Πανεπιστήμια: Γιατί τα ξένα προτιμούν Ελλάδα;

Του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου, δημοτικός σύμβουλος – αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Πατρέων.

Ηρθε και το καλοκαίρι, πήραμε το απολυτήριό μας και ξαφνικά ο στενός φίλος μου, μου εκμυστηρεύτηκε ότι θα ταξιδέψει για τις σπουδές του στην Αμερική. Εμεινα να κοιτάζω με δέος: Τόσο μακριά, τόσα δίδακτρα, η κουλτούρα, η γλώσσα, το ΔΙΚΑΤΣΑ, τα γεμιστά της μαμάς…

Τόσα αναπάντητα ερωτηματικά. Η εικόνα παραπέμπει στο΄90.

Υπάρχει ζήτηση για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού; Ανατρέχοντας στα στοιχεία του ΔΟΑΤΑΠ, μέσα στην οικονομική κρίση το 2014, προκύπτει ότι ο αριθμός των αιτήσεων για αναγνώριση προπτυχιακών ήταν 7.222, για μεταπτυχιακά 11.280 και για διδακτορικά 1.624. Το τότε σύνολο ξεπερνά τις 20 χιλιάδες αιτήσεις. Σήμερα, οι Ελληνες φοιτητές του εξωτερικού υπερβαίνουν τις 40.000.

Πολλή κουβέντα γίνεται για την αναθεώρηση του Αρθρου 16 του Συντάγματος για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην Ευρώπη με μη κρατικά πανεπιστήμια. Στην κατεύθυνση αυτή και βλέποντάς το από την πλευρά αυτών που αντιτίθενται, συντασσόμαστε στη θέσπιση πολύ ισχυρών κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας: Ανεξάρτητα και ασφαλή κτήρια, διδακτικό προσωπικό με διδακτορικούς τίτλους, ερευνητικό έργο, μελέτη βιωσιμότητας, κ.ά.

Επίσης λεπτομερής μελέτη για την εισαγωγή των φοιτητών. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να συσχετιστεί με τις βάσεις των κρατικών ΑΕΙ. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), έχει αρκετό έργο να επιτελέσει, έργο το οποίο και η στήλη παρακολουθεί με ενδιαφέρον.

Οπως λέει και η επικεφαλίδα, δεν είναι το ότι οι Ελληνες υποψήφιοι φοιτητές θέλουν ή όχι την έλευση των ξένων πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει την κουβέντα περί ίδρυσής τους, τα ελληνικά πανεπιστήμια υπολείπονται σε επιστημονικό έργο είναι το ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια θέλουν να ιδρύσουν παραρτήματά τους.

Γατί άραγε θέλουν έρθουν βρετανικά πανεπιστήμια, όταν η Βρετανία αποτελεί νούμερο 1 ευρωπαϊκό προορισμό φοιτητών; Μήπως γιατί οι Ελληνες φοιτητές είναι κατά γενική ομολογία πολύ καλά μορφωμένοι ( και όχι απλά καταρτισμένοι ) από το λύκειο και μπορούν με ευκολία να αντεπεξέρχονται στα προγράμματα σπουδών;

Επομένως και τα πανεπιστήμια ψάχνουν «καλούς» φοιτητές, εκείνους δηλαδή που θα συμβάλουν στην τόνωση του επιστημονικού τους έργου.

Μερικά πανεπιστήμια που έχουν εκφράσει καταρχάς ενδιαφέρον είναι: Sorbonne, John Hopkins, Duke, New York University. Ευκολονόητο είναι ότι αυτοί οι παγκόσμιοι κολοσσοί, μετρ της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, με πολύ υψηλά στάνταρντ, θα συμπαρασύρουν τα κρατικά πανεπιστήμια (με ισχυρό επιστημονικό έργο) σε υψηλότερα επίπεδα. Επομένως, τα κρατικά θα μπορέσουν να προσελκύσουν αλλοδαπούς φοιτητές σε προγράμματα με δίδακτρα.

Είναι πολύ σπουδαίο για τον Ελληνα υποψήφιο φοιτητή που γνωρίζει τις δυνάμεις του, να μη σκέφτεται το υπέρογκο κόστος της ξενιτιάς. Σπουδαίο επίσης είναι να ενισχυθεί η επιστημονική κοινότητα της χώρας, που έχει δείξει πολύ μεγάλες προοπτικές, μιας και οι Ελληνες επιστήμονες τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ