Πανδημίας το ανάγνωσμα

Από κεί που δεν το περιμέναμε μας ήρθε.

Και ενώ όλα πήγαιναν νωχελικά, αργά, στραβά κι ανάποδα στην επικράτειά μας, με μηδενικές πιθανότητες να γίνουμε μια κανονική, ευρωπαική χώρα, ενέσκηψε η πανδημία με ισχυρή διείσδυση, χωρίς να ρωτάει κανέναν και τίποτα, τροποποιώντας βάναυσα το ανέμελο τοπίο μας.

Χιλιάδες συμπολίτες μας νόσησαν, χιλιάδες νοσηλεύτηκαν, λιγότερες χιλιάδες πέθαναν, χιλιάδες ανάρρωσαν και εκατομμύρια τη γλύτωσαν.
Αν και είμαστε ακόμη στα χαρτογραφημένα έως αχαρτογράφητα νερά της πανδημικής κρίσης, με ασφάλεια διακρίνουμε τις τροποποιήσεις/αλλαγές που αυτή επέφερε τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, που αν τις αξιολογήσουμε με σύνεση και διορατικότητα, μπορεί και να ωφεληθούμε στο (πολύ) βάθος.

Η πανδημία ανέδειξε κυρίως την αδυναμία του ατόμου να επιβιώσει μόνο του, όπως ανόητα ισχυρίζονταν πολλοί, και την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης, όπως βλακωδώς ή αδιάφορα, δυσφήμιζαν οι ίδιοι.

Η επιβεβλημένη πειθαρχία στους κανόνες της οργανωμένης κοινωνίας διέτρεξε άμεσο κίνδυνο ολικής ανατροπής με πολύ κακά αποτελέσματα,ακριβώς γιατί δεν έχουμε πυξίδα, καθημερινή και γενική. Η χώρα που δεν σέβεται τον εαυτό της και ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, είδε συγκλονισμένη να φεύγει το έδαφος κάτω απ τα πόδια της.

Η ιατρική επιστήμη και οι συναφείς με την πανδημία κλάδοι της κράτησαν τους πληθυσμούς σε σχετικά ασφαλή κατάσταση,υποστήριξαν με επιτυχία την κλονισμένη τους υγεία και προστάτευσαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα με την παραγωγή άμεσων και αποτελεσματικών εμβολίων.
Οι δομές υγείας, ενώ ταρακουνήθηκαν αρκετά, άντεξαν σχετικά το βάρος της διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης, άσχετα αν λοιδωρήθηκαν από πολλούς άσκεπτους, κακούς και μίζερους πολίτες.

Οι πολιτικές υγείας δεν τροποποιήθηκαν κατά το δοκούν, υστέρησαν στην αποφασιστικότητα, στελέχωση και αντιμετώπιση των δυσκολιών, δεν ενέπνευσαν τους χιλιάδες κατάκοπους υγιειονομικούς. Οι εξουθενωμένοι υπάλληλοι των δομών υγείας δεν ανταμείφθηκαν, όπως έδει.

Η οικονομία της χώρας δέχθηκε πρωτόγνωρο χτύπημα και ίσως άντεξε, χωρίς σοβαρές συνέπειες, αν και είναι νωρίς ακόμη να αποφανθούμε γι αυτό.
Η Ε.Ε. (Ευρωπαική Ένωση) αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, τόσο με την εμφανή της αδυναμία να τρέξει ευεργετικές πολιτικές, όσο και με την εγγενή της ασυνεννοησία που πυροδοτούσε ανασφάλεια, ανέχεια και αναποτελεσματικότητα στην απαιτούμενη έξοδο απ το τούνελ.

Στη δική μας χώρα, παρόλο που θα έπρεπε να πάρουμε καλύτερα και περισσότερα θετικά μαθήματα και να χρησιμοποιήσουμε μια κρίση, όσο γίνεται, ως ευκαιρία, δυστυχώς «βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο, μα τα κελλιά μας είναι χωριστά», ως ευφυώς περιέγραψε ο Άλκης Αλκαίος.

Γέμισε ο τόπος πάσης φύσεως, ιδεοληψίας, ανοησίας και συνεπειών αρνητές (της επιδημίας; της κρίσης; των εμβολίων; της λογικής;της ιατρικής;) και μαζί μ’ αυτούς γέμισαν και τα νοσοκομεία εσχάτως.

Η διοίκηση, τοπική και κεντρική, πελαγωμένη και ασυνήθιστα αργή, έλαμψε δια της απουσίας της από την επιβαλλόμενη και οργανωμένη βοήθεια του πολίτη, την ταχεία του διευκόλυνση όπου χρειαζόταν και την υποστήριξη των υπηρεσιών τους (δημοτική αστυνομία π.χ.), δίνοντας ένα απτό παράδειγμα του κυκεώνα που την ταλανίζει, ενώ δεν θά πρεπε.

Η Εκκλησία που, φύσει και θέσει, διαθέτει την πειθώ και την ικανότητα του καλώς εννοούμενου επηρεασμού του ποιμνίου, αν δεν σφύριζε αδιάφορα, θυμήθηκε το αστείο αντάρτικο που φρέναρε την εφαρμογή των υγιειονομικών κανόνων, πλημμύρισε τις ΜΕΘ, πελαγοδρομούσε στις αποφάσεις της και δυσκόλευε αφόρητα την δουλειά της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να είναι πιο κάθετη απέναντί της.

Οσο αφορά δε τους ποικιλώνυμους και φλύαρους επιστήμονες και «ειδικούς» που ξημεροβραδιάζονταν στα ασόβαρα τηλεπαράθυρα, γεμίζοντας τον κόσμο με αδιέξοδες προφητείες, αστήρικτες υποθέσεις και άχρηστους συλλογισμούς, ίσως ξανασκεφθούν την ζημιά που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν.

Η πανδημία είναι, ως φαίνεται, ελεγχόμενη.Το ερχόμενο φθινόπωρο θα σφραγίσει τις ελπίδες ή την καταδίκη μας. Το τρέχον, σχετικώς ανεμβολίαστο, καλοκαίρι ίσως μας τιμωρήσει.

Αν και δεν μάθαμε απ’ τα παθήματα,ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αρμενίσουμε ίσια στον σίγουρα ίσιο γιαλό…

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ