Οινοξένεια 2021: Επαναστατικός φέτος και «επεισοδιακός» ο θεσμός

Οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης, αρχίζουν από αύριο Παρασκευή και θα α διαρκέσουν έως και την Κυριακή και θα είναι αφιερωμένα στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

oinoxeneia

Τα φετινά Οινοξένεια θα είναι διαφορετικά. Θα διαρκέσουν τρεις μέρες, από την ερχόμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή. Και θα είναι αφιερωμένα στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Μοριάς 21», μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (του Costa Navarino), η ηρωική αμπελουργία συναντά τις ηρωικές στιγμές της Επανάστασης! Έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με ιδιαιτερότητα, εστιασμένες στη σύνδεση του 1821 με το 2021!

Και για να υπάρχει και το καθαρό στίγμα των Οινοξενείων, θα φιλοξενηθούν, και Παρασκευή και Σάββατο, δύο κορυφαίες προσωπικότητες της γεύσης και του οίνου. «Μ’ ένα ποτήρι κρασί από τις τοπικές ποικιλίες, δοκιμάζουμε τις ”γεύσεις του ‘21” του chef Λευτέρη Λαζάρου και τις ταιριάζουμε αρμονικά με τις τοπικές ποικιλίες και τα τοπικά κρασιά, όπως μας καθοδηγεί ο Master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης», είναι ένα από τα κεντρικά μότο της εκδήλωσης Χ}.

Ηχηρή θα είναι, όμως, η απουσία από τα φετινά Οινοξένεια του Δικτύου Ποιότητας Οινοξενείων (οινοποιεία, εστιατόρια και ξενώνες), εξαιτίας μιας κόντρας που έχει δημιουργηθεί με την πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά.

Ο ιθύνων νους πριν χρόνια των Οινοξενείων, Αγγελος Ρούβαλης, και εκ των ηγετικών στελεχών του Δικτύου Ποιότητας, βάλλει κατά της κ. Τσουκαλά για συγκεκριμένους λόγους και εξηγεί στην «ΠτΔ» γιατί τα οινοποιεία απέχουν από τη φετινή γιορτή.

Και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ απαντά γιατί τα φετινά Οινοξένεια έχουν διαφορετικό ύφος και στυλ, ενώ για το θέμα της «ταμπακιέρας» τονίζει πως είναι θέμα του δημοτικού συμβουλίου και όχι δική της.
Η «ΠτΔ» φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις και των δύο πλευρών.

ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
«Αφού καιγόταν η μισή Ελλάδα…»

tsoukala

Η Μαρία Τσουκαλά είναι πρόεδρος στη ΔΗΚΕΠΑ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας).

«Είμαστε στην τελική ευθεία για τα Οινοξένεια. Δεν θα ‘θελα τώρα να μπω σε οποιαδήποτε κουβέντα αντιπαράθεσης με κανέναν. Αυτό που ζητάει ο κ. Ρούβαλης, επειδή επιμένετε να σας πω, δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι θέμα δημοτικού συμβουλίου. Οταν έρθει, θα δούμε τι θα γίνει. Μέχρι τότε, βεβαίως, δεν μπορούμε ν’ ακυρώσουμε τα φετινά Οινοξένεια… Και φυσικά δεν κατανοώ κάποιους που λένε ότι δεν είναι κανονικά τα φετινά. Τι σημαίνει κανονικά; Καταρχάς, μετά τις 15 Αυγούστου ήταν η περίοδος που όλη η Ελλάδα ήταν σε επιφυλακή για τις πυρκαγιές. Δεν θα οδηγούσα εγώ τον κόσμο να πάει στα οινοποιεία και στις ταβέρνες υπ’ αυτή την κατάσταση. Αφού καιγόταν η Ελλάδα, εμείς θα γιορτάζαμε Οινοξένεια; Ναι, είχαμε προγραμματίσει έναρξη στις 16 Αυγούστου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά δεν θα ‘πρεπε, όπως και κάναμε, να σεβαστούμε πρόσωπα και καταστάσεις; Κι αυτό κάναμε, αναβάλλοντας τα Οινοξένεια. Κάνουμε, λοιπόν, τώρα αυτό το 3ήμερο σε συνεργασία με τον Μοριάς ‘21 και θα είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Το Ιδρυμα έχει αναθέσει στον κ. Λαζάρου να φτιάξει συνταγές που να συνάδουν με την εποχή του ’21, με φαγητά και γεύσεις εκείνης της εποχής, και αυτές τις συνταγές θα τις παντρέψει ο κ. Λαζαράκης με κρασιά και ποικιλίες της περιοχής. Μόνο καλό μάς κάνει η συνεργασία με τον Μοριάς ‘21 γιατί σημαίνει εξωστρέφεια και όλο αυτό θα διαφημιστεί σε όλη την Πελοπόννησο προς όφελος της Αιγιάλειας. Σημασία έχει να κάνεις ποιοτικές και ιδιαίτερες εκδηλώσεις, όπως αυτές που θα γίνουν το 3ήμερο των Οινοξενείων. Αυτό μετράει κι όχι το πόσες μέρες θα διαρκούν οι εκδηλώσεις».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ
«Μόνο έτσι θα γίνει θεσμός»

rouvalis

Ο Άγγελος Ρούβαλης είναι οινοποιός, πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξενείων

«Το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξενείων δεν είναι φέτος στην Οργανωτική Επιτροπή. Εχουμε υποβάλει μια ολοκληρωμένη πρόταση, ένα στρατηγικό σχέδιο, με δύο όρους: Να δημιουργηθεί μια σταθερή Οργανωτική Επιτροπή, ώστε να μην έχουμε κάθε χρόνο αλλαγές. Θα υπάρχει εναλλαγή προσώπων, αλλά θα υπάρχει κι ένας μόνιμος πυρήνας. Και ο προϋπολογισμός του Δήμου για τα Οινοξένεια θα πηγαίνει μισός στη ΔΗΚΕΠΑ και μισός στο Δίκτυο. Και η αντιπολίτευση το δέχεται, και ο δήμαρχος, όπως γνωρίζω, και μόνο η κ. Τσουκαλά χρόνια τώρα το απορρίπτει, αλλά μάλλον μαθαίνω ότι θα το αποδεχθεί, μετανοημένη, και αυτή τελικά. Αυτό, όμως, θα συζητηθεί το φθινόπωρο, ώστε να προγραμματιστεί για την επόμενη σεζόν.

Ουσιαστικά δεν γίνονται Οινοξένεια φέτος, είναι μια τριήμερη εκδήλωση εκτός χρόνου Οινοξενείων και εκτός πνεύματος Οινοξενείων. Δεν θα είναι αυτόνομη δράση, είναι ένας συντονισμός με τον Μοριάς ’21, αυτός φέρνει τον κ. Λαζαράκη και τον κ. Λαζάρου τη μέρα που βόλευε τον φορέα. Περισσότερο είναι μια έξτρα εκδήλωση του Μοριάς ‘21 παρά Οινοξένεια. Τα Οινοξένεια δεν έγιναν φέτος κανονικά γιατί δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τα οινοποιεία. Πρέπει ν’ αποφασίσει η δημοτική αρχή τι θέλει. Ενα πολιτιστικό καλοκαίρι χωρίς εμάς; Ή ένα πρωτοπόρο φεστιβάλ που θα βασίζεται σε ειδικούς, οι οποίοι θα έχουν εμπειρία και εξειδίκευση και θα μεταφέρουν την κουλτούρα της εκδήλωσης για κάτι ξεχωριστό; Εδώ και 4-5 χρόνια θέτουμε το αίτημα και όλο κάτι συμβαίνει και δεν προχωράει. Γι’ αυτό πρέπει να θεσπιστεί μια μόνιμη οργανωτική Επιτροπή Οινοξενείων, ώστε είτε θέλει είτε δε θέλει ο οποιοσδήποτε πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ, να μη δημιουργείται πρόβλημα και να έχει σταθερή χρηματοδότηση η Επιτροπή. Μόνο έτσι θα γίνουν τα Οινοξένεια ένας θεσμός όπως το Καρναβάλι για την Πάτρα, το σήμα κατατεθέν της πόλης, της Αιγιάλειας».

ΔΙΚΤΥΟ: Κακώς μας έβαλαν στο πρόγραμμα, δεν συμμετέχουμε

Στο επίσημο πρόγραμμα που έχει βγάλει η ΔΗΚΕΠΑ για τα Οινοξένεια, υπάρχει και η λίστα των Οινοποιείων της Αιγιάλειας που μετέχουν(;). Όμως το «Δίκτυο Ποιότητας ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ» εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ως Δίκτυο Ποιότητας ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ, είδαμε με έκπληξη στο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων της 10-12 Σεπτεμβρίου, που η ΔΗΚΕΠΑ ονόμασε ”Οινοξένεια”, να καταγράφονται όλα τα οινοποιεία της Αιγιάλειας με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι νομίζουν πως συμμετέχουμε σε αυτές. Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι το Δίκτυο των οινοποιείων και των άλλων επαγγελματιών που χρόνια τώρα εμπνευστήκαμε, θεμελιώσαμε και πρωτοστατούμε στην ετήσια διοργάνωση του μεγάλου αυτού θεσμού για την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, απέχουμε από αυτές τις εκδηλώσεις καθ όσον η ΔΗΚΕΠΑ απέρριψε, και απορρίπτει σταθερά, τις προτάσεις μας για την ισότιμη συνδιοργάνωση των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΩΝ. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουμε ότι περιμένουμε τη σχετική συζήτηση και τις αντίστοιχες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας, πριν πάρουμε οριστικές αποφάσεις».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

lioliw
efood dianomeis 36
Χριστίνα Αλεξοπούλου Βήμα Βουλής
ανοικτο πανεπιστημιο