Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Η ακολουθία μπορεί να διαρκέσει μήνες»
Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο
Η περιοχή των Κυκλάδων δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες από συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις, με τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων ωρών, μεγέθους 5 Ρίχτερ, να σημειώνεται τα ξημερώματα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η δόνηση έγινε αισθητή τόσο στις Κυκλάδες όσο και σε περιοχές της Αττικής.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει μικρές μετακινήσεις, καθώς παρατηρείται μετατόπιση του επίκεντρου προς την Αμοργό. Ωστόσο, τόνισε ότι τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα.
«Η κατάσταση φαίνεται σταθερή, αλλά η δραστηριότητα δεν έχει μειωθεί σημαντικά. Αντίθετα, συνεχίζουμε να καταγράφουμε σεισμούς με τον ίδιο ρυθμό. Πρόκειται για μία από τις πιο έντονες σεισμικές ακολουθίες των τελευταίων ετών στον ελλαδικό χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το φαινόμενο δεν θα τελειώσει άμεσα: «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή ακόμα και για μήνες. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πότε θα σταματήσει».
Αναφερόμενος στην ασφάλεια των κατοίκων, ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας, καθώς τα κτίρια είναι ασφαλή. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η ψυχολογική πίεση που βιώνουν οι κάτοικοι είναι σημαντική.
Σχετικά με την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, ο καθηγητής ανέφερε ότι έχουν γίνει εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο μιας δόνησης 6,5 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις σε σύγχρονα κτίρια θα είναι περιορισμένες.
Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, με νέα σύσκεψη προγραμματισμένη για το Σάββατο, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί αν θα παραταθούν τα προληπτικά μέτρα.
Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.100 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει τη δυναμική του φαινομένου.
Διαβάστε επίσης
Ο καιρός σήμερα: Συνεχίζεται το κρύο, πού θα βρέξει και πού θα χιονίσει, η πρόγνωση για την Πάτρα
Σήμερα η τέταρτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
ΒΙΝΤΕΟ η Αίτνα βρυχάται στην Ιταλία, ροή λάβας από έκρηξη στον κρατήρα του ηφαιστείου ΦΩΤΟ
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Ξηροί καρποί: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώτε πάρα πολλούς
Η OpenAI σταματά το μοντέλο Astra που έλυσε 10 μαθηματικά αινίγματα δεκαετιών
Ξεσηκώθηκαν στο μεγάλο δημοτικό γλέντι με Γρίβα και Σαφέτη στο Δερβενάκι ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ
Γιατί δεν πρέπει να βάζεις ΠΟΤΕ μαχαίρι σε καρπούζι αν δεν κάνεις πρώτα αυτή την κίνηση
Η Apple αποφασίζει ποιος μένει και ποιος φεύγει και οι κανόνες δεν είναι ίδιοι για όλους
Συγκινητική συνάντηση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ΦΩΤΟ
Τι σημαίνουν οι καφέ άκρες στα φυτά – Το λάθος με το πότισμα
Άνευ προηγουμένου τα pre orders του GTA 6
