«Ωρα Πατρών» για δηλώσεις Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: ΟΧΙ στο παραλήρημα ομοφοβίας

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο.

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» για την παιδική παράσταση με τον θυληκό «Μότσαρτ» και το γυναικείο φιλί επί σκηνής, αλλά και τις ομοφοβικές δηλώσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκά Θάνου.

Σάλος με τον «Μότσαρτ»: «Τρίζει» η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – Εκτακτη σύσκεψη του ΔΣ

Σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Ωρα Πατρών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο αναφέρει:

«Παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις και αντί να υπερασπίζεται το καλλιτεχνικό έργο του, να διολισθαίνει σε παραλήρημα ομοφοβίας-ομοφυλοφοβίας.

Το ΔΗΠΕΘΕ παρουσίασε στην Παιδική του Σκηνή, την παράσταση «Μότσαρτ», σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Kαλλιτεχνικού Διευθυντή Λουκά Θάνου. Το ρόλο του μεγάλου σύνθετη έπειτα από επιλογή του κ. Θάνου, υποδύεται γυναίκα, για το λόγο αυτό αντέδρασαν κάποιοι γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο  καλλιτεχνικός διευθυντής ωστόσο αντί να εξηγήσει το απλό: ότι στο θέατρο και στο χορό είναι σύνηθες οι ρόλοι να διανέμονται σε γυναίκες  και άντρες, φέρνοντας  δεκάδες παραδείγματα τόσο από το τοπικό αλλά  και διεθνές στερέωμα, ανάλογα με το τί εξυπηρετεί την παράσταση. Έσι απλά. Αντιθέτως προτίμησε να δώσει άλλη διάσταση στο όλο θέμα.

Δηλώνει απολογούμενος,  «Δεν έχω ποτέ άντρες χορευτές θηλυπρεπείς», παραβιάζοντας την αρχή ισότητας στο χώρο εργασίας.  Συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι δεν θα ανέβαζε κάτι που παραπέμπει σε ομοφυλοφιλία, ενώ δίνει εντελώς νέα διάσταση ισχυριζόμενος ότι πολλές φορές ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ανθρώπου επιλέγεται λόγω μόδας!

Κάθε προοδευτικός πολίτης με αυτοεκτίμηση οφείλει να συγκρουσθεί με τόλμη, αισιοδοξία, δημιουργικότητα απέναντι στις αρνητικές κριτικές που οδηγούν στο συντηρητισμό της κοινωνίας.

Οι ομοφοβικές-ομοφυλοφοβικές  συμπεριφορές περιλαμβάνουν μίσος, εχθρότητα στο διαφορετικό, αποδοκιμασία, διακρίσεις και οδηγούν σε εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τη συνεχιζόμενη αφωνία του δημάρχου κ. Πελετίδη στο συγκεκριμένο θέμα σε ένα περιβάλλον που ήδη από την 17 Μαΐου 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Επιπλέον ίσως θα πρέπει να ενημερωθεί ο Δήμαρχος, ότι η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, ενώ από την 19η Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμα του κάλεσε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Ακόμα και πιο συντηρητικοί παράγοντες και φορείς πήραν θέση για το θέμα.

Αυτές οι ομοφοβικές αντιλήψεις δεν συνάδουν με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πόλης κ. Πελετίδη.

Καλούμε τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη πάρει θέσει και να απαντήσει εάν υιοθετεί  τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή ενός οργανισμού που σκοπό έχει να διαπαιδαγωγεί και να πλάθει χαρακτήρες απευθυνόμενος στα παιδιά και στους νέους της πόλης.

Ας πάψει να  “υποδύεται” τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου».

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments