίνουν απαντήσεις σε όλα. Τι άλλο πρόκειται να μας χαρίσουν οι υπολογιστές; Θα αποκωδικοποιήσουν και θα κατανικήσουν κάθε ασθένεια; Είμαστε κοντά  σ’ αυτό;

Για κάθε ασθένεια, δεν είμαστε κοντά. Ομως κάθε χρόνο έχουμε καινούργιες θεραπείες που βασίζονται στην ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων, την οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν λίγα χρόνια. Οσο αυξάνονται αυτές οι δυνατότητες, τόσο θα δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που μας απασχολούν.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι θα μπορούμε να έχουμε εξατομικευμένες θεραπείες. Και προς τα εκεί πηγαίνει η ιατρική. Εργαλεία κομμένα και ραμμένα στα μέτρα ενός συγκεκριμένου ασθενούς. Δεν θα γίνει αύριο αυτό, αλλά θα φτάσουμε εκεί: Αν ρωτήσετε κάποιον γιατρό, η πρόβλεψή του θα είναι πολύ αισιόδοξη για κάποια βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά πολύ απαισιόδοξη για κάποια πιο μακροπρόθεσμα

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΤΗΞΗ

Εχετε ιδιαίτερες δημοκρατικές ευαισθησίες και το ζήτημα των ανισοτήτων ίσως σας απασχολεί. Είναι μια ιδιαίτερη μορφή ανισότητας να μην έχουν όλοι οι πολίτες και όλοι οι πληθυσμοί την ίδια ευχέρεια στην απόκτηση ψηφιακής δεξιότητας;

Είναι. Αλλά η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι πως οι δεξιότητες αυτές είναι οι πιο εύκολες να αποκτηθούν από οποιαδήποτε υπήρχε στο παρελθόν. Είναι οι πιο προσιτές τεχνολογίες που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος. Καταφέραμε να φτάσει στα χέρια παιδιών με 150 δολάρια μια συσκευή που κόστιζε χίλια.

– Είμαι λίγο μεγαλύτερος από εσάς. Πέρασα από ένα σχολείο όπου τα μέσα διδασκαλίας ήταν ο χάρακας και ο διαβήτης στον πίνακα ή ο χάρτης. Τα παιδιά εκπαιδεύονται σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον σήμερα. Αισθάνεστε ότι έχουν απογειωθεί; Να αισιοδοξούμε για τους νέους ανθρώπους και τις κοινωνίες που έρχονται;

Βεβαίως. Τη βλέπουμε αυτή την πρόοδο. Αλλά για την Ελλάδα είμαι λιγότερο αισιόδοξος από όσο για άλλες κοινωνίες. Το σύστημά μας είναι κολλημένο σε παλιότερες εποχές, στη 2η Βιομηχανική Επανάσταση, ούτε καν στην 3η. Δεν φταίει μόνο το εκπαιδευτικό σύστημα, φταίνε και οι προσδοκίες που έχει η κοινωνία από αυτό. Η κοινωνία η ίδια δεν έχει καταλάβει τις αλλαγές που συντελούνται γύρω της.

– Να ρωτήσω κάτι πιο αισιόδοξο. Τι να περιμένουμε από την τεχνολογία; Ποιο θα είναι το επόμενο επίτευγμά της;

Οι εξελίξεις που παρακολουθώ έξω από τον τομέα μου με περισσότερο ενδιαφέρον, είναι στον τομέα της ενέργειας. Φέτος είχαμε πολύ ελπιδοφόρες εξελίξεις που μας φέρνουν πιο κοντά στη σύντηξη.

– Είστε αναφανδόν υπέρ.

Ναι. Αν το καραφέρουμε αυτό, θα αλλάξει ο κόσμος πραγματικά. Ολες οι βιομηχανικές επαναστάσεις, ακόμα και η σημερινή με την ανάπτυξη των εργαλείων της πληροφορικής, σταματούν στην ενέργεια. Η μεγάλη μας πρόκληση για να γίνουμε καλύτεροι κάτοικοι του πλανήτη, είναι να περιορίσουμε τη θέρμανση του πλανήτη. Ταυτόχρονα οι ανάγκες μας σε ενέργεια αυξάνονται συνέχεια. Δεν πρέπεινα ξεχνάμε ότι εμείς στον δυτικό κόσμο έχουμε ένα επίπεδο ζωής που βασίζεται σε κατανάλωση ενέργειας, που πολλαπλάσια αυτής στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αν θέλουμε και οι υπόλοιποι άνθρωποι στον πλανήτη να αποκτήσουν ανάλογο επίπεδο ζωής, χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια. Αυτή τη στιγμή, οι ανανεώσιμες πηγές δεν επαρκούν, δεν φτάνουν να δώσουν λύση χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Ο πιο ελπιδοφόρος τρόπος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε πρακτική τη σύντηξη.

– Η λύση θα δοθεί σε όλους αμέσως ή θα προηγηθούν οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί…

Προφανώς θα προηγηθούν οι χώρες που θα επενδύσουν σ’ αυτόν τον τομέα. Πλέον επενδύει ο ιδιωτικός τομέας… ενώ πριν επένδυαν μόνο τα κράτη. Υπάρχουν τώρα πολλές νεοφυείς εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο. Αυτό θα αλλάξει τα πάντα στον πλανήτη.

Αν είχαμε φθηνή ενέργεια, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της θέρμανσης, του διοξειδίου, ρουφώντας το απο τον αέρα, και φιλτράροντάς το.

– Και δεν θα μας εκβίαζε και ο Πούτιν…

Πολλά. Δεν θα μας εκβίαζε ο Πούτιν, κάποια ανελεύθερα καθεστώτα  στη Μέση Ανατολή δεν θα είχαν τη βαρύτητα που έχουν αυτή τη στιγμή, άρα εκεί θα πρέπει να ελπίζουμε.

Από κει και πέρα, αυτό που παρακολουθώ, είναι οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική.

– Ηδη γίνονται επεμβάσεις εξ αποστάσεως…

Δεν είναι μόνο τα χειρουργεία, είναι το ψάξιμο μεγάλου όγκου δεδομένων, για μόρια με πολύ καλή φαρμακευτική επίδραση, είδαμε την επιτάχυνση της έρευνας που θα βρει πώς κυκλώνουν οι πρωτεϊνες μέσω τεχνητής νοημοσύνης, και άρα πώς διπλώνουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από εκεί και πέρα ελπίζω ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα θα ανταποκριθούν έτσι που ο κόσμος να καταλαβαίνει καλύτερα την είδηση από την άποψη, το γεγονός από τη φαντασία, ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στα πολιτικά μας συστήματα…

 

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ… ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ:
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ… ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

– Η πρόοδος των υπολογιστών μας λύνει τα χέρια, αλλά ίσως μας αδρανοποιεί τη σκέψη, έτσι όπως λειτουργούσε σε κάποιο παρελθόν. Βλέπετε να αλλάζουν οι εγκεφαλικές μας προδιαγραφές; Θα είναι για καλό ή για κακό; Βέβαια δεν σας αρέσουν οι όροι «καλό- κακό», αλλά αυτοί μου ήρθαν…

Βλέπουμε την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά. Δεν ξέρουμε την μακροχρόνια επίδραση. Βλέπουμε όμως, τα κάνουν να μην εξασκούν κάποια κομμάτια του εγκεφάλου, που έπρεπε να εξασκούνται περισσότερο. Είναι αναστρέψιμο αυτό; Θα το μάθουμε, μέσα στα λίγα επόμενα χρόνια. Ο εγκέφαλος όμως, είναι αρκετά πλαστικός. Οσο μικρότεροι είμαστε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πλαστικότητά του. Νομίζω ότι θα ξεπεραστεί αυτό το θέμα. Το θέμα είναι τι γίνεται με τους ενήλικες. Οσο πιο ισχυρό είναι ένα εργαλείο, τόσο μεγαλύτερες απαιτήσεις έχει από τον χρήστη του.

Οταν η αεροπορία άρχισε να επεκτείνεται πολύ μεταξύ των δύο πολέμων του 20ου αιώνα, μπορούσε ένας άνθρωπος να πετάξει μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Σήμερα δεν μπορείς να γίνεις αεροπόρος, μέσα σε λιγες εβδομάδες και να πετάξεις με ένα από τα σημερινά αεροπλάνα. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα εργαλεία.

– Σε ό,τι αφορά την παιδεία, και όχι την κατάρτιση….

… είναι άλλο πράγμα η παιδεία, άλλο η κατάρτιση: Αυτό είναι το μεγάλο μας μπέρδεμα στην Ελλάδα, από το οποίο δεν ξεκολλάμε.

– Πράγματι. Μήπως, λοιπόν, ο πολιτισμός εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από όσο η παιδεία και η εκπαίδευση και δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν; Αυτό λεγόταν πάντα και για το έγκλημα. Είναι πιο μπροστά από την αστυνομία, πάντα.

Αυτό ισχύει για πάρα πολλά πράγματα. Η τεχνολογία πάντα προχωρούσε πιο γρήγορα και από τους θεσμούς και από την πολιτική και από την παιδεία. Το θέμα είναι πόσο μπορεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα να αντιδράσει. Το νούμερο Ενα πρόβλημα για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ότι το εκπαιδευτικό της σύστημα δεν αντιδρά αρκετά γρήγορα. Σε άλλες χώρες, αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα.

– Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στη ζωή μας με τεράστιες ταχύτητες. Είναι πολύ χρηστική, πολύ χαριτωμένη. Δεν ξέρω αν βλέπω πολλή τηλεόραση και φοβάμαι υπερβολικά, αλλά ο σχεδιασμός που της επιτρέπει να αυτονομείται, μήπως μας οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς;

Υπάρχουν σενάρια που έχουμε δει και στον κινηματογράφο. Αλλά αν δούμε τι συμβαίνει γύρω μας, είναι μια πολυτέλεια για ελάχιστους να ασχολούνται με έναν κίνδυνο, που είναι παρά πολύ μακριά. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ουσιαστικά μια υπολογιστική στατιστική, που βασίζεται στην αναγνώριση μοτίβων μέσα σε τεράστιους όγκους δεδομένων. Δεν έχει συνείδηση. Δεν ξέρουμε τι είναι η συνείδηση και πώς δουλεύει. Είμαστε πολύ μακριά από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (το Χαλ, που βλέπαμε στην «Οδύσσεια 2001»), που θα αποκτήσει συνείδηση, ώστε να στραφεί εναντίον μας. Αυτό είναι χρήσιμο για λίγους, όπως ο Νικ Μπόστον, ο φιλόσοφος στην Οξφόρδη που ασχολείται με το θέμα. Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να περιοριστούν στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και να ασχοληθούν με τις χρήσιμες εφαρμογές, διότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι πολύ μακριά. Εχουμε τον Πούτιν, που απειλεί τον πλανήτη με πυρηνικό ολοκαύτωμα. Το να ασχολούμαστε με το πότε θα έρθουν τα ρομπότ να μας φάνε, είναι στο επίπεδο της διασκέδασης και να ξεφεύγει λίγο το μυαλό μας.

Ο ερευνητής Μ. Μπλέτσας μιλά στην «Π» για τις προόδους της τεχνολογίας, τα ρομπότ, τον Πούτιν και την πυρηνική σύντηξη

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ο Μιχάλης Μπλέτσας έρχεται στο 13ο Συνέδριο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) που γίνεται στην Πάτρα το τριήμερο 15-16-17 Απριλίου.

Μετά από 3 χρόνια απουσίας δια ζώσης events, φέτος θα πραγματοποιηθεί ένα υβριδικό συνέδριο, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευχέρεια να παρευρεθούν από κοντά ή να παρακολουθήσουν online στη περίπτωση που δεν μπορέσουν να έρθουν.

Στόχος του συνεδρίου, είναι να συγκεντρώσει τους φοιτητές όλων των τμημάτων ΗΜΜΥ, αλλά και παρεμφερών κλάδων, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις προκλήσεις στην αγορά και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες.

Φέτος, το συνέδριο θα διαθέτει πάνω από 25 καταξιωμένους ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και κάποιοι παγκοσμίου φήμης. Ενδεικτικά ονόματα είναι εκτός από τον Μιχάλη Μπλέτσα, που θα κάνει λόγο για τις τρέχουσες τάσεις της τεχνολογίας του ΗΜΜΥ, ο Γιώργος Γιαννάκης, που θα αναφερθεί και στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του κλάδου Data Science, η Μαρία Γκαμπράνη που θα μιλήσει για Υπολογιστικές Μεθόδους στο Τομέα της Υγείας.

Εκτός των ομιλιών, πάνω από 10 workshops θα πραγματοποιηθούν με περιεχόμενο σε hard και soft skills από εταιρείες, φοιτητικές ομάδες, κ.ά., ενώ οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρότζεκτ του διαγωνισμού μας preΣΦΗΜΜΥ, που φέτος αφορά τις «πράσινες» τεχνολογίες, καθώς και παρουσιάσεις εργασιών φοιτητών.

Από το φετινό ΣΦΗΜΜΥ δεν θα μπορούσε να λείψει το Career@sfhmmy, ένα event στο οποίο οι σύνεδροι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις εταιρειών, αλλά και να μιλήσουν με τους ίδιους τους εκπροσώπους τους. Ενα event δικτύωσης, που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στο χώρο εργασίας. Μεταξύ των πολλών χορηγών, κάποιες ενδεικτικές εταιρείες που θα βρίσκονται εκεί είναι οι Accenture, ΑΔΜΗΕ, Oracle Academy, PwC, Schneider Electric, Deloitte, Agile Actors κ.ά.

Αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του συνεδρίου, τους ομιλητές και για να παρακολουθήσετε το ΣΦΗΜΜΥ 13 (ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή) θα βρείτε στην ιστοσελίδα sfhmmy.gr.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ