Ουγγαρία: Τον Μάρτιο θα ψηφιστεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Βουλή στην Ουγγαρία ενδέχεται να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις αρχές Μαρτίου.
Η Φινλανδία και η Σουηδία αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και λένε ότι θέλουν να προχωρήσουν «χέρι με χέρι».
[contaisu_summary]Μολονότι οι περισσότερες χώρες μέλη του Συμφώνου έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη διαδικασία αυτήν.
Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τις δύο χώρες να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας «χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».
Ο ενημερωτικός ιστότοπος HVG.hu ανέφερε ότι οι Ούγγροι βουλευτές μπορεί να ξεκινήσουν τη συζήτηση την 1η Μαρτίου και η ψηφοφορία για την επικύρωση ίσως να γίνει την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη αποφασίσει ότι θα στηρίξει το αίτημα των δύο χωρών. Η κυβέρνηση υπέβαλε το σχετικό νομοσχέδιο τον Ιούλιο όμως η Βουλή, όπου το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, δεν το έχει φέρει ακόμη προς συζήτηση και έγκριση.
Ο Όρμπαν είπε το Σάββατο ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ουγγαρία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, όμως η κυβέρνησή του δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, ούτε θα διαρρήξει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μόσχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
