Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην «Π»: Δεν μας αρμόζει ρόλος κομπάρσου, οι Αχαιοί να πάρουν το μέλλον του Κινήματος στα χέρια τους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης  για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με ισχυρά ερείσματα στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, απαντά σήμερα στα ερωτήματα της «ΠτΔ», δύο μήνες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο νέος αρχηγός του Κινήματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην «Π»: Δεν μας αρμόζει ρόλος κομπάρσου, οι Αχαιοί να πάρουν το μέλλον του Κινήματος στα χέρια τους

Λένε, πώς η δεύτερη φορά είναι καλύτερη. Με εσάς, υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για δεύτερη φορά, ισχύει και γιατί;

Δεν επιδιώκω καμία ρεβάνς, ούτε είναι προσωπικό ζήτημα η υποψηφιότητά μου για την ηγεσία της παράταξής μας. Εκτιμώ όμως ότι οι πολιτικοί λόγοι για τους οποίους ήμουν υποψήφιος το 2017, σήμερα έχουν ενισχυθεί και είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Τώρα που οι αρχές και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, δυναμικά, με αποτέλεσμα τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να ενισχύονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως συνέβη πρόσφατα στη Γερμανία, είναι απολύτως αναγκαίο και στην Ελλάδα να αδράξουμε την ευκαιρία και να μεγαλώσουμε την παράταξή μας. Με δεδομένο μάλιστα, ότι η ΝΔ διολισθαίνει όλο και δεξιότερα, με επιλογές όπως η ανάδειξη των βασικών στελεχών του ΛΑΟΣ στις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαξιωθεί στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων, αυτή είναι η δική μας ευκαιρία να ξαναχτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους δημοκρατικούς πολίτες και ιδίως με τη νέα γενιά, στη βάση ενός σοβαρού και υπεύθυνου προγραμματικού λόγου.

Γιατί θα πρέπει το ΚΙΝΑΛ, αυτή τη φορά, να αλλάξει ηγεσία;

Πρέπει να αλλάξουμε οι ίδιοι για να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας και να βγούμε από τη στασιμότητα. Δεν μας  αρμόζει, δεν αρμόζει στους αγώνες του Κινήματός μας, ο ρόλος του κομπάρσου, ούτε είναι καλό για το πολιτικό σύστημα να βασίζεται σε «ενάμισι» κόμμα, δηλαδή σε μια ΝΔ που φθείρεται καθημερινά και έναν απαξιωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Με την υποψηφιότητά μου, λοιπόν, είμαι έτοιμος να εκφράσω το αίτημα του προοδευτικού πολίτη, για ανανέωση και αναγέννηση της παράταξης προς την κατεύθυνση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Τι διαφορετικό θα κάνετε, για να γυρίσει σελίδα το κόμμα, ν’ ανακάμψει και να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας; 

Το σημείο-κλειδί για να γυρίσουμε σελίδα είναι να ξανασυνδεθούμε με την κοινωνία. Το Κίνημά μας, ιστορικά, προήλθε από τον λαό, δυνάμωσε με τον λαό, αγωνίστηκε για τον λαό. Σήμερα, είναι χρέος μας να εκπροσωπήσουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, που επιθυμούν αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιοπιστία. Επίσης, οφείλουμε να βρούμε τρόπο να συνδεθούμε ουσιαστικά με τις ανάγκες και τις αγωνίες της νέας γενιάς, που βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια και την παραλυτική αβεβαιότητα για το μέλλον της. Για να ενδυναμώσουμε όμως τους δεσμούς μας με την κοινωνία, οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα υγιές, θεσμικό και ανοικτό κόμμα, όπου η διαβούλευση μεταξύ των μελών, η αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων, η αξιοκρατία στην επιλογή του στελεχιακού δυναμικού και ο σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών θα είναι καταστατικές μας αρχές.

Τι να περιμένουμε από εσάς την επόμενη μέρα της εκλογής σας ως νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Επικεντρώνομαι στην ανανέωση και την αναγέννηση της παράταξής μας. Σε στελεχιακό επίπεδο, αλλά κυρίως με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου προγράμματος, που θα δώσει προοπτική σε αυτά που ζητούν οι συμπολίτες μας. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε ένα κόμμα σύγχρονο, θεσμικό, ανοιχτό, που θα εκφράσει ξανά πλειοψηφικά τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Για αυτό και η συζήτηση, που ξεκινά μέσα από την εσωκομματική μας διαδικασία, θα πρέπει να είναι κυρίως πολιτική, χωρίς υπονοούμενα και εντάσεις που ενισχύουν την εσωστρέφεια και μόνο κακό κάνουν στην παράταξή μας. Προσωπικά αυτό τον δρόμο έχω επιλέξει και γι’ αυτό σε όλη την προεκλογική αναμέτρηση θα εστιάσω στον θετικό πολιτικό λόγο και στο πώς θα πάμε το Κίνημά μας και πάλι ψηλά.

 

Η Αχαΐα σάς έδωσε το 2017 τη 2η θέση. Πόση σημασία δίνετε στην περιοχή μας; 

Η Αχαΐα είναι η μήτρα της Δημοκρατικής Παράταξης. Δεν είναι μόνο οι ιστορικοί αγώνες του λαού της, είτε στο πλευρό του Γέρου της Δημοκρατίας, είτε του Ανδρέα, που μας παρακινούν, αλλά και η δίψα που βλέπω στους αχαιούς για να μεγαλώσουμε ξανά το Κίνημά μας. Διατηρώ αδιάλειπτη και πολύ στενή σχέση με πολλούς συντρόφους σε κάθε δήμο του νομού και γνωρίζω πολύ καλά ότι χωρίς τη δική τους στήριξη, το στοίχημα της ανανέωσης δεν μπορεί να κερδηθεί. Γι’ αυτό τον λόγο, καλώ τους Αχαιούς να συμμετάσχουν μαζικά στην εσωκομματική μας διαδικασία, να αγωνιστούν με τη δύναμη των ιδεών τους και να πάρουν το μέλλον του Κινήματος στα χέρια τους.
Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ; Κι αν ναι, να γίνει το παλιό ΠΑΣΟΚ… των λαθών ή κάτι διαφορετικό; 

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός φορέας που άλλαξε τη μοίρα των κοινωνικών στρωμάτων, που για δεκαετίες βρίσκονταν στο περιθώριο και εμπέδωσε την εθνική συμφιλίωση, σε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία. Εμείς, λοιπόν, αλλάξαμε την Ελλάδα, χτίζοντας μια σύγχρονη, δημοκρατική χώρα, που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης. Και εμείς την κρατήσαμε όρθια, πληρώνοντας βαρύ πολιτικό κόστος για λάθη που δεν ήταν μόνο δικά μας. Μιλώντας για το μέλλον, αυτό που μετράει είναι το πολιτικό περιεχόμενο και λιγότερο η ονοματολογία. Είμαστε περήφανοι για τα σύμβολά μας, και τίποτε δεν μας αποτρέπει από το να συνδυάσουμε την ιστορικότητά τους με την οργανωτική δομή του ΚΙΝΑΛ, που είναι μια συμπαράταξη κομμάτων, περιλαμβάνοντας ανθρώπους που προέρχονται από την ευρύτερη αριστερά και το προοδευτικό κέντρο, τη συμβολή των οποίων έχουμε χρέος να σεβαστούμε.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πωλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα
Στην Ιερουσαλήμ ο Μητσοτάκης για την Τριμερή Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου - Μηνύματα στην Τουρκία
Οικονόμου: «Οι αρνητές θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη» - Τι είπε για lockdown και υποχρεωτικότητα - ΒΙΝΤΕΟ
Μητσοτάκης στο CNN: «Δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα από θέση αρχής, αλλά ήταν σωστή απόφαση»