Πανελλήνιες 2021: Τα εύκολα θέματα σώζουν τη βάση του «10»

Για πρώτη φορά φέτος απόφαση του υπουργείου Παιδείας προβλέπει οι υποψήφιοι να έρθουν αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό προτιμήσεων τμημάτων στο Μηχανογραφικό. Κι αυτό αφορά τους υποψηφίους που δεν πετυχαίνουν σε αυτά  την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Πανελλήνιες 2021: Τα εύκολα θέματα σώζουν τη βάση του «10»

Τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τα βαθμολογικά κέντρα, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» βαθμολογητές της Αχαΐας, δείχνουν ότι αρκετοί ευνοήθηκαν από τα εύκολα θέματα που έβαλε φέτος η επιτροπή εξετάσεων κι έτσι πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες.

Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό που έχασε την ευκαιρία των εύκολων θεμάτων, καθώς η πολύμηνη εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτούργησε επιβαρυντικά στην απόδοσή τους. Κι αυτό συμβαίνει φέτος που οι υποψήφιοι καλούνται να αναμετρηθούν με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την παράλληλη αύξηση των βάσεων σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Γενικά πάντως η ευκολία των θεμάτων βοήθησε αρκετούς υποψηφίους να πιάσουν τη βάση του 10 και πολλούς περισσότερους να πετύχουν μεσαίες βαθμολογίες.

 

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

>1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Σε αυτό το πεδίο η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανέβει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές στις οποίες θα υπάρξει σαφής άνοδος των μορίων εισαγωγής. Αυτό εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά και ιδιαίτερα τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί.

>2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών): Στο πεδίο αυτό το εισιτήριο εισαγωγής σχεδόν σε όλες του τις σχολές, θα είναι πάνω από 8.000 μόρια. Στα μαθηματικά, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Στο μάθημα της φυσικής, αν και τα θέματα δεν κρίθηκαν δύσκολα ωστόσο τα ποσοστά των αριστούχων είναι περιορισμένα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και οι πολυτεχνικές σχολές θα καταγράψουν σχετική άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

>3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας): Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι φέτος οι περιζήτητες ιατρικές σχολές θα επανέλθουν στις παλαιότερες υψηλές βάσεις εισαγωγής τους, που σημαίνει άνω των 19.000 μορίων. Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρξαν εισαχθέντες σε ιατρικά τμήματα με μόρια λίγο πάνω των 18.000.

> 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής): Είναι το πεδίο που προσελκύει ετησίως χιλιάδες υποψηφίους και μοιραία αναμένεται να παρουσιάσει τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα βαθμολογικά αποτελέσματα.

 

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το υπουργείο Παιδείας για να υπολογίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κατ’ αρχήν θα εκδώσει τον Γενικό Μέσο Ορο βαθμολογίας ανά Επιστημονικό Πεδίο, ο οποίος θα προκύψει από το σύνολο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του κάθε πεδίου. Στη συνέχεια θα πολλαπλασιάσει τον Γενικό Μέσο Ορο του κάθε Επιστημονικού Πεδίου με τον Συντελεστή που όρισε το κάθε τμήμα προκειμένου να προκύψει η αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση εισαγωγής.

 

ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ

Για πρώτη φορά φέτος απόφαση του υπουργείου Παιδείας προβλέπει οι υποψήφιοι να έρθουν αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό προτιμήσεων τμημάτων στο  Μηχανογραφικό. Κι αυτό αφορά τους υποψηφίους που δεν πετυχαίνουν σε αυτά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Από τη γενική υποβολή Μηχανογραφικού αποκλείονται επίσης οι υποψήφιοι που δεν «πιάνουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κανένα τμήμα.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Οι υποψήφιοι, αφού μελετήσουν καλά τον πίνακα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και έχοντας παράλληλα υπολογίσει το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και έχοντας κατασταλάξει σε ποιες Σχολές θέλουν να φοιτήσουν, δηλώνουν στο Μηχανογραφικό τα τμήματα προτίμησης. Ειδικά για φέτος οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό τμημάτων.

Εν τω μεταξύ με την επαναφορά των Συντελεστών Βαρύτητας από φέτος, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ