Ο Μίκης Θεοδωράκης στο αρχοντικό των Λαμπροπουλαίων

Οταν ο Μίκης Θεοδωράκης έμενε στο οικογενειακό αρχοντικό των Λαμπροπουλαίων στον Πύργο κι έπαιρνε έμπνευση για να γράψει τη «Μαργαρίτα-Μαργαρώ»!

IMG 3257 e1629110054333 Ο δημοσιογράφος της «Π» Κώστας Λαμπρόπουλος

Η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη μάς θύμισε τις παλιές ιστορίες του παππού για την περίοδο που η οικογένεια του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη ζούσε στο οικογενειακό αρχοντικό των Λαμπροπουλαίων στον Πύργο. Επρόκειτο για ένα από τα πρώτα διώροφα αρχοντικά της ηλειακής πρωτεύουσας, που χτίστηκε πριν από 120 και πλέον χρόνια στην συμβολή των οδών Περικλέους και Κολοκοτρώνη, ακριβώς κάτω από τον λόφο του Επαρχείου.
Εκεί φιλοξενήθηκε η οικογένεια Θεοδωράκη λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεκριμένα τη διετία 1938-1939, καθώς ο πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη ήταν δημόσιος υπάλληλος και έπαιρνε συχνές μεταθέσεις. Ως «ανήσυχο πνεύμα», «άνθρωπο δραστήριο με πολλή φαντασία και ενεργητικότητα» περιέγραψε ο επίσης αείμνηστος παππούς του γράφοντα (Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος του Δημητρίου κι αυτός) τον Μίκη Θεοδωράκη.
Στον Πύργο ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης πρωτοάρχισε να γράφει μουσική για βιολί και να μελοποιεί ποιήματα που έβρισκε στη βιβλιοθήκη και σε σχολικά βιβλία. Σχολειό πήγαινε στο -τότε- Γυμνάσιο Αρρένων, το σημερινό 1ο Γυμνάσιο Πύργου, ενώ τα βράδια, αμέσως μετά το φαγητό, παρουσίαζε στους γονείς του τα τραγούδια που έγραφε, κάνοντάς τους να χορεύουν βαλσάκια. Ο ίδιος ο Μίκης είχε αποκαλύψει κάποτε ότι ο ήχος  του «Κολοσούρτη», που έκανε το δρομολόγιο Πύργος-Κατάκολο, ήταν αυτός που τον ενέπνευσε ώστε να γράψει τη «Μαργαρίτα-Μαργαρώ»!
Για την ιστορία, το αρχοντικό των Λαμπροπουλαίων ανακαινίστηκε πλήρως μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πόλη του Πύργου, τον Μάρτιο του 1993 και σήμερα κατοικούν σ΄ αυτό, οι οικογένειες των συγγενών του γράφοντα, του δικηγόρου Πάνου και Γεωργίας Σπηλιοπούλου (το γένος Δρακοπούλου), καθώς και των παιδιών τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

image1

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ