Πανεπιστήμιο Πατρών – Εργαστήριο Μελισσοκομίας: Άμεση σύνδεση με τους τοπικούς παραγωγούς
Στη φθινοπωρινή εκπαίδευση οι φοιτητές διδάσκονται πώς να προετοιμάζουν τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα
Με την υποδοχή 70 νέων φοιτητών ετησίως και άμεση σύνδεση με τους τοπικούς παραγωγούς, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα του πώς ένα ακαδημαϊκό τμήμα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας.
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ξεκίνησε τις εκπαιδεύσεις των φοιτητών/τριών όχι μόνο στις αίθουσες διαλέξεων, αλλά και στον υπαίθριο χώρο της Σχολής. Συντροφιά με τις μέλισσες, οι φοιτητές εκπαιδεύονται πλέον άμεσα στις επιθεωρήσεις των μελισσιών, στους χειρισμούς που είναι απαραίτητοι να γίνονται σε κάθε επιθεώρηση σε κάθε μελίσσι ξεχωριστά, ώστε να παραμένουν υγιή, δυνατά και έτοιμα να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες. Μόνο τα υγιή μελίσσια μπορούν να είναι αποδοτικά και να συλλέξουν γύρη, νέκταρ και νερό με μεγάλη ευκολία και μικρή καταπόνηση.
«Υπάρχει ισχυρή σύνδεση του Τμήματος αυτού με τους τοπικούς παραγωγούς. Αποτυπώνεται στην πράξη αυτό που είχαμε πει όταν κάναμε το νοικοκύρεμα των Τμημάτων μας και είχαμε κατηγορηθεί ότι κλείνουμε τμήματα και καταδικάζουμε περιοχές. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με την επιλογή των κατάλληλων τμημάτων τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την τοπική οικονομία και κοινωνία» ανέφερε στην «Π» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.
Ο ίδιος αναφέρει ότι το συγκεκριμένο τμήμα «είναι βιώσιμο, καθώς δέχεται ετησίως 70 νέους φοιτητές και φυσικά διότι έχει αυτή τη δυναμική μέσω της άμεσης σύνδεσής του με την τοπική αγορά. Από την πλευρά μας, το ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς τις εγκαταστάσεις του και τον εξοπλισμό του».
Στη φθινοπωρινή εκπαίδευση οι φοιτητές διδάσκονται πώς να προετοιμάζουν τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα, να φροντίζουν και να προετοιμάζουν το μελισσοκομικό τους υλικό (βάψιμο και απολύμανση κυψελών, συρμάτωση πλαισίων, λιώσιμο κηρηθρών κ.ά.), ώστε με τις πρώτες ανοιξιάτικες ανθοφορίες τα μελίσσια να αρχίζουν να αναπτύσσονται και να δυναμώνουν.
«Απώτερος στόχος όλων των χειρισμών είναι να αποδίδουν στις ανθοφορίες και να προσφέρουν τα μέγιστα στη συλλογή τροφών, αλλά και την παραγωγή Βασιλικού Πολτού και Βασιλισσών. Δεν κερδίζει όμως μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα μέσω της επικονίασης των φυτών και την αύξηση της καρπόδεσης των ανθέων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Τμήματος με την επισήμανση ότι:
«Οι φοιτητές μαθαίνουν για τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών, τον τρόπο επικοινωνίας τους, στην αναγνώριση ασθενειών και μελισσοκομικών φυτών, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε μελισσοκόμος με έμφαση στην πρόληψη και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν ανάλογα με την εποχή. Αλλωστε ”το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν”».
Τέλος, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ανοιχτών στο κοινό διαλέξεων για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις σ΄αυτή τη δραστηριότητα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News