Παν-πελοποννησιακή έρευνα – Άτομα με αναπηρία: Προβλήματα προσβασιμότητας σε δρόμους και πεζοδρόμια

Νέα έρευνα κοινής γνώμης με τίτλο «Στάσεις και αντιλήψεις έναντι των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» διεξήγχθη πρόσφατα.

Παν-πελοποννησιακή έρευνα - Άτομα με αναπηρία: Προβλήματα προσβασιμότητας σε δρόμους και πεζοδρόμια

Η έρευνα έγινε  στο πλαίσιο της Πράξης «Καταπολέμηση των Διακρίσεων και Προώθηση της Κοινωνικής και Εργασιακής Ένταξης για τα Άτομα με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και τις Οικογένειές τους που Διαβιούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, “ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ”». Την ανάθεση έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στην Palmos Analysis, για την υλοποίηση του Πακέτου Εργασίας 2 (Π.Ε.2). Αντικείμενο του έργου ήταν η διεξαγωγή ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφορικά με τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις.

Οι στόχοι της έρευνας ήταν η καταγραφή των στάσεων και των αντιλήψεων των κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τους πολίτες με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, καθώς και η καταγραφή των διακρίσεων και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους σε βασικούς τομείς της ζωής τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πιο αναλυτικά, διερευνήθηκαν οι αντιλήψεις και οι στάσεις των κατοίκων της Περιφέρειας απέναντι στην «αναπηρία», οι αντιλήψεις και οι στάσεις σχετικά με την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και οι διακρίσεις που βιώνουν σε βασικούς τομείς της ζωής (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική συμμετοχή, πολιτισμός, αθλητισμός κ.λπ.), τα εμπόδια πρόσβασης με έμφαση στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης/κατάρτισης, του πολιτισμού, του αθλητισμού κ.λπ., οι αντιλήψεις σχετικά με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις.

Με μια ματιά:

 • Σημαντική η παρουσία της αναπηρίας και των χρόνιων παθήσεων στα νοικοκυριά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (περίπου 1 στα 4).
 • Κινητική αναπηρία και νευρολογικές παθήσεις οι συχνότερα αναφερόμενες μορφές αναπηρίας/χρόνιων παθήσεων.
 • Πρακτικά και οργανωτικά θέματα της καθημερινότητας δυσκολεύουν κυρίως τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις και έπονται τα ψυχολογικά/ συναισθηματικά και τα οικονομικά ζητήματα.
 • Η αναπηρία θεωρείται συνδυασμός ιατρικού και κοινωνικού θέματος, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια διαπιστώνεται γενικά βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις.
 • Η ανεπάρκεια των υποδομών του Κράτους και οι κοινωνικές προκαταλήψεις τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή των ατόμων με αναπηρία και  χρόνιες παθήσεις.
 • Υπερπροστατευτικότητα και σεβασμός κυριαρχούν στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις από τις οικογένειές τους. Σεβασμός αλλά και αδιαφορία ή προκατάληψη αναφέρονται για την αντιμετώπιση από την τοπική κοινωνία.
 • Σημαντικό το ποσοστό, περίπου 7 στους 10 δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ άνετα και αρκετά άνετα όταν συναντούν κάποιο άτομο με αναπηρία.
 • 1 στους 2 θα ένιωθε άνετα αν το παιδί του είχε σχέση με άτομο με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και 9 στους 10 θα ένιωθαν άνετα αν είχαν στη δουλειά τους συνάδελφο με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση.
 • Σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις καταγράφονται σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δρόμους/πεζοδρόμια. Ικανοποιητική η κατάσταση σε χώρους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας.
 • 7 στους 10 θεωρούν ότι τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην περιοχή τους για εργασία και απασχόληση και δεν έχουν ίσες ευκαιρίες για αυτόνομη διαβίωση. Αντιθέτως, η πλειοψηφία «βλέπει» ίσες ευκαιρίες για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε πολιτική ζωή, εκπαίδευση/κατάρτιση και αναψυχή/ αθλητισμό.
 • Ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές θεωρούνται οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από 2 στους 3 πολίτες.
 • Θετικά αξιολογείται το έργο των φορέων εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία  και χρόνιες παθήσεις, των ΜΚΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αντίποδα υπάρχει αρνητική αξιολόγηση για το έργο της Κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων.

Τα ευρήματα της ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments