Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στην Ηλεία – Πέφτουν οι άνεμοι, παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Ηλεία

Επί ώρες δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα δεκάδες πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σήμερα σε όλη τη χώρα, με πιο δύσκολα αυτά στην Αχαΐα, που μετέπειτα επεκτάθηκε στην Ηλεία, και στην Αργολίδα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, μεγάλη δυναμική έχει αναπτύξει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να την περιορίσουν.

Έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές σε Αχαΐα και Ηλεία από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, «πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα αυτή την ώρα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα με ανέμους, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χλμ την ώρα κι επεκτάθηκαν σε οικισμούς σε: Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας».

Σε αυτές τις πυρκαγιές, όπως σημείωσε, οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι εθελοντές έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες.

Τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενισχύουν και τμήματα εθελοντών ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν διατεθεί μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρες.

Ηλεία

 

Ηλεία

 

 

 

Οι τέσσερις εστίες στα Λασταίικα

Το βράδυ ξέσπασαν νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λασταίικα στην Ηλεία. Σύμφωνα με το Ilialive, άνοιξαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές εστίες στην περιοχή μέχρι τον ποταμό Ιάρδανο. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

Νωρίτερα, στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Εκεί δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας. Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Μπαράζ εκκενώσεων σε Αχαΐα και Ηλεία

Δεκάδες περιοχές εκκενώθηκαν στην Ηλεία λόγω της φωτιάς που μαίνεται από το απόγευμα. Ειδικότερα, οι κάτοικοι στις περιοχές Χανάκια, Μυρτιά, Σκουροχώρι, Αλποχώρι, Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας, Βάλμη, Μασουραίικα, Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι, Σιμόπουλο, Πρόδρομος, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί, Λαγανάς, Αντωνέικα και Λάτα κλήθηκαν να απομακρυνθούν.

Ηλεία

 

Ηλεία

 

Ηλεία

 

Ηλεία

 

Ηλεία

Έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού στο Σιμόπουλο – Στο νοσοκομείο του Πύργου πυροσβέστης

Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο όπου του παρήχθησαν οι πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία αποχώρησε.

Ηλεία

Ηλεία

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το συντονιστικό στο Σιμόπουλο Ηλείας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Νίκου Ρουμελιώτη.

Στην Ηλεία ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Ρουμελιώτης

Ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Ρουμελιώτης, όπως έγραψε νωρίτερα το pelop.gr, μετέβη στην Ηλεία για τον συντονισμό του έργου της πυρόσβεσης στο μέτωπο στο δάσος του Σιμόπουλου.

 

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Πολύ δύσκολες οι δύο πυρκαγιές στο νομό Ηλείας. Μπροστά μας υπάρχει μία δύσκολη νύχτα…»

Μέσα από ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκηε αναφέρει τα εξής:

«Τα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα – το ένα που ξεκίνησε από την περιοχή Μαστραντώνη στην Αχαΐα και πέρασε στην Ηλεία και το άλλο που ξεκίνησε από το Αλποχώρι Ηλείας – βρίσκονται σε εξέλιξη. Μπροστά μας υπάρχει μία δύσκολη νύχτα…

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της στην μάχη με τις φλόγες, στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων, των Δήμων και των πολιτών.

Πρώτο μέλημά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και απευθύνουμε έκκληση σε όλους, να μην διακινδυνεύουν και να υπακούν στις οδηγίες των αρχών ασφαλείας και των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας».

 

Ανοικτά όλα τα νοσοκομεία

Σε επιφυλακή ανεξαρτήτως εφημεριών έχουν τεθεί τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας, κατόπιν εντολής της 6ης ΥΠΕ.

 

Δήμαρχος Ερυμάνθου: «Έχουν καεί σπίτια και στάβλοι – Πολύ δύσκολη η κατάσταση»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερυμάνθου Θόδωρο Μπαρή που μίλησε στο pelop.gr, έχουν καεί σπίτια και στάβλοι ενώ εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια του μεσημεριού 10 οικισμοί. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, ενώ συνέχιζαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα. Το πύρινο μέτωπο είχε εκτιμηθεί πως είχε φτάσει τα 15χλμ και κινούνταν προς τα σύνορα με την Ηλεία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας, έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. «Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» σημείωσε.

Σε ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας

Το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας, βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλο το προσωπικό του. Είναι σε επιφυλακή για να βοηθήσει τους κατοίκους στις δύσκολες στιγμές, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Δήμος Ερυμάνθου.

Για επικοινωνία παρακαλώ καλέστε στο τηλέφωνο (2694360011).

 

Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

Καταγγέλλει εμπρησμό ο δήμαρχος Πύργου

Μιλώντας στο OPEN, ο δήμαρχος Πύργου έκανε λόγο για εμπρησμό, αναφορικά με τις φωτιές στην Ηλεία. Έκανε λόγο για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους.

«Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ύφεση, έχουν κοπάσει οι άνεμοι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελείωσε το κακό», πρόσθεσε.

Ηλεία

Εικόνα από το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία.

Καλύτερη η εικόνα στο Κρανίδι

Την ίδια στιγμή, στιγμές αγωνίας έζησαν και οι κάτοικοι του Κρανιδίου στην Αργολίδα, καθώς η φωτιά μπήκε μέσα στην κωμόπολη προκαλώντας ζημιές σε σπίτια.

Ωστόσο, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής, το μέτωπο περιορίστηκε σημαντικά, ενώ προηγήθηκαν και μηνύματα εκκένωσης.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν κατά την διάρκεια της νύχτας στην περιοχή.

Κάηκαν σπίτια στη Μεγαλόπολη

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το βράδυ η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες μέσα στη νύχτα τα χωριά της περιοχής.

Οι φλόγες πέρασαν από το χωριό Χωρέμη και έκαψαν 6-7 σπίτια. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε πως «οι άνθωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί». Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης, όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας.

 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Επιπλέον, σημείωσε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Πελοπόννησο.

Τέλος, υπογράμμισε ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και γι’ αύριο.

«Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.

Ηλεία

Διαβάστε επίσης:

 

Απόστολος Λύτρας: Καταθέτει αίτηση αποφυλάκισης τις επόμενες ημέρες

Φωτιά στην Ηλεία: Ένας νεκρός στη φωτιά της Μυρτιάς

Που επιλέγουν να πάνε διακοπές και γιατί οι Πατρινοί, υπεύθυνοι ταξιδιωτικών πρακτορείων στην «Π»

Φωτιά στη Ηλεία: Υλικές ζημιές στο σπίτι του Τζόρτζεβιτς στα Χανάκια

Φωτιά στην Ηλεία: Νύχτα αγωνίας με διπλό πύρινο μέτωπο, διάσπαρτες εστίες στα υπόλοιπα μέτωπα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ