Ο σφυγμός, το μούδιασμα και η διέξοδος

ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ Συνέδριο, που διοργάνωσε για μια φορά ακόμα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», πέρα από το περιεχόμενό του λειτουργεί και ως καταγραφέας του πολιτικού και κοινωνικού σφυγμού. Κοινή ήταν η αίσθηση κατά το επίμαχο τριήμερο ότι οι εκπρόσωποι του συστημικού πολιτικού φάσματος τελούν σε κατάσταση μουδιάσματος, ως συνέπεια των τραγικών γεγονότων των Τεμπών αλλά και των γενικότερων αποκαλυπτηρίων που προκάλεσαν κοινωνική δυσφορία και κατακραυγή, πολλαπλώς κατανεμημένη.

ΒΑΣΙΚΟΣ αποδέκτης της ψυχολογικής αυτής συνθήκης είναι ασφαλώς η κυβέρνηση, ως φέρουσα το κυρίως τεκμήριο της ευθύνης και της αρμοδιότητας. Διαπιστώνουμε ότι μετά το αρχικό σοκ και μια νευρική αντίδραση, αντιλήφθηκε ότι σε τέτοιες καταστάσεις αντιδράς κυρίως με αποτέλεσμα, το οποίο είναι το μόνο που «γράφει», επικοινωνιακά και ουσιαστικά: Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να κλείσει το θέμα με παρεμβάσεις εγνωσμένης βαρύτητας και μακράς ισχύος.

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ αν το μπαράζ των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα επιδράσει θεραπευτικά στο θυμικό και τις πολιτικές διαθέσεις των πολιτών. Προς το παρόν διακρίνουμε ότι κάμπτεται η προοπτική μιας εκλογικής συμπεριφοράς που θα ευνοήσει αυτοδυναμίες. Φαντάζει αρκετά πιθανότερο, είτε μέσω της αποχής είτε μέσω εναλλακτικών επιλογών, να ευνοηθεί το σενάριο των κυβερνητικών συνεργασιών. Και θα πρέπει οι πολιτικοί οργανισμοί να προετοιμάζονται ώριμα και χωρίς αναφυλαξίες για μια τέτοια διέξοδο, η οποία άλλωστε μπορεί να υποδειχθεί από τους πολίτες, με τα αναπόδραστα μαθηματικά των κουκιών.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, το μήνυμα των πολιτών είναι σαφές. Σοβαρότητα, λιγότερη αμετροέπεια, προσήλωση σε τομές, αυτές τις οποίες επαγγέλλεται ο πολιτικός κόσμος. Κάντε τη δουλειά, με λίγα λόγια. Η κυβέρνηση δείχνει ότι το έχει κατανοήσει και αναλόγως ενεργεί.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ