Πανεπιστήμιο Πατρών: Οι επιστολές, ο θόρυβος και η σιωπή

Οι παραιτηθέντες αντιπρυτάνεις δημοσιοποίησαν τις επιστολές τους, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο μεταξύ πανεπιστημιακών, ενώ ο πρύτανης σιωπά και επιφυλάσσεται ενόψει της αυριανής συνόδου της Συγκλήτου.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Οι επιστολές, ο θόρυβος και η σιωπή

Τις επιστολές παραίτησης που υπέβαλαν στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών δημοσιοποίησαν χθες στα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, οι πρώην αντιπρυτάνεις Παναγιώτης Δημόπουλος και Μάρκος Μαραγκός.

Οι δύο καθηγητές μετά τις παραιτήσεις τους, που έγιναν δεκτές από το Πρυτανικό Συμβούλιο με εισήγηση του πρύτανη Χρήστου Μπούρα «ανέβασαν» τις επιστολές τους στο «Βήμα του Πανεπιστημίου», έναν κόμβο εσωτερικής πληροφόρησης και ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των μελών ΔΕΠ, καθώς έγιναν αποδέκτες έντονων πιέσεων από συναδέλφους τους, λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας Παναγιώτης Δημόπουλος στο μήνυμά του αναφέρει πως θεωρεί ηθική και θεσμική του υποχρέωση να κοινοποιήσει την επιστολή αυτή, καθώς τα θέματα που θίγει είναι πολύ σοβαρά. Τονίζει με έμφαση ότι η παραίτησή του δεν συνδέεται με συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης, «όπως έχει αρχίσει να διασπείρεται ψευδώς» και πως «είναι πράξη που απαιτεί θάρρος και συνοδεύεται με συναισθήματα λύπης και απογοήτευση».

Οπως έγραψε χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο κ. Δημόπουλος θίγει ζητήματα όπως:

Η πρόσβαση του πρύτανη στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΚΕ (resCom)

Η μείωση κράτησης του ΕΛΚΕ σε πρόγραμμα επιστημονικού υπεύθυνου

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός με τις συστημικές τράπεζες για τα διαθέσιμα του ΕΛΚΕ

Οι κρατήσεις επί αμοιβών μελών ΔΕΠ σε προγράμματα ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά

Οι κρατήσεις επί αμοιβών μελών ΔΕΠ σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Η συζήτηση που έχει «φουντώσει» εδώ και ημέρες στο «Βήμα του Πανεπιστημίου» ήταν ο λόγος που ώθησε και τον καθηγητή Ιατρικής Μάρκο Μαραγκό να δημοσιοποιήσει τη δική του επιστολή παραίτησης προς τη Σύγκλητο, από τη θέση του αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας.

Ο κ. Μαραγκός επικαλείται τους ίδιους κατά βάση λόγους με τον συνάδελφό του κ. Δημόπουλο: «Η συνέχιση της θητείας μου στη παρούσα πρυτανική αρχή, είναι αδιέξοδη, αφού διαφωνώ με το ύφος και τους στόχους της διοίκησης, που κρίνω ότι παρεκκλίνουν πλέον σημαντικά από τις αρχικές μας δεσμεύσεις και επιδιώξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ευχαριστει μεταξύ άλλων το προσωπικό της Φοιτητικής Μέριμνας, όπως και αυτό των Φοιτητικών Εστιών, τονίζοντας ότι η συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), που είναι αρμόδιο για την οικονομική διαχείριση και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Φοιτητικών Εστιών, «ήταν δυστυχώς ιδιαίτερα προβληματική και στάθηκε σοβαρό εμπόδιο στην προώθηση καλύτερων όρων διαβίωσης στις Εστίες».

Στο «Βήμα του Πανεπιστημίου» έχουν αναρτηθεί πλήθος σχολίων. Μερικά ενδεικτικά είναι τα εξής:

Νίκος Καραμάνος, καθηγητής Τμήματος Χημείας: «Απ’ ότι διαφαίνεται από τις επιστολές των παραιτηθέντων αντιπρυτάνεων, το όραμά τους για ένα Πανεπιστήμιο που προτάσσει μεταξύ άλλων την ομαδικότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, τις αξίες, την εξωστρέφεια και πρωτίστως τη διαφάνεια και την ακαδημαϊκότητα δεν εξυπηρετείται πλέον από τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης. Η παραίτηση τριών από τους τέσσερεις εκλεγμένους αντιπρυτάνεις, για τόσο σημαντικούς ακαδημαϊκούς λόγους δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και αποτελεί κορυφαίο θέμα για τη διοίκηση και την πορεία του Ιδρύματος».

Βασίλειος Βουτσινάς, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων: «…κανείς μένει άναυδος με τις ευθείες κατηγορίες ουσιαστικά για κακή διοίκηση, αλλά κυρίως κακή διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιό ΜΑΣ. Εξ όσων γνωρίζω και μόνον, οι διαδικασίες και οι παρεμβάσεις που περιγράφονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν προβλέπονται. Αλλά και τα ηθικά ζητήματα που εγείρονται είναι σοβαρότατα».

Δημήτρης Βαγενάς, καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών: «Οι παραιτήσεις τριών αντιπρυτάνεων από ένα Πρυτανικό Σχήμα προφανώς δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο».

Γιώργος Νικολάου, καθηγητής, αντιπρόεδρος Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας: «Οι παραιτήσεις των αντιπρυτάνεων κκ. Μαραγκού και Δημόπουλου, οι οποίες προστέθηκαν στην παραίτηση του κ. Σκούρα, δημιουργούν σοβαρότατο θέμα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης της πρυτανικής αρχής. Οσο και αν από τον Νόμο προβλέπεται η αντικατάστασή τους από συναδέλφους της επιλογής του κ. πρύτανη, το νέο Πρυτανικό Συμβούλιο δεν θα έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για τη λήψη σοβαρότατων αποφάσεων».

Ακαδημαϊκή Σύμπραξη: «…πλέον τα όσα συμβαίνουν βλάπτουν το πανεπιστήμιο, και σαν εικόνα και σαν προοπτική και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις της Διοίκησης για την υπέρβαση της κρίσης και επαναφορά της κανονικότητας στη Διοίκηση του πανεπιστημίου. Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί παρά μόνο με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αρχές για τις οποίες αγωνίζεται η Ακαδημαϊκή Σύμπραξη από την ίδρυση της».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ