O Νόμος των ισχυρών – Μια επώδυνη τιμωρία

Ο Θεόδωρος Καμπέρος είναι οικονομολόγος.

Για μια ακόμα φορά χρειάστηκε να γίνουμε μάρτυρες της διαχείρισης ενός περιστατικού κακοποίησης, που προσβάλει όλους μας.

Ενας επώνυμος δικηγόρος χτύπησε, βάναυσα, την γυναίκα του κι εμείς παρακολουθούμε:

– Την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως να αφεθεί ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, γιατί δεν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης!

– Οτι γνωρίζου πως είναι κάτοχος όπλων!

– Γνωρίζουν ότι κατά την αρχική του κατάθεση προσπάθησε να παραπλανήσει τους πάντες, αναφέροντας ότι η γυναίκα έπεσε από τις σκάλες, άρα δεν υπάρχει καν ανάληψη ευθυνών και ειλικρινής πρόθεση μεταμέλειας.

– Μαθαίνουμε ότι, ενώ ο ίδιος αναγνωρίζει ότι χρήζει ψυχολογικής βοήθειας λόγω αδυναμίας διαχείρισης θυμού, αφήνεται ελεύθερος. Επιτηρείται, αλήθεια, από ποιον;

– Μαθαίνουμε ότι γνωρίζουν πως, στο παρελθόν, είχε κακοποιήσει την πρώτη σύζυγό του.

– Μαθαίνουμε (ειρωνεία της τύχης), ότι ο ίδιος και η σύζυγος – θύμα υπερασπίζονταν κακοποιημένες γυναίκες (οποία υποκρισία) και ότι καλέστηκε από Φοιτητική Παράταξη προσκείμενη στη ΝΔ, να δώσει διάλεξη για την έμφυλη βία!

– Μαθαίνουμε ότι, ακόμα κι από τον Αρειο Πάγο έγινε παρέμβαση ενάντια στην απόφαση αποφυλάκισης, για το αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος των δικαστών, που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, παρά τον πρόδηλο κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος!

– Μαθαίνουμε τους ισχυρισμούς νομικών κύκλων ότι δεν υπάρχει κανένα ένδικο μέσο για να ανατραπεί η απόφαση και να κριθεί προφυλακιστέος.
Κι ενώ έχουμε μάθει όλα αυτά, ενημερωνόμαστε:

– Οτι για την όλη κατάσταση η Ενωση Δικαστών – Εισαγγελέων παρενέβη να διαμαρτυρηθεί για πώς «τόλμησαν, πρόεδρος και εισαγγελέας ΑΠ να αμφισβητήσουν την απόφαση, αφού η πρακτική δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου κι οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση του Θεσμού και των Λειτουργών του. Το εάν τέτοιες αποφάσεις υποσκάπτουν το κύρος της, μάλλον δεν απασχόλησε!

– Οτι ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρενέβη κατά του ΑΠ, που «τόλμησε» να διερευνήσει τυχόν ευθύνες, για το προεξάρχον μέλος του ΔΣΑ!
Μήπως είναι θέμα «βούλησης» των δικαστιών κι εμείς τα ρίχνουμε, πάντα, στους ελλειμματικούς νόμους!

– Οτι δεν μεταφέρθηκε στον ανακριτή φορώντας χειροπέδες, για να περιφρουρηθεί και επειδή δεν θα ήταν ωραίο θέαμα για το παιδί του, να δει τον πατέρα του έτσι. Για τη μητέρα του, μάλλον δεν πειράζει το πώς την είδε!

– Διάσημος συνάδελφος του δράστη, βγήκε να χαιρετίσει την απόφαση αποφυλάκισης, χαρακτηρίζοντας την πράξη του, πλημμέλημα. Μερικές μπουνιές στο πρόσωπο, τρύπες στο κεφάλι, σπασμένα κόκαλα, ακατάσχετη αιμορραγία δεν συνιστούν κακούργημα, είπε, δίνοντας στίγμα σε επίδοξους κακοποιητές πού πρέπει να σταματούν για να πέφτουν στα μαλακά! Αναγνώρισε και «αντρίκεια συμπεριφορά», όπως λέμε!-

– Γνωστή δημοσιογράφος ανέφερε ότι, ευτυχώς που έχει θεσπιστεί -πρόσφατα- ο νόμος, διότι δεν θα είχε φθάσει καν η υπόθεση στην επικαιρότητα και μια γυναίκα κακοποιημένη δεν θα είχε ελπίδα. Προφανώς, πριν, ζούσαμε στο χάος! Επιπλέον ανέφερε (112) φορές, ότι ο γιατρός που κατήγγειλε το περιστατικό εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Μήπως, υπονοεί κάτι σαν δειλία για τους άλλους των δημοσίων;

Μια, ακόμα, υπόθεση που μένεις με μια αίσθηση από άδειο στομάχι, πικρόξινη γεύση, ναυτία και τάση για….

Τελικά, είναι κάτι σαν «τιμωρία» να πρέπει να αποδεχθείς, παρόλο που η λογική και η ηθική σε καλούν για το αντίθετο και στο τέλος να σιωπήσεις με όλα αυτά. Μια τιμωρία, που δυστυχώς επαναλαμβάνεται συχνά κι είναι επώδυνη.

Κι έτσι ηττημένος, αποδέχεσαι ότι αυτός είναι ο άγραφος νόμος των ισχυρών! Και πρέπει να υφίστασαι, αδιαμαρτύρητα, την εξευτελιστική τιμωρία.

Ούτως ή άλλως, το μότο είναι… «εσύ κοίτα τα δικά σου θέματα επιβίωσης». Ομως, αυτή η σιωπή, η ιδιότυπη συνενοχή, η μη διαμαρτυρία, παράγει ηττημένους, φοβισμένα ανθρωπάκια, ανίκανα για τα σημαντικά!