Ο Ευθύμιος Σώκος απαντά στην «Π»: Έχουν βάση οι εκτιμήσεις ότι Πατραϊκός- Κορινθιακός «ετοιμάζουν» σεισμό αυτή την περίοδο;

“Με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που υποδηλώνει ότι περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι σεισμοί σε μια σεισμογενή περιοχή μπορεί να γίνουν και χωρίς ”προειδοποίηση” οπότε χρειάζεται συνεχής εγρήγορση”.

Ο Ευθύμιος Σώκος απαντά στην «Π»: Έχουν βάση οι εκτιμήσεις ότι Πατραϊκός- Κορινθιακός «ετοιμάζουν» σεισμό αυτή την περίοδο;

«Σεισμό» αλλά για λάθος λόγο προκάλεσαν δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου που κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αναδημοσιεύθηκαν από στα διαδικτυακά ΜΜΕ της περιοχής.
Σύμφωνα με αυτά, μετά την Κρήτη και το Αρκαλοχώρι, η ανησυχία των επιστημόνων επικεντρώνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων του Πατραϊκού και του Κορινθιακού Κόλπου, καθώς αυτές οι περιοχές εμφανίζουν αυξημένο σεισμικό κίνδυνο και απαιτούν την προσοχή της Πολιτείας.

Πατραϊκός, Ιόνιο και Κορινθιακός στις επικίνδυνες περιοχές για σεισμό

ΑΦΟΡΜΗ «ΤΑΡΑΧΗΣ»
Αφορμή για αυτές τις αναδημοσιεύσεις και την πρόκληση «ταραχής» στους Αχαιούς στάθηκε η δήλωση του σεισμολόγου Βασίλη Καραστάθη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «χρειάζεται να πάμε στη σεισμολογία σε μία νέα σελίδα, με νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν ήδη εγκαταστήσει πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, στο Ιόνιο. Δεν σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο αλέρτ. Σίγουρα όμως δεν θα πηγαίναμε σε μέρος που δεν έχει σεισμικότητα».

ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Επιπλέον, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Καραστάθης εξήγησε τι ακριβώς είναι αυτά τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και τι κάνουν: «Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στην άμεση εκτίμηση των εστιακών παραγόντων του σεισμού. Βάζεις ένα πολύ πυκνό δίκτυο γύρω από περιοχές που περιμένεις σεισμό και, μόλις γίνει, οι κοντινοί σταθμοί υπολογίζουν σε 2-3 δευτερόλεπτα το επίκεντρο και το μέγεθος, πριν καλά-καλά φτάσουν τα καταστροφικά κύματα σε κάποια θέση ενδιαφέροντος».

ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο γνωστός σεισμολόγος ουδέποτε είπε πως επικεντρώνεται έρευνα στον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο επειδή αναμένεται κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός. Αντίθετα, επειδή η περιοχή μας είναι σεισμογενής επιλέχθηκε μεταξύ άλλων για να γίνονται μετρήσεις από ειδικά μηχανήματα που θα μπορούν να μας προειδοποιούν λίγα δευτερόλεπτα πριν έναν σεισμό για να προσέχουμε. Μάλιστα έδωσε και παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Ιαπωνία και το Μεξικό που έχουν αναπτύξει τέτοιου είδους μηχανισμούς προειδοποίησης.

Ευθύμιος Σώκος: «Φυσιολογικές οι έρευνες»

Ο Ευθύμιος Σώκος απαντά στην «Π»: Έχουν βάση οι εκτιμήσεις ότι Πατραϊκός- Κορινθιακός «ετοιμάζουν» σεισμό αυτή την περίοδο;

Ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε στον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιο Σώκο για να μας ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για τη Δυτική Ελλάδα. «Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιο νέο πολύ ανησυχητικό δεδομένο για τις περιοχές του Πατραϊκού και του Κορινθιακού, άλλωστε ο κ. Β. Καραστάθης το αναφέρει στις δηλώσεις του ”Δε σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο αλέρτ”. Ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή και είναι απολύτως φυσιολογικό να γίνονται έρευνες» αναφέρει ο κ. Σώκος.

Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, είναι απολύτως σαφής πως δεν περιμένουμε στο άμεσο μέλλον κάποιο μεγάλο γεγονός, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο. Σημειώνει ωστόσο: «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που υποδηλώνει ότι περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι σεισμοί σε μια σεισμογενή περιοχή μπορεί να γίνουν και χωρίς ”προειδοποίηση” οπότε χρειάζεται συνεχής εγρήγορση. Πρέπει σαν χώρα, να εστιάσουμε στην πρόληψη και στην εκπαίδευση του πληθυσμού».

Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ
Αναφορικά με τον μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ο κ. Σώκος τονίζει πως «δεν θα ”έπρεπε” να έχουμε νεκρό γιατί κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο, πόσω μάλλον μέσα, εν μέσω μιας σεισμικής ακολουθίας διάρκειας μηνών» εννοώντας με αυτή τη δήλωση ότι ως κοινωνία δεν έχουμε μάθει όπως θα έπρεπε τους κανόνες ασφαλείας σε έκτακτες καταστάσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Γι’ αυτό, ο κ. Σώκος αναφέρει παρακάτω πως χρειάζονται να γίνουν ενέργειες που θα μας προετοιμάσουν κατάλληλα για την αντιμετώπιση όλων των φυσικών φαινομένων «γιατί βλέπουμε ότι έχουμε αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλες φυσικές καταστροφές. Πέρα από την επιστημονική αντιμετώπιση των φαινομένων, βασικής σημασίας είναι και η εκπαίδευση/ενημέρωση του πληθυσμού και πρέπει να εστιάσουμε και σε αυτό το πεδίο».

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Άλλωστε, αυτή είναι και η κατεύθυνση που ακολουθεί το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέσα από μια σειρά δράσεων που έχει αναλάβει στη 45χρονη παρουσία του, έχει προσφέρει τόσο σε ερευνητικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Το Τμήμα λειτουργεί το 80% των σεισμογράφων του Εθνικού Δικτύου στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο αλλά και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, μέσω των φοιτητών του και των ενημερώσεων σε μαθητές της Α’βθμιας και Β’βθμιας Εκπαίδευσης.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ